Iedere maand schrijft Hubrecht Duijker op zijn website www.hubrechtduijker.com over wijnen die hij onlangs geproefd heeft. Lees hieronder meer over de mooie vondsten van afgelopen maand. 
Vondst van de maand - Shelter Spätburgunder 2012

Ik ontdekte ‘m tijdens een strandlunch op Curaçao, in het riante resort Baoase (zie’ Aanbevolen restaurants’), de gelukkig goed gekoelde Spätburgunder 2012 van de Shelter Winery. Die zijn Engelse naam dankt aan halfronde bunkers (en een dito nieuwe hal) van een voormalig Canadees vliegveld in de Duitse wijnstreek Baden. Eigenaren Hans-Bert Espe en Silke Wolf bewerken hun 4,5 hectare biodynamisch, houden het rendement laag en filteren niet. Dankzij deze en allerlei andere details is een kostelijke, medium rode wijn ontstaan, levendig en fris, met schakeringen van bessen, rode vruchtjes, wat kruidig hout en een vleugje aardsheid: héérlijk bij o.a. coq au vin, kalfsvlees, varkenshaas of gewoon een gebakken biefstuk. 

Vondst 14 - Ciello Nero d'Avola IGP Terre Siciliane 2014

Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, vormt de geboortegrond van de Ciello Rosso 2014. Het zeer grafisch label onthult dat als enige druif nero d’avola (overigens organisch gecultiveerd) werd verwerkt. En wel zodanig dat een makkelijk drinkbare, soepele wijn ontstond, niet heel uitgesproken, met bescheiden nuances van fruit (bes plus zwart), laurier en kruidigheid en een zachte fristoon. De wijn komt uit de kelders van het domein Rallo, dat op westelijk Sicilië en een eilandje erbij 80 hectare aan wijngrond bezit.

Vondst 27 - Wirra Wirra Church Block Red 2011

Een ruim 51 hectare tellend Australisch domein dat niet alleen veel bezoekers trekt (het ligt inMcLaren Vale, niet ver van Adelaide), maar ook een grote groep trouwe afnemers heeft, is Wirra Wirra. Anno 1972 werd dit opnieuw tot leven gebracht – en de eerste wijn noemde de toenmalige eigenaar naarChurch Block, een perceel met oude stokken. Die wijn bestaat nog steeds en is een blend van bijna de helft cabernet sauvignon met 35 procent shiraz en de rest merlot. Zijn achttien maanden durende opvoeding vond plaats in zowel Franse als Amerikaanse vaten (70/30), wat verklaart waarom roostertonen aanwezig zijn in geur en smaak. Voor het overige is het een charmante, zachte, bijna fluwelige wijn met voornamelijk zwart zonfruit, een frisje en flinke dosis alcohol (overigens wel mooi in harmonie met de rest).