Iedere maand schrijft Hubrecht Duijker op zijn website www.hubrechtduijker.com over wijnen die hij onlangs geproefd heeft. Lees hieronder meer over de mooie vondsten van afgelopen maand. 
Weingut Sattlerhof - Vom Sand 2013

Diep in Südsteiermark, ook wel het ‘Toscane van Oostenrijk’ genoemd, is Sattlerhof een van de grote, gevestigde namen. Dit vanwege zijn wijnen, zijn restaurant en zijn hotel. Ongeveer 60 procent van de 40 hectare bestrijkende wijngaard (35 in eigendom, 5 gepacht) is beplant met sauvignon blanc. Wijnen van deze druif , ze worden gemaakt door Willi Sattler (foto), zijn dan ook de grote specialiteit. Zo heb ik genoten van de Sattlerhof Vom Sand 2013, een pure sauvignon-wijn: blekig, sappig, groen fruitig en licht plantaardig. ’t Is een wijn waarvan het eerste slokje metéén doet verlangen naar het tweede. 

Sattlerhof


Weingut Dönnhoff Riesling Qba Trocken 2013

Een van Duitslands boeiendste wijnregio’s is Nahe. Het naar een zijrivier van de Rijn genoemde gebied ligt zuidelijk van Bingen en heeft de vorm van een half uitgevouwen waaier. Dat Nahe een veel geringere bekendheid geniet dan Mosel, Rheingau en andere streken heeft als hoofdoorzaak dat tot voor twee generaties terug de oogst min of meer anoniem als Rijnwijn werd verkocht. Nahe, dat zo’n 4500 hectare wijngaarden telt, is niet alleen rijk aan natuurschoon, maar tegelijk Duitslands droogste wijnstreek. Een daar gemaakte, reuzegoede wijn is die van de intellectuele wijnbouwer Hermann Dönnhof (foto). Diens Dönnhof Riesling 2013 smaakt elegant, knisperfris, zuiver, met een heel kleine zoetje en groen appelfruit. 

Dönnhoff