Hieronder een fotoverslag met enkele hoogtepunten van de Bordeaux En Primeur campagne rondom het nieuwe oogstjaar 2014. Een uitgebreid verslag met proefnotities, advies over koopwaardige wijnen, prijzen, beschikbaarheid en inhoudelijke informatie volgt snel. Prijzen worden medio april verwacht, vanaf dan kunt u uw favoriete Bordeaux wijnen in de voorverkoop bij ons bestellen. Voor meer informatie over de wijnen die in het verslag hieronder beschreven worden, kunt u contact opnemen met onze winkel in Amsterdam via amsterdam@degoudenton.nl

Dag 1: maandag 30 maart 2015

Saint Estèphe en Sauternes

Job @ Calon Segur

Maandagochtend 9.00 uur ons eerste bezoek bij Château Calon Segur -op de achtergrond- in het noorden van de Médoc, gemeente Saint Estèphe. Calon Segur 2014 is een mooie wijn met rijp fruit en zachte tannines. Sinds het overlijden van Madame Gasqueton is de wijn wel wat moderner geworden.

Château Montrose 

De mooiste wijn van Saint Estèphe is Château Montrose. Een intrigerende wijn met een klassieke structuur. Een om lang te bewaren. 2014 had een koele zomer en werd 'gered' door een warm najaar. De druiven werden laat maar perfect rijp geoogst en geven wijnen met een klassiek karakter.

Insectenhotel 

'Insecten hotel' bij Château Guiraud in Sauternes, dat volledig biologisch werkt.

Dag 2: dinsdag  31 maart 2015

Saint Emilion en Pomerol

Château Cheval Blanc

Dinsdag ochtend 9.00 beginnen we de dag bij Château Cheval Blanc, een van de top Saint Emilions. Op de foto de moderne vinificatie ruimte met betonnen cuves. De Grand Vin van Cheval Blanc is prachtig maar extreem kostbaar en voor de tweede wijn, Petit Cheval, geldt eigenlijk hetzelfde. Het team van Cheval Blanc maakt ook de Saint Emilion Grand Cru 'Quinault l'Enclos'. De 2014 is lekker zwoel met kersen en chocolade tonen en zachte tannines. Een aanrader als de prijs rond de 30 euro blijft dit jaar.

l'Eglise Clinet 

L'Eglise Clinet

Denis Durantou is de rebel van Pomerol. Geen statig herenhuis hier maar een eenvoudig schuurtje. Vroeger proefde je hier gewoon met een pipet uit vat, maar tegenwoordig staan er keurig sample flesjes klaar. Durantou's wijnen zijn ruiger, minder gepolijst dan de meeste Pomerols, maar aan karakter ontbreekt het ze niet. Zijn top wijn, L'Eglise Clinet (totale productie van 18.000 flessen) is geweldig maar erg kostbaar. Van harte aanbevolen zijn Saintem, een St Emilion en Montlandrie, een Castillon, beide krachtig, puur en betaalbaar.

Château Certan

We proeven vandaag wijnen van Bordeaux' rechter oever, oftwel Saint Emilion en Pomerol. Na Cheval Blanc is Vieux Château Certan aan de beurt, een prachtige Pomerol. De altijd ingetogen monsieur Thienpont is een klein beetje opgewonden : door de koude zomer leek het bijna mis te gaan, maar het warme, droge najaar redde de druiven en leverde een prachtige, ranke,  'VCC' 2014 op. De prijs van deze wijn is meestal.hoog, dus hou ook de tweede wijn, Gravette de Certan in de gaten.

Dag 3: woensdag 1 april 2015

Margaux, St Julien en Pauillac

biologisch dynamische Margaux 

Een biologisch dynamische Margaux

Bijzondere aandacht voor deze Margaux van Michel Theron en Stephanie Destruhaut. Clos du Jaugueyron is een kleine wijngaard (7 ha) in de gemeente Margaux die volledig biologisch dynamisch wordt bewerkt. Dit is uitzonderlijk in het zeer traditioneel ingestelde Bordeaux, waar slechts een enkeling zich waagt aan biologische, laat staan bio dynamische wijnbouw. De 2014 is fantastisch, met zuiver cassis fruit en een verfijning die niet in de weg wordt gezeten door nieuw eikenhout. De prijs voor deze wijn zal rond de 40 euro liggen en deze is beperkt beschikbaar -meer info volgt.

