Dit recept is afkomstig uit SENS 13 (najaar 2018), het magazine gemaakt door en voor Wijnkoperij De Gouden Ton.

Ingrediënten

•  1 eetlepel roomboter
•  150 gram spekblokjes
•  750 gram runderstooflappen, in blokjes
•  3 teentjes knoflook, geperst
•  200 gram zilveruien, ontveld
•  1 winterpeen, in blokjes
•  0,5 liter rode wijn (bijv. CORETTE Pinot Noir)
•  1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn)
•  250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
•  handje verse peterselie
•  2 eetlepels bloem
•  1 blikje tomatenpuree

Boeuf bourguignon

Bereidingswijze

Verhit een braadpan op hoog vuur en laat de boter smelten. Voeg de spekblokjes toe en bak deze knapperig. Schep de spekblokjes uit de pan en zet deze apart. Bak het stoofvlees rondom goudbruin in het achtergebleven vet van de spekjes en bestrooi met de bloem. Voeg vervolgens de tomatenpuree, knoflook, zilveruien en winterpeen toe en bak deze 3 minuten mee. Schenk de wijn in de pan, voeg de spekblokjes en het bouquet garni toe en roer door. Laat het geheel circa 3 uur op laag vuur met het deksel op de pan stoven. Kijk zo nu en dan of er genoeg vocht in de pan zit en schenk eventueel wat wijn bij. Voeg op het laatst de champignons toe en laat deze 10 minuten meestoven. Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg de verse peterselie toe. Serveer met een groene salade, knapperig stokbrood of een romige aardappelpuree.

Dit recept is afkomstig van Lindenhoff. Bestel de ingrediënten op lindenhoff.nl

Wijntip 1 - Wijnkoperij De Gouden Ton Rotterdam

Pittacum - Petit Pittacum

Bij deze klassieker kies ik voor Petit Pittacum van Viñedos y Bodegas Pittacum. Een hele mooie en verfijnde wijn, gemaakt van de mencia druif, afkomstig uit de Bierzo regio in Spanje. Filmend zacht in de mond met een mooie kruidigheid en, belangrijk bij dit gerecht, lichte zuren als tegenwicht tegen het vet in de stoofpot. 

€ 9,95 - Bekijk deze wijn

 

Wijntip 2 - Wijnkoperij De Gouden Ton Amersfoort

Clos Saint-Germain - Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir

Boeuf bourguignon… een heerlijk, authentiek recept. Dat vraagt om een wijn uit de streek. Zoals de Bourgogne Vieilles Vignes van Domaine St. Germain uit Aze. Een heerlijke Bourgogne met zowel verfijning als wat stoerheid. Donkere vruchten, specerijen en heel zachte tannines in de verte. Gul, soepel en elegant. Lichtjes koelen en genieten maar!

€ 15,95 - Bekijk deze wijn

 

Wijntip 3 - Wijnkoperij De Gouden Ton Laren

Matetic - Corralillo Pinot Noir

Er past toch niks beters bij boeuf bourguignon dan een klassieke Bourgogne Pinot Noir of soortgelijk Frans geweld? Toch? Voor mij niet per se. Waar ik bij dit gerecht blij van wordt, is de geweldige Corralillo Pinot Noir van Matetic. Net wat dikker, net wat meer van alles. Maar wel met de elegantie van Pinot Noir.

€ 18,50 - Bekijk deze wijn