Wereldfinale Bocuse d’Or 2013
Frankrijk eerste, Nederland zestiende

Martin Ruisaard, de Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or 2013 in het Franse Lyon, behaalde tijdens de wereldfinale de zestiende plaats. 
De chef de cuisine van restaurant De Fuik in Aalst (bij Zaltbommel) en zijn commis Rosita Nietvelt, kookten samen binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. Het sterke concurrentieveld bestond uit 24 topkoks van over de hele wereld. Thibaut Ruggeri uit Frankrijk bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Jeppe Foldager Andresen uit Denemarken en nummer drie Noriyuki Hamada uit Japan.
De prijs voor het beste visgerecht ging naar Noorwegen en die voor het beste vleesgerecht naar Engeland.

Martin Ruisaard kwalificeerde zich tijdens de Bocuse d’Or Europe in maart 2012 in Brussel voor de wereldfinale. In Lyon hoopte Ruisaard bij de eerste tien te kunnen eindigen. Ruisaard: ,,Deze wedstrijd was door de aangescherpte opdrachten en de nog grotere concurrentie flink zwaarder dan de vorige. Het is een echte wereldfinale. We hebben ons gemeten met 24 toppers van over de hele wereld. Je weet hoe zwaar het is en dat alles afhangt van details en van de vorm van de dag. Natuurlijk wil je winnen. Daarvoor doe je mee. We zijn nu zestiende geworden en daar zijn we blij mee.”

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede in Houten) is trots op het team. ,,Martin en Rosita hebben een mooie prestatie geleverd. Ze hebben er hard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Je staat er alleen met je commis voor. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Dat is een zware opgave.”

Ook coach Leendert Klaassens was tevreden. ,,Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast heb je nog een zware fulltime baan. Je moet er een bikkel voor zijn om dit te durven en te kunnen. Een plaats bij de wereldfinale is al mooi. En daar dan zestiende worden is gewoon een goede prestatie.”

Over Bocuse d’Or De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d'Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de begeerlijke titel. Een wedstrijd die de winnaar - maar ook de andere deelnemers - aanzien en prestige bezorgt. Immers, alleen de allergrootste talenten kunnen een plaats in Lyon bemachtigen.

Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière. Over de hele wereld bestaat grote belangstelling voor de wedstrijd. Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt tot 24. Daarom worden elke twee jaar ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe) Alle landen selecteren via een nationale competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar.

Voor meer informatie Bocuse d’Or Nederland 06 53 30 40 68 info@bocusedornederland.nl.

Bron: Bocuse d'Or Nederland