Het Argentijnse zusje van muscat, de bloemencorso, de tropische verrassing. Als het over torrontés gaat, wordt er altijd een rits aan associaties uit de kast getrokken. Niet gek, want drie seconden ruiken aan je glas en je hoofd springt automatisch in de fantasiestand.

Torrontés van hoog niveau

Letterlijk en figuurlijk, want Casarena Torrontés scoort 91 punten bij Tim Atkins en het toonaangevende wijntijdschrift Decanter. De druiven komen uit Cafayate, de bekendste wijnregio van Argentinië buiten Mendoza. De reden? Niet omdat ze zoveel produceren; er komt slechts 5% van de totale output vandaan. Nee, maar wat er vandaan komt, is steengoed. Niet alleen maken ze fantastische malbecs, ook is Cafayate de thuishaven van ‘new wave torrontés’. Knisperend fris, aromatisch maar niet té en een mineralige ondertoon. Perfect voor lange zomeravonden (daarover later meer). De wijnstreek ligt op een breedtegraad van 26 ° S, vergelijkbaar met de Kalahari-woestijn in Afrika. Heet dus. De truc om hier toch druiven te kunnen verbouwen zit ‘m in de hoogte. De wijngaarden liggen op 1645 meter hoogte, wat zorgt voor warme dagen, maar koele nachten. Perfect voor wijnbouw.

Het is inderdaad familie-van

Van Argentijnse zusje van muscat tot het neefje van gewurztraminer of de broer van viognier? Het gaat alle kanten op, maar het grote druivenboek van Jancis Robinson et al vertelt ons dat torrontes riojana - de druif in kwestie - een afstammeling is van muscat d’alexandrie en listán prieto. Het druivenras dook voor het eerst op in de provincies La Rioja, Mendoza en San Juan in 1867. Kijk, weer wat geleerd.

Het allerlekkerst bij…

De zomerse keuken! De intensiteit, fijne zuren en de mineralige ondertoon van torrontés maken het tot een verfrissend aperitief, maar ook tot een alleskunner in de wereld van de wijnspijs. Het is een feestje met ceviche, bijvoorbeeld van zeebaars met mango, limoen en basilicum. In het land van herkomst serveren ze torrontés bij home made empanadas, een Argentijnse pasteitje met gehakt en specerijen. Ook heerlijk met rijpe geitenkaas of verse Vietnamese springrolls.

Benieuwd geworden? Bekijk dan de Casarena Torrontés of de andere wijnen van deze Argentijnse bodega.