Château Leoville Poyferre 

De Saint Julien proeverij werd gehouden op Château Leoville Poyferre. Dit zijn de aanraders:

Leoville Barton
Dit is een Bordeaux van de klassieke stempel. Jong moeilijk te doorgronden met stevige tannines. Een eerlijke, pure wijn waarbij rijping in de kelder rijkelijk beloond zal worden.

Branaire Ducru
Dit is een modernere variant. De wijn is wat zwoeler en romiger dan Leoville Barton en biedt cassis en rode kersen, goed gedoseerd, getoast eikenhout en een verfijnde afdronk.

Leoville LasCases
Op dit statige Château worden grote wijnen geproduceerd. De 2014 is indrukwekkend; een intrigerende wijn met cassis, laurier en ceder in de neus en een prachtig gebalanceerde smaak met mooie zuren en zachte tannines. Een wijn voor de lange termijn.

UGC 

Vandaag geen Châteaux maar zogenaamde UGC (Union des Grand Cru's) proeverijen. In iedere gemeente van Bordeaux presenteren de Châteaux hun wijnen. In Margaux is Château Monbrison van harte aanbevolen. Op dit kleine (15,5 ha) Château worden heerlijke, elegante wijnen geproduceerd met een typisch, verfijnd Margaux karakter. Niet voor niks mag Monbrison -slechts een Cru Bourgeois- meedoen met de grote Grand Cru Classe's, de wijn veegt kwalitatief menig Grand Cru van tafel. Verdere aanraders uit Margaux zijn Du Tertre (Zwoel en romig) en Brane Cantenac (Stijlvol en elegant).

Super seconds

In Pauillac worden veel top wijnen geproduceerd. Naast de drie Premier Cru's Latour, Lafite en Mouton zijn er een aantal beroemde 'Super Seconds' te vinden. Pichon Comtesse de Lalande is aan te raden maar heeft een iets te hoog het-mooiste-meisje-van-de-klas gehalte. Geef mij maar Pontet Canet, een van de schaarse Cru Classe's die volledig biologisch dynamisch werkt. Op de foto monsieur Tesseron, de eigenaar van dit Château. Hij is met recht trots op zijn 2014, met de gezonde, frisse fruit aroma's typisch voor deze jaargang.

Monsieur Borie

Gelukkig zijn er ook Pauillacs te krijgen die enigszins betaalbaar zijn. Een mooi voorbeeld is Château Grand Puy Lacoste; op de foto de eigenaar, Monsieur Borie, die net te laat zijn jasje dicht knoopt..gesnapt ! GPL 2014 is een wijn die een verleidelijke geur heeft met bosbruchten en chocolade aroma's en een stevige smaak waarbij de tannines nog moeten integreren. Ik dronk al menigmaal oudere jaargangen van dit Château die fantastisch waren, en de 2014 is dan ook van harte aanbevolen. 

Dag 4: donderdag 2 april 2015

'Premier Cru'-dag

Dag 3

Dag 4 was 'Premier Cru dag', we proefden de vijf Premier Grand Cru Classe's van Bordeaux en Château Palmer. Verslag en uitgebreide proefnotities volgen. Hier vast een foto van het statige Château Haut Brion in het prachtige zonlicht van een lente namiddag.

Margaux

De premier cru's van de MedocProeven bij de vijf hoogst geklasseerde Châteaux van de Medoc is fascinerend en mallotig tegelijk. Fascinerend vanwege de kwaliteit van de wijnen en het mysterie dat altijd rond deze huizen hangt; mallotig omdat dit wijn is die totaal uit zijn verband is gerukt. Op deze châteaux is de laatste jaren zo veel geld verdiend, eigenlijk zijn het meer 'premium luxury brands' dan wijnen. Op de foto leunt Monsieur Pontallier Junior nonchalant tegen de maquette van het geheel vernieuwde Château Margaux en al zijn bijgebouwen (sic). De wijn (Château Margaux) is overigens prachtig: verfijnd, beheerst, elegant en verleidelijk, zoals het hoort. Ook de witte wijn, Pavillon Blanc, mag er wezen dit jaar.

