Pagina:
  1. 1
  2. 2

Op de proeftafel - Michael de Rooij

vrijdag 8 november 2019

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Cantina Gorgo - Custoza Podere San Michelin (€ 11,95)

Waar gletsjermolenstenen de tastbare resten zijn uit een ander tijdperk vind je nu, iets ten zuiden van het Lago di Garda, de wijngaard San Michelin. Inheemse druiven – garganega, cortese en trebbianello – brengen een supersappige wijn voort, met een tintelende mineraliteit en een fijn, mollig fruitkarakter: plezier is gegarandeerd. Compleet en complex, gastronomisch breed inzetbaar bij diverse visgerechten: bijvoorbeeld bij een zalmforel met licht gebruneerd amandelschaafsel. Salute!

SENS15 Expressie

vrijdag 1 november 2019

Expressie is uitdrukking. Wijn kan van alles uitdrukken: van ordinaire zoetigheid tot de meest verfijnde complexiteit. En alles daartussenin. Goede wijnen drukken per definitie een aantal essentiële zaken uit, zoals de druif waarvan ze gemaakt zijn en hun specifieke herkomst. Over ‘gemaakte’ aroma’s en goedkope smaken wil ik het om alle goede redenen liever niet hebben. Wel over de, wat mij betreft, zekere mate van hiërarchie in de expressie van wijn.

Druivenras

Allereerst moet een wijn foutloos zijn en minimaal het druivenras uitdrukken. Dat is fijn voor de consument: het geeft herkenning en houvast. Eenvoudige wijnen om gewoon lekker te drinken moeten niet al te complex zijn en niet te veel aandacht vragen. Bij zulke wijnen kun je simpelweg je neus in het glas steken en meteen ruiken wat je in je glas hebt. Ze mogen echter ook niet karikaturaal zijn: Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, van nature al expressief genoeg, hoeft echt niet te ontaarden in een opdringerige mix van vers gras en onrijpe passievrucht.

Een perfecte expressie van de druif:

Steenberg - Sauvignon Blanc (€ 14,95)

Constantia en sauvignon blanc is een perfecte match. Grapefruit, kruisbes, zoetzuur sap; veel herkenbaarder wordt sauvignon blanc niet.

Wijnmaken

Variëtale expressie moet liefst zo eerlijk mogelijk zijn. Dat betekent ook dat de wijnmaker terughoudend moet zijn in het wijnmaken. In het algemeen vind ik het eigenlijk niet zo interessant als een wijn vooral duidelijk maakt hoe deze is gemaakt. Al helemaal niet als daarmee zijn druivenras en natuurlijke herkomst naar de achtergrond worden gedrukt. Begrijp me goed, wijn wordt door mensen gemaakt en die hebben hun eigen ideeën. Bovendien hebben processen als alcoholische en malolactische vergisting en de opvoeding altijd invloed op de expressie van wijn.

Er zijn echter ook vinificatietechnieken en manieren van opvoeding – vaak gedreven door commerciële belangen, maar soms ook door een dogmatische filosofie – die een, voor mij in ieder geval, verkeerde soort expressiviteit geven. Te koele vergisting van witte wijnen en rosés bijvoorbeeld: dit heeft universele snoeperige aroma’s en een teveel aan glycerol, dat hun plakkerige rondeur versterkt, tot gevolg. Échte macération carbonique kan ook aroma’s en smaken geven die nauwelijks iets zeggen over de druiven waarvan de wijn is gemaakt, laat staan over de herkomst. Te veel extractie en te veel nieuw hout, daar waar een wijn het niet kan hebben of niet nodig heeft, is ook zonde. Denk aan vele over the top, zelfverklaarde icon wines uit landen buiten Europa, iets dat je soms ook tegenkomt in Bolgheri en Bordeaux. Ook het niet toevoegen van sulfiet kan de expressie van wijn in negatieve zin veranderen.

