Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 31

Als we het in de wijnwereld hebben over grote Italiaanse wijnen, gaat het vaak over de beroemde wijnen uit Piemonte en Toscane. Niet zo gek natuurlijk. Maar dan doen we wel een groot aantal andere Italiaanse wijnregio’s tekort. Puglia bijvoorbeeld, in de hak van de Italiaanse laars, waar we het grootse Masseria Li Veli bezochten.

We bezochten Masseria Li Veli in het wijndorp Cellino San Marco, hartje Salento in Puglia. Masseria Li Veli is een prachtig klassiek wijnbedrijf, dat sinds 1999 in handen is van de familie Falvo. Je kunt gerust zeggen in zeer goede handen, want de familie Falvo was tot 2008 eigenaar van het beroemde Toscaanse wijnhuis Avignonesi, van de voorname Vino Nobile de Montepulciano.

Uit het slop

Masseria Li Veli is een wijnhuis dat begin twintigste eeuw is gestart door econoom Antonio de Viti de Marco, een markies uit het nabijgelegen Lecce. Deze aristocraat had zich ten doel gesteld de arme regio Puglia meer rijkdom te brengen en wilde dat onder meer doen door de wijnbouw een stevige impuls te geven. De ambitie was om voornamelijk met autochtone druivenrassen te werken, zoals verdeca, fiano, negroamaro, primitivo, malvasia nera en de zeer lokale susumaniello. Dat De Viti de Marco hierin geslaagd is, blijkt uit het feit dat Masseria Li Veli lange tijd als voorbeeld werd gezien door de wijnboeren uit Puglia, die overigens nog steeds met deze druiven hun wijn maken.

Door oorlogen, economische sores en als gevolg daarvan het gedwongen vertrek van De Viti de Marco raakte Masseria Li Veli ernstig in verval. Tot de van origine Pugliaanse wijnmaker van Avignonesi samen met eigenaar Alberto Falvo in Salento terechtkwam en zij hun oog lieten vallen op de vervallen masseria. Zij verdiepten zich in de rijke historie van Masseria Li Veli en zagen onmiddellijk het enorme potentieel van zowel het domein als de regio. In 1999 besloot de familie Falvo het domein te kopen en stap voor stap weer op te bouwen tot een toonaangevend wijnbedrijf, waar Puglia trots op kan zijn.

Masseria met grandeur

Als wij richting Masseria Li Veli rijden, valt vooral op dat het landschap gedomineerd wordt door enorme olijfboomgaarden en zie je aanvankelijk niet dat er in Salento behoorlijk veel wijnbouw is. Dichter bij Cellino San Marco verandert dit beeld en worden de olijfbomen langzaamaan verdrongen door de druivenranken. Eenmaal in Cellino rijden we langs langgerekte wijngaarden die omzoomd zijn door olijfbomen, de zogenaamde pezzi, te vergelijken met de ommuurde clos in de Bourgogne. Veel wijnen afkomstig van een pezzo hebben dan ook de status van een cru.

De masseria zelf heeft wel iets van weg van een oude herenboerderij zoals je die aan de Franse Normandische kust nog wel eens ziet. Het gebouw verkeert in onberispelijke staat en straalt een grandeur uit die grondlegger Antonio de Viti de Marco zou vervullen van trots. Eigenaar Alberto Falvo ontvangt ons allerhartelijkst en geeft ons, na een zeer gedetailleerde uitleg van het ontstaan van Masseria Li Veli, een uitgebreide rondleiding door zijn mooie wijnbedrijf. Grote blikvanger is zonder twijfel de prachtig gerestaureerde wijnkelder. Vooral de hoge stenen bogen ogen spectaculair. In deze kelder liggen alle wijnen van Li Veli te rijpen bij een temperatuur van 16 °C, in Franse eiken barriques, foeders van 50 hectoliter of roestvrijstalen tanks.