Lafite

De Premier Grand Cru Classe's van Pauillac - In de gemeente Pauillac bevinden zich drie van de vijf Premier Cru's. De wijngaarden grenzen aan elkaar en toch hebben deze Châteaux ieder een geheel eigen karakter.

Mouton Rothschild
is de zwoele verleider. Mist diepgang maar biedt weelderige aroma's van rijp fruit, vanille en toasty eikenhout. De smaak is rond met boterzachte tannines.

Latour
is de krachtpatser, maar met o zo veel verfijning. Jong stug, tanninerijk, met een aroma van leer, 'backwards' zoals de Engelsen zeggen. Latour rijpt fantastisch maar is niet meer En Primeur te krijgen. Wat wel wordt aangeboden is de 2003, een geweldige wijn maar de prijs zal er niet om liegen.

Lafite
is perfectie. Als hier de oogst goed is dan proef je de Cabernet Sauvignon druif in z'n perfecte uitvoering. Cassis, een vleugje ceder, intrigetend,  pure klasse, super afdronk. Lafite is geweldig dit jaar.

Haut Brion

Premier Cru's van de MedocHaut Brion ligt niet in de Medoc maar in de Graves regio. De wijngaarden liggen vrijwel in Bordeaux stad. Toch is Haut Brion een van de vijf Premier Cru's. Al in de 17e eeuw werden de wijnen van dit statige Chateau geroemd om hun bijzondere smaak. Het is ook de Premier Cru waar het meeste Merlot wordt gebruikt (ongeveer de helft), waar die druif bij de andere huizen slechts een bijrol heeft. De 2014 Haut Brion heeft -in tegenstelling tot andere jaren- een aroma vol rijp bramen fruit en pure chocolade en is zelfs verleidelijk. Meestal is deze wijn En Primeur stug en ontoegankelijk. Of 2014 een grote wijn is ? ik betwijfel het. Zeer goed is ie in ieder geval.

Laatste dag:

De grote drie uit Pomerol

Grote drie van Pomerol

De laatste ochtend voor de terugtocht proefde ik de grote drie van Pomerol: Petrus, Le Pin en Lafleur. Wat een prachtige wijnen en wat een verschillen in stijl, terwijl de wijngaarden tegen elkaar aanliggen.

Fustmonster Château Pétrus
Fustmonster Château Pétrus

Pétrus
Een prachtige, ingetogen wijn met subtiel kersen en pruimen fruit en heel fijne tannines. Super balans, mooie lengte, heel elegant.

Château Le Pin
Château Le Pin

Le Pin
Voor het eerst op dit cult domein. Vol verwachting klopte mijn hart. Het contrast met Pétrus is groot. De wijn is opener, een prachtig aroma vol paarse kersen, bloemen en specerijen. In de mond fijne zuren en tannines waar je op kan kauwen. De wijn heeft een ongelofelijke lengte, als ik buiten sta heb ik nog steeds de smaak van paars fruit in m'n mond.

Lafleur
Het bezoek bij Lafleur is uitgebreider. Dit mini Château (4.5 ha) is van de drie het minst bekend maar maakt ongelofelijke wijnen. De wijn krijgt minder nieuw hout dan de andere wijnen en heeft echt tijd nodig om op dronk te raken. De prijs is hier zeer hoog, maar een stuk lager dan bij Pétrus en Le Pin. De Pensees de Lafleur, de tweede wijn, is in 2014 kruidig en vlezig, met wat tabak en rood fruit tonen. De wijn is nog een tikje stroef maar heeft meer dan voldoende fruit en een goede lengte. De Grand Vin, Château Lafleur, is spectaculair, nog gesloten met wat toasty eikenhout, daarachter donker fruit, aardse tonen en tabak. De structuur is stevig, maar vol donker fruit met een super lengte. Wouw!