Het aspergeseizoen is begonnen, santé!

Op maandagmiddag 31 maart staan de pannen de pruttelen op het fornuis in de keuken van Wijnkoperij de Gouden Ton. De eerste Limburgse asperges van het seizoen staan op het punt om geproefd te worden, begeleid door, hoe kan het ook anders, wijn. Een voorselectie van twaalf kanshebbers is reeds gemaakt uit het totaalassortiment, vandaag zal een winnaar gekozen worden. De wijnen lopen uiteen van de organische Lois, een sprankelende Grüner Veltliner van Loimer vol fris fruit tot de aromatische Vermentino van het Italiaanse Cantina Lupo.

Dampende borden voorzien van het traditionele gerecht met aardappeltjes, ham, ei, asperges en het onmisbare botersausje worden opgediend en het team staat in de startblokken. In een gedisciplineerd tempo wordt elke wijn erbij geproefd. In opperste concentratie zet ieder zijn mening op papier en dan volgt het spannendste deel, de jury gaat haar oordeel vormen.

Op een keurige derde plaats eindigt Domaine Weinbach met haar Pinot Blanc Réserve. Een klassieker, maar daarom niet minder geliefd. In de nek aan nek race eindigt de Noord-Italiaanse Alto Adige Pinot Bianco van Alois Lageder op nummer twee. De stuivende frisheid van deze wijn vormt een waanzinnige combinatie met de smaken van het aspergeplateau. De meeste stemmen echter zijn voor de Silvaner Iphöfer Kronsberg Kabinett Trocken van Weingut Wirsching, de wijn-spijscombinatie is verbluffendend en optimaal, een geboren winnaar!

Genoeg inspiratie voor uw aspergemenu? Bestel snel

Aspergewijn 2014