Heuvels van Valle d’Itria

Alberto Falvo vertelt enthousiast over de regio, de authenticiteit van het bedrijf, het terroir, de druiven en de diverse wijngebieden in Puglia. Zo leren we onder meer dat de rode druiven vooral afkomstig zijn uit directe omgeving van Cellino San Marco, dus hartje Salento. De witte druiven groeien in de Valle d’Itria, een wijnbouwgebied ten noordwesten van Brindisi, bij Martina Franca. Dit gebied is iets hoger gelegen, iets koeler en daarom geschikter voor witte druiven als de fiano en de verdeca. Door de heuvels doet het er meer aan een traditioneel wijngebied denken dan de regio Salento, waar het vooral vlak is. Het gebied heeft in de verte wel iets weg van de Médoc in Frankrijk; dat dit voor de kwaliteit van de wijnen niet per definitie nadelig is, moge duidelijk zijn!

Wijnen maken indruk

Na de boeiende rondleiding worden we uitgenodigd in de sfeervolle proefkamer, waar we een geweldig uitzicht hebben op de rijen houten vaten in de wijnkelder. Alberto Falvo is een rustige, ingetogen man, maar als de wijnen in het glas komen, schitteren zijn ogen en vertelt hij er geanimeerd over. De wijnen van het domein zijn ingedeeld in drie categorieën: classic, Askos en cru & cuvée.

De classics zijn de wijnen die van oudsher en al eeuwenlang in Puglia gemaakt worden, zoals de witte Fiano en de rode Negroamaro en Primitivo. Leuk detail is dat de van Negroamaro gemaakte rosato de meest verkochte wijn van Puglia is. De lijn Askos (Grieks voor ‘aardewerken wijnkaraf’) bestaat uit wijnen gemaakt van Salentodruiven die nagenoeg uitgestorven waren en nu weer worden aangeplant: de witte Verdeca en de rode Malvasia Nera en Susumaniello. De cru’s & cuvées ten slotte zijn afkomstig van de eerder genoemde pezzi. Bij Li Veli zijn dat de Pezzo Morgana van 100% negroamaro, de Montecoco van 100% primitivo en de MLV, een blend van negroamaro en cabernet sauvignon.

Het pure Italië

Bij het afscheid van Alberto Falvo en Masseria Li Veli lopen we een rondje om het gebouw en genieten van het prachtige uitzicht op de omringende wijngaarden. Alberto Falvo laat zich terloops ontvallen dat de periodes die hij in Puglia doorbrengt steeds langer worden... En dat voor een oer-Toscaan! Niettemin, we begrijpen dat volkomen, want ook wij zijn geraakt door de charme van Puglia met zijn ruige kusten, enorme olijfboomgaarden, schilderachtige dorpen en steden, prachtige stranden met kristalhelder water, de zeer smakelijke, pure keuken en vooral de gastvrijheid van de mensen hier.

Wie Toscane wel heeft gezien en wil genieten van het pure Italië, zouden wij aanraden eens naar Puglia te gaan. In de maand augustus loopt het behoorlijk vol met vooral Italiaanse toeristen, maar in juni, juli en september is het er wat rustiger en is het er heerlijk. De wetenschap dat je er overal de mooie wijnen van Masseria Li Veli kunt drinken, vergroot de pret alleen maar.

Door: Wilko van der Kooi, Wijnkoperij De Gouden Ton Amsterdam Centrum

De dagen net voor Kerst willen wij uiteraard niemand teleurstellen! Vandaar dat we in dit bericht graag duidelijk uiteen willen zetten tot wanneer je het beste online bij ons kunt bestellen.

Kerst

Als je vóór vrijdag 20 december 14.00 uur online een bestelling bij ons plaatst, kunnen wij er zeker van zijn dat PostNL deze nog vóór de kerstdagen bij jou thuis aflevert.

Als je op 21, 22 of 23 december bij ons bestelt, geven wij het wel op maandag de 23ste met de PostNL bezorger mee (mits je op maandag vóór 14.00 uur hebt besteld), maar kunnen wij niet 100% garanderen dat het op kerstavond (de 24ste) geleverd wordt. PostNL levert wel op dinsdag de 24ste, maar als je dan niet thuis bent, kan het zijn dat het naar een afhaalpunt wordt gebracht.

OUD & NIEUW

Als je vóór vrijdag 27 december 14.00 uur online een bestelling bij ons plaatst, kunnen wij er zeker van zijn dat PostNL deze nog vóór 31 december bij jou thuis aflevert.