Traditie

Traditionele wijnen als grote tawny port, madeira, marsala, de beste sherry en vin jaune, en ook klassieke orange wines vormen een uitzondering op het bovenstaande. Hun expressie wordt overduidelijk mede bepaald door de manier waarop ze zijn gemaakt, bijvoorbeeld door de lange oxidatieve rijping. Wie in deze wijnen hun specifieke herkomst of zelfs hun druiven herkent, is een heel knappe jongen. Maar dat doet niets af aan hun grootsheid: deze wijnen drukken eeuwenlange traditie uit, zijn belangrijk erfgoed en leven vaak langer dan wij die ervan mogen genieten.

Expressie van traditie die niet verloren mag gaan:

Bodegas Hidalgo La Gitana - Manzanilla Pastrana (€ 19,50)

Het fijnste van gedeeltelijke oxidatie, beperkt door de vorming van flor. Kamille, walnoten en amandelen; zilt, zuiver en lang. Dit soort wijnen is cultureel erfgoed.

Terroirexpressie

De mooiste expressie van wijn is die van zijn natuurlijke herkomst (terroir). Wijn kan deze als geen ander in zich dragen en uitdrukken. Vooruit, misschien komen de beste whisky’s en kazen in de buurt, maar dan nog. Voor de expressie van een zeer specifieke natuurlijke herkomst – strikt genomen ook een culturele herkomst; wijnbouw is en blijft ook een cultuur – moet alles kloppen. De druiven moeten perfect op hun plek zijn: een optimale symbiose tussen variëteit, bodem en lokaal klimaat. Ze moeten bij perfecte rijpheid en in volle gezondheid onbeschadigd worden geoogst. En ze moeten zonder grote ingrepen maar gecontroleerd worden verwerkt.

“Wijn kan van alles uitdrukken, als geen ander zijn herkomst.”

Zulke wijnen kunnen echt wel vergist en/of gerijpt worden in nieuw hout: ze kunnen het hebben of zelfs nodig hebben. Het belangrijkste is dat na verloop van tijd een niet te ontkennen karakter overblijft, dat alleen maar kan worden toegeschreven aan de bijzondere plek waar de druiven zijn gegroeid, gerijpt en op het juiste moment binnengehaald. Niet iedere wijn uit dezelfde wijngaard ruikt en smaakt hetzelfde; de invloed van de wijnmaker zal er altijd zijn. Maar de beste wijngaarden hebben een expressie die geen enkele goede wijnmaker zou willen wegdrukken. Dus zijn er wijnen die wijnliefhebbers direct vertellen waar ze vandaan komen: één keer ruiken en in gedachten ben je daar waar de wijn geboren is. Dat is zo mooi, misschien wel het mooiste, aan wijn.

Ultieme terroirexpressie:

Vietti - Barolo Brunate (€ 187,50)

Van alle Barolo’s uit specifieke cru’s die Vietti uitbrengt, is die van Brunate, een van de allerbeste terroirs van Barolo, in zijn jeugd de meest herkenbare om zijn balans, elegantie en zijdeachtige structuur.

Onze duurzame boeren - Château Bel-Air

vrijdag 25 oktober 2019

 

Alle aandacht voor de natuur
Wijnen zijn puurder
Een uitdaging voor elke wijnmaker

"Wij zijn wijnmakers omdat we graag op het platteland wonen en daar ín en mét de natuur willen werken. En we zijn ons ervan bewust dat de natuur een kostbaar bezit is, waar de mensheid aandacht aan moet schenken. Dat hebben we ook altijd gedaan, maar sinds we gecertificeerd duurzaam werken, is het voor klanten veel zichtbaarder.

Die certificering strekt trouwens verder dan je op het eerste gezicht denkt: het is ook een katalysator die ons hele team scherper maakt op de processen in ons bedrijf. We hebben onze methoden niet radicaal veranderd, maar toch is iedereen zorgvuldiger bij elke stap van het proces. Want dat is niet meer alleen een keuze, het is een verplichting. Dit is ook een van de redenen waarom de certificering leidt tot een onmiddellijke vooruitgang in de kwaliteit van de wijnen. De enige keerzijde is dat het meer tijd vraagt: voor papierwerk, voor het vastleggen van processen en om acties in de wijngaarden en kelder te plannen, organiseren en rapporteren.

