“The wines we make are not mainstream—they are expressions of our vineyard, our land and what we like to drink. That is what we promise to deliver.”

Zo staat Nick Farr in de wedstrijd, of liever gezegd de wijngaard. Een gevalletje van ‘met de paplepel ingegoten gekregen’, want Nick’s vader Gary, maakt al sinds 1978 wijn in Bannockburn, Geelong en richtte in 1994 zijn eigen wijnhuis By Farr op. Vandaag de dag runnen vader en zoon het wijnbedrijf samen. Ze staan zij aan zij maar zijn niet bang ‘to go head-to-head’ als de meningen verschillen.

Bannockburn, Geelong?

Daar waar we de wijngebieden van Frankrijk op ons duimpje kennen, moeten we voor die van Australië misschien af en toe een hulplijn inzetten. Geelong ligt 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne in Victoria, Australië. Bannockburn, waar By Farr gevestigd is, ligt in de Moorabool Valley. Het klimaat wordt beïnvloed door winden uit het westen en een frisse zeebries, die de temperatuur op lange, zonnige dagen en ‘s nachts afkoelen. Dit zorgt voor een gelijkmatige rijping en behoud van frisheid. Ideaal voor wijnbouw. Dit koele klimaat maakt Geelong een perfect gebied voor premium chardonnay en pinot noir.

De beste pinot noir van Australië

Laat dat dan ook de focus zijn van vader en zoon Farr, die stad en land hebben afgereisd om ervaring op te doen. Dat deden ze onder andere bij Bourgogne, Oregon en Californië - ‘s werelds beroemdste gebieden voor pinot noir en chardonnay. De afgelopen twee decennia maakte Gary pelgrimstochten naar Domaine Dujac in de Côte-de-Nuits om te leren over wijnbouw, terroir en vinificatietechnieken. Hard work pays off want niet veel later bestempelde Len Evans, een bekende Australische wijnschrijver, de pinot noir van By Farr als ‘beste pinot van Australië'.

Single vineyard pinot noir

Ze maken onder andere drie prachtige single vineyard pinot noirs van de wijngaarden Sangreal, Farrside en Tout Pres. Sangreal is de meest fruitige van de drie. Farrside is de krachtigste met duidelijk aanwezige tannines en een hartigheid. Voor Tout Pres hebben ze een zwak. Het is een kleine wijngaard, maar met drie verschillende bodemtypes (vulkanisch met kalk, kwarts met ijzer en zanderige leem). Hier komen weelderige, maar tegelijkertijd krachtige wijnen vandaan met een groot bewaarpotentieel.

Leuk om te weten is dat By Farr naast chardonnay en pinot noir ook syrah, gamay en viognier aangeplant heeft staan. Bekijk alle wijnen van By Farr