Als je op 28, 29 of 30 december bij ons bestelt, geven wij het wel op maandag de 30ste met de PostNL bezorger mee (mits je op maandag vóór 14.00 uur hebt besteld), maar kunnen wij niet 100% garanderen dat het op oudejaarsdag (31 december) geleverd wordt. PostNL levert wel op dinsdag de 31ste, maar als je dan niet thuis bent, kan het zijn dat het naar een afhaalpunt wordt gebracht.


Let op:
door de drukte met online bestellingen in Nederland heeft PostNL de nieuwe regel dat ze een pakket maar 1x aanbieden. Hierna gaat het naar een PostNL depot bij jou in de buurt (of misschien wordt het bij de buren afgeleverd, maar dit kunnen wij niet separaat aanvragen/aangeven bij PostNL).

Gratis wijnadvies bij jouw kerstmenu!

woensdag 11 december 2019

De feestdagen staan om de hoek. Hét moment om na te denken over welke gerechten er op het kerstmenu komen te staan. Uiteraard is het kerstmenu niet compleet zonder feestelijke wijnen! We laten je graag weten wat onze kerstwijnen zijn, maar voor een gouden combinatie met jouw kerstmenu willen we je persoonlijk van dienst zijn. Het advies kan namelijk erg verschillen per gerecht. Kom daarom met jouw kerstmenu-idee naar de winkel of start de chat op onze website, dan zorgen wij voor een gouden combinatie.

Domaine des Baumard - Le Brut Rosé (€ 19,95)

Ideaal als informeel aperitief of als feestelijke, toch betaalbare wijn voor de feestdagen! Deze bubbel is fris en licht prikkelend in de aanzet, mild droog. De fruitige, zuivere smaak nodigt uit tot een tweede glas. De wijn is veganistisch en gemaakt volgens de natuurlijk werkwijze ‘lutte raisonnée’.
Bekijk deze wijn

Château Fuissé - Mâcon-Village (€ 17,50)

Heerlijk te combineren met voor- of hoofdgerechten met gegrilde vis door de aroma’s van sinaasappelschil, mandarijn, appel en enige ziltigheid. Deze droge, medium-volle en elegante wijn, zal de gasten zeker smaken!
Bekijk deze wijn

Pieropan - Ruberpan (€ 23,95)

Een wijn voor bij het hoofdgerecht met gegrild of gebakken kalfs- of rundvlees. Zoek je een veganistische wijnoptie? Dan is deze wijn ook perfect. De wijn is namelijk veganistisch en wordt gemaakt op biologisch-dynamische wijze.
Bekijk deze wijn

Anne Gros & Jean-Paul Tollot - La 50/50 Cotes du Brian (€ 17,95)

Op zoek naar een voortreffelijke wijn bij rood vlees, gegrild of gestoofd? Deze levendige wijn is een prachtige optie. Deze frisse, fruitige en elegante wijn is gemaakt door twee supergemotiveerde wijnboeren uit de Bourgogne, die de handen ineensloegen om aan de slag te gaan. De wijnen van Anne Gros en Jean-Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies van de pers. Deze wijn moet je proeven: je bent meteen verkocht.
Bekijk deze wijn

Château Climens - Papillon de Sauternes (€ 25,00)

Zo’n mooie kerstavond sluit je natuurlijk af met een heerlijk(e) dessert(wijn). Deze wijn combineert perfect met een dessert met stoofpeertjes door de smaken van honing, appel en citroen. Geen zoetekauw? Dan kun je deze wijn ook goed combineren met een kaasplankje met niet te sterke blauwschimmelkazen als Stilton en Roquefort.
Bekijk deze wijn


Staat jouw wijn of gerecht hier niet tussen? Niet getreurd. Start de chat op onze website of kom naar een van onze winkels voor gratis wijnadvies op maat bij jouw kerstgerechten. Zo weet je zeker dat het kerstdiner een culinair succes wordt voor fijnproevers.

Contact

Je kan met ons contact opnemen via:

Of neem direct contact op of kom langs in een van onze winkels.