Bovendien, hoe raar het ook mag klinken, het lijkt wel of we sinds de certificering serieuzer worden genomen. En het heeft ook de deur opengezet naar nieuwe afzetmarkten en dus ook onze omzet verhoogd. Mede daarom zijn wij van mening dat elk wijngebied weliswaar zijn klimatologische beperkingen kent, maar dat – met het oog op de kwaliteit van de natuur en de wijnen die je voor je klanten maakt – in principe elke wijnmakerij de uitdaging zou moeten aangaan om na te denken over wat goed is voor de planeet.”

Château Bel-Air - Puisseguin Saint-Emilion (€ 17,95)

Donker kersenrood van kleur. Volop gekonfijt rood fruit in de geur, aangevuld met discrete rook- en toastaroma’s. De aanzet is zijdezacht met versmolten tannines en een goede concentratie. De finale is gul, fris en bijzonder aangenaam, met nuances van drop en bosvruchtjes.

Mijn eerste bezoek aan Clos Rougeard herinner ik me nog maar al te goed. Ergens halverwege de jaren negentig maakte ik kennis met Nady Foucault in de koele, kalkachtige kelders van het domein, gelegen in Chacé, net onder Saumur in het Loire-gebied. In mijn beste Frans vroeg ik of we Engels konden spreken, waarop Nady riep: “Vous êtes en France, parlez français!” De toon was gezet. Mijn negen jaar Franse les werd vervolgens danig op de proef gesteld en met zijn grote snor toverde Nady een triomfantelijke glimlach op zijn gezicht.

Dat eerste bezoek was legendarisch: nog nooit had ik zo’n intense expressie van cabernet franc en chenin blanc beleefd. Terroir en eigenzinnigheid tegelijk, en o zo verrukkelijk. Nady en zijn broer Charly kregen het voor elkaar om zelfs de moeilijkste jaargangen om te toveren in verrukkelijke wijnen, waarin hun hele ziel en zaligheid tot uitdrukking werd gebracht.

Elk jaar reisde ik af naar Chacé om de kelders van het domein te bezoeken. Het duurde uiteindelijk acht jaar voordat we de eerste flessen Clos Rougeard mochten kopen. Toen we die briljante wijn eindelijk binnen hadden, was in eerste instantie niemand geïnteresseerd. Cabernet Franc uit de Loire, nee, dat was niet hip toentertijd. Maar vandaag de dag wordt er om elke fles gevochten en worden er internationaal astronomische bedragen voor betaald. Als je goed zoekt en navraagt in de winkels, kun je misschien nog hier en daar een enkele fles tegen een normale prijs bemachtigen. Deelnemen aan de voorintekening bij je dichtstbijzijnde winkel wil ook nog wel eens helpen.

In 2015 overleed Charly en het mythische domein werd door Nady verkocht aan Martin en Olivier Bouygues, o.a. eigenaars van Château Montrose in Saint-Estèphe. Maar wees gerust, Jacques Antoine staat aan het roer van Clos Rougeard. Hij werkt al sinds 2005 als consultant op het domein en de expressie is gebleven!

Op de proeftafel - Evert de Groot

vrijdag 11 oktober 2019

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Losada - Losada (€ 16,95)

Altijd fijn om weer een nieuwe wijnontdekking binnen te krijgen. Ditmaal uit het hart van Bierzo, een wijnstreek in het noordwesten van Castilla y Léon in Spanje. Losada Vinos de Finca is het eerste wijnhuis dat een single vineyard-wijn maakt van mencíadruiven. Het resultaat is een elegante, gebalanceerde wijn met aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen. Zachte tannines en mild frisse zuren, met houtrijping van 12 maanden op 2 jaar oude barriques. Een aanwinst in het assortiment! 

Pagina:
  1. 1
  2. 2
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen