Iedere maand schrijft Hubrecht Duijker op zijn website www.hubrechtduijker.com over wijnen die hij onlangs geproefd heeft. Lees hieronder meer over de mooie vondsten van afgelopen maand. 








VONDST VAN DE MAAND - Villa Wolf Pinot Noir 2012

‘t Is een puur plezierwijn die bovendien briljante waar voor zijn geldt biedt, de Villa Wolf Pinot Noir 2012. In de Duitse Pfalz bereid door Ernst Loosen – die eigenlijk gespecialiseerd is in en beroemd vanwege zijn Rieslings. Hij maakt ze zelfs in de Amerikaanse staten Oregon en Washington. Maar die dus nog meer in zijn mars heeft. De rode wijn is aimabel van karakter en verleidelijk fruitig, je proeft vooral zwart fruit, als van vijgen en pruimen, met nog een hint van rokerig hout. En de alcohol bleef beperkt tot circa 12,5 procent. Vergeleken met rode Bourgognes is dit voor €8,95 een koopje.

Saint André de Figuière Cuvée Magali rosé 2013

Magali Couvignou, geboren Combard, spreekt er enthousiast over. Geen wonder; de Magali Signature rosé 2013 draagt haar voornaam. Een aardigheidje van vader Alain Combard, die hetzelfde deed voor zijn twee andere kinderen, Valérie en François. Eerstgenoemde rosé, een Côtes de Provence, komt van het imposante, 65 hectare bestrijkende domein Saint André de Figuère. Als druivenrassen werden gebruikt cinsault, syrah, cabernet sauvignon en grenache. De mix gaf een vooral kruidige wijn met een ondertoon van rood fruit plus wat sinaasappel. Je zou het een echte maaltijdrosé kunnen noemen, zeer op zijn plaats bij o.a. een salade niçoise, op de huid gebakken rode mul en lamskoteletten van de grill.

Isabel Estate Sauvignon Blanc Marlborough 2013Dr Renwick by Isabel Sauvignon Blanc 2013

‘Het telen van kwaliteitsdruiven is moeilijker dan het besturen van een straalvliegtuig’ zegt Michael Tiller, met een glimlach. Hij kan het weten, want toen hij nog piloot was bij Air New Zealand plantte hij een wijngaard in Marlborough. Vijftien jaar lang werden de druiven daarvan voornamelijk verkocht aan Cloudy Bay, het wijngoed waar zijn vrouw Robyn jarenlang de bezoekers ontving. Uiteindelijk, na gepensioneerd te zijn, begon Michael (1950) zelf wijn te maken, eerste oogst 1994. Hij doopte zijn ruim 16 hectare bestrijkende domein Isabel Vineyard. De gaafste wijn is de Isabel Sauvigon Blanc, waarvan de jaargang 2013 voor een klein deel, 15 procent, op vat werd vergist en gelagerd. Vandaar een heel licht toastig accent in de fraaie, behoorlijk complexe smaak die behalve grassigheid ook frisse citrustonen een een spatje passievrucht bevat. Fles €18,95. Meer recht-toe-recht-aan Marlborough, dus uitgesproken fris en uitgesproken grassig is de Dr Renwick by Isabel Sauvignon Blanc 2013, die ook wat grapefruitachtig fruit bezit. Prijs €11,95. Het verschil tussenbeide wijnen is o.a. de wijze van plukken: met de hand voor de eerste, machinaal voor de tweede. ‘Weet je overigens’, vraagt Michael nog, ‘dat na honderd dagen de schillen van onze sauvignon blanc dubbel zo dik zijn als die van Sancerre? Dit dankzij de hoge luminositeit in Marlborough. Wat weer verklaart waarom onze wijnen zo veel aroma hebben.’

© Fotografie: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Wilco van Dijen