Amsterdam

Willemsparkweg 158
1071 HS Amsterdam
020 - 6796231
Openingstijden

Amsterdam Centrum

Utrechtsestraat 94
1017 VS Amsterdam

020 - 2352152
Openingstijden

Bergen

Jan Oldenburglaan 4
1861 JT Bergen (NH)
072 - 5812558
Openingstijden

Den Haag

Denneweg 81
2514 CE Den Haag
070 - 3469216
Openingstijden

Laren

Jordaan 13
1251 PB Laren
035 - 5319020
Openingstijden

Oegstgeest

de Kempenaerstraat 85
2341 GJ Oegstgeest
071 - 3031238
Openingstijden

Oosterhout

St. Janstraat 10
4901 LT Oosterhout
0162 - 452337
Openingstijden

Rotterdam

Oppert 4a
3011 HV Rotterdam
010 - 2331042
Openingstijden

Willemstad

Schottegatweg Oost 82
Curaçao, Willemstad
+59997370216
Openingstijden

 

 

 

Ieder jaar brengt Albert Heijn een fantastische Kerst Allerhande uit. Dit jaar nog uitgebreider dan vorig jaar. In het kerstnummer van dit jaar draait het om tradities én gerechten met een twist. Wij hebben de mooiste klassieke gerechten uitgekozen en daarbij heeft onze eigen Jaap zijn wijnselectie gemaakt. 

Zie hieronder een greep uit de klassieke gerechten uit de Allerhande en de bijpassende wijnen. 

VOORGERECHTEN

 

Wijnsuggesties van Jaap:

Garnalencocktail 

 

 
1. Les Yeuses - Délic'Yeuses Blanc
€ 7,95
2. Villa Wolf - Pinot Blanc
€ 9,50

 

Gerookte zalm met mierikswortelcréme 

1. Perrin - Luberon Blanc
€ 7,99
2. Félines Jourdan - Picpoul de Pinet
€ 9,95


 

HOOFDGERECHTEN

 

Wijnsuggesties van Jaap:

Kalkoel met appel-salie-pecannotenvulling 

1. iLauri - Poggio Dragone Rosso Terre di Chieti
€ 6,99
2. Progetto Lageder - Riff Merlot Cabernet
€ 11,50

 

Varkenshaas met champignonroomsaus 

1. Bodegas Enguera - Coto Pardo Crianza
€ 6,99
2. Wirra Wirra - Scrubby Rise McLaren Vale Shiraz
€ 10,95

 

Rundvlees met bearnaisesaus 

1.Olivares - Olivares Tinto
€ 7,75
2. Heraclio Alfaro - Rioja Crianza
€ 11,95

 

Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus 

1. Félines Jourdan - Les Fruités Chardonnay Roussanne
€ 7,75
2. Montine - Grignan les Adhémar Gourmandises Blanc
€ 12,50

 

Hertenbiefstuk met cranberrysaus

1. Enate - Tempranillo Joven
€ 8,95
2. Masseria Li Veli - Garrisa Susumaniello Salento
€ 12,50

 

NAGERECHTEN

 

Wijnsuggesties van Jaap:

Meringuekrans met exotisch fruit

Wirra Wirra - Mrs. Wigley Moscato
€ 11,75

 

Tiramisu

Domaine Gardies - Mas Les Cabes Muscat de Rivesaltes
€ 14,95

 

Crème brûlée 

Enate - Gewurztraminer Dulce Late Harvest 0,5L
€ 16,95

 

 

Geen tijd of zin om te koken? Marleen kookt graag voor je! De maaltijden van Marleen Kookt zijn gezond met veel groenten en alles wordt gemaakt zonder conserveringsmiddelen. Naast vlees en vis kun je iedere dag kiezen voor een vegetarisch gerecht, één keer per week voor een veganistisch gerecht en diverse gerechten speciaal voor kinderen. Dagelijks vers bereid met veel liefde, tijd en aandacht en bezorgd op een tijdstip dat jou uitkomt in Amsterdam, Amstelveen, Badhoevedorp, Diemen en Ouderkerk aan de Amstel.

Voor de kerstdagen heeft Marleen een speciaal kerstmenu samengesteld. De wijn-spijs suggesties zijn door onze eigen Jaap voorgesteld (mocht je hier vragen over hebben, kun je met hem chatten via de chatfunctie rechtsonderaan de pagina).

