Voorverkoop Bordeaux 2014

Dag 3

Van 30 maart tot 3 april was het 'En Primeur' week in Bordeaux. Dat wil zeggen dat alle Châteaux de nog piepjonge jaargang 2014 laten proeven; er zijn proeverijen op de Châteaux en er zijn de zogenaamde UGC (Union des Grand Cru's) proeverijen. Journalisten en importeurs van over de hele wereld komen naar Bordeaux en het is er een drukte van belang. Wij waren uiteraard ook van de partij en hebben zoveel geproefd als we konden. Hieronder een korte beschrijving van de jaargang 2014 én van de wijnen die de moeite waard zijn om aan te schaffen.

Hoe werkt de voorverkoop

Je kunt de 2014 Bordeaux wijnen in de voorverkoop bestellen. Dit betekent dat je je bestelling aan ons doorgeeft en die ook betaalt. De wijn is dan twee jaar later beschikbaar. Je betaalt een prijs die een stuk lager ligt dan de uiteindelijke winkel prijs. Dit systeem, dat in het Frans 'En Primeur' heet, wordt al vele decennia gebruikt voor de verkoop van de top wijnen uit Bordeaux. Het voordeel is dat de top wijnen beschikbaar zijn en minder kosten dan normaal. Je koopt immers een 'future', een wijn die nog op vat in de kelder van het Château ligt op het moment van aanschaf.

Het jaar 2014, groeiseizoen

2013 was een extreem moeilijk jaar waaraan zo'n beetje alles mis ging wat er mis kan gaan (hagel, rot, onrijpe druiven, zeer lage rendementen). Iedereen in Bordeaux hoopte op een goed groeiseizoen in 2014 met gezonde rendementen. In het voorjaar was dit ook het geval. De eerste fase van de groei verliep goed en regelmatig onder gunstige weersomstandigheden. Maar in de zomer ging het bijna mis. Een veel lagere temperatuur dan normaal in juli en augustus had als resultaat dat de druiven richting de oogst nog niet rijp waren. Als het eind augustus hard was gaan regenen, dan zou 2014 een tweede rampjaar op rij zijn geworden. Gelukkig was dit niet het geval. De temperatuur ging omhoog en bleef hoog tot eind oktober. Dit had als gevolg dat de druiven alsnog rijp konden worden en in perfecte omstandigheden konden worden geoogst, ongeveer twee weken later dan gemiddeld.

Het jaar 2014, de verschillende druiven

De druif die optimaal heeft geprofiteerd van het groeiseizoen is de Cabernet Sauvignon. Deze druif groeit in de Médoc en de Graves regio en is gebaat bij een lang groei seizoen en een warm en droog najaar. Door de koele zomer behoudt Cabernet  zijn frisheid en door de warme nazomer zijn de tannines in de druif goed rijp geworden. Dit geldt ook -in iets mindere mate- voor de Cabernet Franc. Deze druif rijpt wat eerder en speelt een kleine rol in de Médoc, maar een belangrijke rol in Saint Emilion en Pomerol.
De derde belangrijke Bordeaux druif is de Merlot. Deze druif heeft een bijrol in de Médoc, maar is belangrijk in de Graves en met name in Saint Emilion en Pomerol. Omdat Merlot wat eerder rijpt moesten veel wijnboeren een lastige beslissing nemen: oogsten terwijl de druif nog niet perfect rijp was of wachten en over rijpheid riskeren. De kwaliteit van de Merlot is goed, maar niet zo goed als die van de Cabernets (uitzonderingen daargelaten). Vooral in Pomerol zijn een aantal zeer goede wijnen op basis van Merlot gemaakt. In Bordeaux worden ook zoete en droge witte wijnen gemaakt van de druivenrassen Sauvignon Blanc en Sémillon. Deze druiven hadden veel baat bij de koele zomer en behielden daardoor hun frisheid, terwijl ze perfect rijp waren. 2014 is een jaar waar zowel zoete als droge witte wijnen van hoge kwaliteit zijn.

Samenvattend

In de Médoc zijn zeer goede wijnen gemaakt met een rood fruit karakter en frisse zuren. Ze missen de 'vulling' van een echt topjaar maar zijn kwalitatief zeer goed, met potentieel om te rijpen.
In de Graves zijn prachtige witte wijnen gemaakt met mooie zuren. Ook in de Sauternes zijn zeer goede wijnen gemaakt met potentieel om te rijpen.
Er zijn goede rode Graves wijnen te vinden, maar de kwaliteit is wisselend.
In St Emilion en Pomerol is ook veel variatie in kwaliteit. De beste wijnen komen van Châteaux die heel veel aandacht hebben besteed aan hun wijngaard en zijn net zo goed als de beste Médocs, maar gemiddeld is de kwaliteit op de Rive Droit iets lager dan die op de Rive Gauche.

Château Montrose

De wijnen per Château

Hieronder worden per appellation de beste wijnen beschreven met per wijn een paar steekwoorden. Punten ken ik toe op een schaal van 1 tot 10, net als rapport cijfers. Ik heb de wijnen die ik niet goed vond weggelaten en dus alleen de beste wijnen beschreven.

Verder staat het icoontje van een insectje voor een biologisch of bio dynamische wijn en staat bij wijnen die mijn persoonlijke voorkeur hebben het icoontje van een smiley. Ik geef per wijn een inschatting van de bewaar capaciteit. Mocht je een wijn willen hebben die niet op de lijst staat dan kan je die ook bestellen, we kunnen op een enkele uitzondering na alle Grand Cru Classe's voor je bestellen in Bordeaux.

De prijzen / bestellen

Met de voorverkoop moet je snel toeslaan, de meeste wijnen zijn tegen de eerste en laagste prijs slechts beperkt beschikbaar. Met de voorverkoop geldt dan ook, in tegenstelling tot onze normale policy: Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Geef dus op tijd je voorkeuren door, dan kunnen we daar rekening mee houden. Je kunt je bestelling per wijn of in één keer doorgeven per email naar amsterdam@degoudenton.nl of per telefoon 020 6796231. Natuurlijk kan je ons altijd bellen of mailen voor advies en vragen.

Alle wijnen zijn -op aanvraag en tegen een kleine meerprijs- ook op Magnum, Dubbele Magnum en groter te bestellen. Wijnen worden geleverd in kisten van zes of twaalf, Magnums in kisten van drie of zes en Dubbele Magnums en groter per stuk.

De wijnen zullen beschikbaar zijn vanaf mei 2017.

Geen kelder?

Bordeaux is het lekkerst na een aantal jaar rijping. Mocht je niet over een goede kelder beschikken dan kunnen wij de wijn voor je opleggen in onze geklimatiseerde opslag. Meer informatie hierover kunnen we je in de winkel geven.

Pontet Canet

Pontet Canet

Grand Puy Lacoste

Grand Puy Lacoste

Monbrison

Monbrison

De aanbevolen Bordeaux 2014 wijnen per appellation.
Prijzen volgen zodra deze bekend zijn in Bordeaux.

Bordeaux En Primeur