Rode wijn koelen: lekker fris, lekker anders!

 

Voor iedereen die zich vastklampt aan de mantra ‘rode wijn drink je op kamertemperatuur en alleen witte wijn, rosé en champagne drink je koud’ hebben we goed nieuws: met het lezen van deze blog gaat er een wereld voor je open. Allereerst omdat we je gaan laten wennen aan het idee dat gekoelde rode wijn errug lekker is. En ten tweede omdat we je een paar mooie weetjes over temperatuur gaan vertellen.

 

Koele rode wijn, hoe cool is dat?

 

Het klinkt zo lekker professioneel om te zeggen dat je rode wijn het beste op kamertemperatuur drinkt. Maar je kunt afvragen: hoe warm is het dan in die kamer? De term ‘kamertemperatuur’ dateert namelijk uit de tijd dat we nog geen high end klimaatcontrolesystemen hadden en het met een beetje mazzel zo’n 17 graden Celsius in huis was. Vandaag de dag is dat al gauw 22 graden. En dat vinden wij misschien wel lekker, maar rode wijn niet. Want rode wijn is, net als alle andere wijn, heel gevoelig voor temperatuur als het gaat om geur en smaak.

 

Waarom is koele rode wijn lekkerder dan te warme rode wijn?

 

Over hoe temperatuur van invloed is op wat je in een wijn kunt ruiken en proeven, zijn boeken volgeschreven. In het kort komt het erop neer dat wanneer wijn boven de 20 graden Celsius komt, de alcohol gaat ‘werken’ waardoor de wijn aan frisheid inlevert, uit balans raakt en zwaar wordt. Allemaal dingen die je niet wilt. Dus rode wijn wat koeler drinken is een goed idee. Maar niet te koel. Als je rode wijn te koud drinkt, wordt ‘ie hard en gaat ‘ie op slot; de aroma’s komen niet goed genoeg vrij waardoor de wijn eentonig wordt en je niets of te weinig ruikt en proeft van de wijn, behalve dan de tanines. En die maken de wijn wrang. Ook geen pretje.

 

Dus te warm is niet best, te koud ook niet, maar ertussenin is heel spannend. Op de juiste temperatuur beleef je alle aroma’s en smaken zoals ze bedoeld zijn, word je betoverd door de diepgang van de wijn en ontdek je hoe de frisheid, levendigheid en fruitigheid jou blij maken. Maar wat is de juiste, ideale en absoluut perfecte drinktemperatuur voor rode wijn?

 

Op welke temperatuur drink je rode wijn het best?

 

Zoals zo vaak als het over wijnvragen gaat, is een eenduidig antwoord onmogelijk. Want die volmaakte drinktemperatuur is afhankelijk van het soort druif, de bodem en het klimaat waarin die druif groeit én de manier waarop de wijnmaker ermee aan de slag gaat. Maar in het algemeen kun je als drinktemperatuur aanhouden:

 

Lichte rode wijnen: 14-16 graden Celsius

Volle, ronde en kruidige rode wijnen: 16-18 graden Celsius

Complexe en gerijpte rode wijnen: 17-19 graden Celsius

 

 

 

Waarom dan toch rode wijn koeler drinken dan de ideale temperatuur?

 

Het bovenstaande overzicht van drinktemperaturen voor rode wijn is een richtlijn om mee aan de slag te gaan. Want de tijd van het jaar, het moment van drinken – bij een borrel of een specifiek gerecht – en je persoonlijke smaak zijn minstens zo belangrijk. Om de voor jou perfecte drinktemperatuur te ontdekken, moet je proeven. En proeven. En proeven. En daar zit ‘m de kneep: van warm naar koud proeven is eigenlijk onmogelijk, want dan zou je elke keer de wijn moeten koelen voordat je proeft. Een hoop gedoe. Maar van koud naar warm proeven, gaat vanzelf; als de omgevingstemperatuur hoger is dan de temperatuur van de wijn in je glas, gaat de temperatuur van de wijn automatisch omhoog.

 

En dus is het handig en verstandig om een rode wijn iets koeler te schenken dan wat gebruikelijk is, regelmatig een slokje te proeven en te ontdekken wat je lekker vindt. Als je van fris met een pittige bite houdt, zal je de gekoelde rode wijn absoluut gaan waarderen. Als je op het randje van fris en zwoel het meeste plezier aan je wijn beleeft, zit je net aan de onderkant van wat ‘ideaal’ is. Houd je van zwoel, dan zit je meer aan de bovenkant. En geloof het of niet; 1 graad Celsius kan al een wereld van verschil maken.

 

Hoe moet je rode wijn koelen?

 

Heel ouderwets: wijn houd je koel in een mooie wijnkelder. Maar die heeft niet iedereen. En hoewel de wijnklimaatkast ook steeds populairder wordt, is die ook niet even 1-2-3 aangeschaft. Een koelkast heb je wel en die doet het werk ook; een fles die op de bekende kamertemperatuur is, heeft in veel gevallen aan een half uurtje in de koelkast meer dan genoeg om voldoende af te koelen. Als je ‘m daarna in een dubbelwandige koeler zet, blijft de wijn op temperatuur. Nog beter: de wijn een kwartiertje in de vriezer en daarna in de koeler. Rode wijn koelen in een emmer met ijs raden we af, dat voelt voor wijn als een aanslag en de kans is groot dat de temperatuur van de wijn te ver daalt. En let op: voor alle soorten van koelen geldt dat je de tijd goed in de gaten moet houden, van knetterend koude wijn wordt niemand blij. Regelmatig even controleren is een aanrader.

 

Welke rode wijnen kun je koelen?

 

In principe kun je natuurlijk elke rode wijn gekoeld drinken, maar er zijn een aantal druiven waarvan rode wijn wordt gemaakt die zich uitstekend lenen om fris het glas in te dansen. Uit Het Gouden Ton assortiment raden we aan om de volgende wijnen gekoeld te drinken:

 

- Pinot Noir- Villa Wolf 2019 van Ernst Loosen uit de Pfalz, Duitsland

- Ventoux Les Boudalles 2020 van Domaine Brusset uit de Rhône, Frankrijk

- Cabernet Franc Le Logis 2016 van Florent Baumard uit de Loire, Frankrijk

- Gamay: Fleurie Tardive 2019 van Clos de la Roilette uit de Beaujolais, Frankrijk

- St Laurent: Saint Laurent 2015 van Heinrich uit Burgenland, Oostenrijk

- Corvina: Bardolino 2020 van Gorgo uit Veneto, Italië

- Dolcetto: Dolcetto 2019 van Sandrone uit Piëmont, Italië

- Tempranillo: Tempranillo Joven van Enate uit Somontano, Spanje