Per gerecht heeft Jaap 3 wijnen voorgesteld, voor ieder budget wat wils.

KERSTMENU VAN MARLEEN KOOKT


VOORGERECHT VIS

TARTAAR VAN GEROOKTE ZALM MET MIERIKSWORTEL CRÈME EN TOAST

Wijnsuggesties van Jaap:

1. ILauri, LUME Trebbiano d'Abruzzo € 7,95
Deze frisse en stuivende Trebbiano geeft mooie ondersteuning aan het wat vette zalm.
2. Domaine Félines Jourdan, Picpoul de Pinet € 9,95
Picpoul is een klassieke begeleider van gerookte vis en heeft voldoende pit voor de mierikswortel.
3. Weingut Heinrich, Naked White € 14,95
Natuurwijn met veel fruit. Fijne blend van Oostenrijkse druivenrassen.

 

VOORGERECHT VEGETARISCH

TARTAAR VAN GEROOKTE RODE BIET MET MIERIKSWORTEL CRÈME EN TOAST

Wijnsuggesties van Jaap:

1. ILauri, TAVO Pinot grigio € 7,95
De pinot grigio van Ilauri is ongecompliceerd en erg fijn voor bij de biet. 
2. Villa Wolf - Ernst Loosen, Rosé Pinot Noir € 9,50
Rosé van Pinot Noir uit Pfalz is misschien wel de meest passende combi voor dit gerecht. Frisse en fruitige ondersteuning. 
3. Alois Lageder, Alto Adige Pinot Grigio € 16,95
Pinot Grigio met wat meer intense kleur. Biodynamisch geteelde druiven en een erg mooi glas. 

 

***

 

HOOFDGERECHT VLEES

HERTENSTOOF, POMME DUCHESSE, GEPOFTE APPEL, HONING, PASTINAAK, BOSPEEN EN AMANDEL SPRUITJES

Wijnsuggesties van Jaap:

1. ILauri, BAJO Montepulciano d'Abruzzo € 8,95
Soepel en zwoel met veel fruit. Perfecte begeleider van de stoof. 
2. ILauri, Le Pinciaie Montepulciano d'Abruzzo € 11,95
Ietsjes houtlagering tilt deze wijn naar een hoger plan. Zwart fruit en laurier. Heerlijke wijn. 
3. Badia a Coltibuono, Chianti Classico Roberto Stucchi € 15,25
Klassieke Chianti die prachtig elegant is. Mooie combinatie!

 

HOOFDGERECHT VEGETARISCH

BOSPADDENSTOELEN STOOF, POMME DUCHESSE, GEPOFTE APPEL, HONING, PASTINAAK, BOSPEEN EN AMANDEL SPRUITJES

Wijnsuggesties van Jaap:

1. CORETTE, Pinot Noir Vin de France € 8,95
Wat lichter rood uit de Languedoc voor de paddestoelen. Met veel kersenfruit een heerlijke begeleider van de aardse paddo's.
2. Villa Wolf - Ernst Loosen, Pinot Noir € 9,50
Pinot of eigenlijk Spatburgunder uit Pfalz. Strak en fris maar toch dat zwoele karakter in de smaak. 
3. Shelter Winery, Spätburgunder € 16,50
Verfijnde spatburgunder uit Baden. Net iets warmer en rijker in de neus en smaak. 

 

***

 

NAGERECHT

BLOEDSINAASAPPEL AMANDEL CAKE MET KARDEMOM CRÈME EN PISTACHE

Wijnsuggesties van Jaap:

1. Wirra Wirra Vineyards, Mrs. Wigley Moscato € 11,75
Speelse moscato die iedereen verleidt. De kleur doet al bloedsinaasappel vermoeden. Een kleine sprankeling. 
2. Cantina Gorgo, Moscato Rosa di Monte Torre 0,5 liter € 14,95
Zoete en sappige moscato rosa die naadloos aansluit op de cake met kardemom.
3. Vietti, Moscato d'Asti Cascinetta € 19,95
Klassieke bubbel bij dit dessert. Lekker verfrissend!
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 31
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen