Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Op de proeftafel - Job Verhaar

vrijdag 17 januari 2020

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Sanzay - Saumur Champigny (€ 22,50)

Cabernet franc is geen allemansvriend. Het is echt een druif voor liefhebbers, waarvan akte. Deze Sanzay is een schoolvoorbeeld. Perfect rijpe druiven van de biologisch-dynamische wijngaarden van aanstormend talend Antoine Sanzay, omgetoverd tot een wijn waarin je het koele karakter van cabernet franc ruikt, proeft en beleeft.

Nadien de Visser - Cabernet franc

vrijdag 10 januari 2020

Foto: Prica Visser

Cabernet franc mag dan groene aroma’s hebben, het is bepaald geen groentje te noemen. Dit druivenras bestaat langer dan cabernet sauvignon. En sterker nog, cabernet franc is een van de ouders van de o zo geliefde ‘cab sauv’, samen met sauvignon blanc. Dus ja, het is waar: ’s werelds beroemdste druif hebben we te danken aan ’s werelds meest ondergewaardeerde druif. Hoog tijd om cabernet franc het podium te geven dat hij verdient.

Zo vader, zo zoon?

Het spreekwoord ‘Zo vader, zo zoon’ gaat niet op voor de cabernetfamilie. Wat dat betreft kun je cabernet sauvignon zien als de leadzanger van een rockband die elke week volle zalen trekt, terwijl cabernet franc meer weg heeft van een hippiemuzikant die weliswaar mooie liedjes maakt, maar telkens weer op zoek moet naar publiek.

Succesnummers van cabernet franc

Toch heeft cabernet franc al een aardig rijtje succesnummers op zijn naam staan. Te beginnen in Bordeaux, waar beide cabernets zijn aangeplant. Hoewel cabernet franc hier misschien niet de hoofdrol speelt, heeft hij wel degelijk een sleutelrol in handen. In koelere jaren kan cabernet sauvignon moeite hebben om volledig rijp te worden; de net iets eerder rijpende cabernet franc biedt dan uitkomst. Dat geldt vooral voor de Linkeroever: Médoc en Graves. Cabernet franc is een stuk populairder op de Rechteroever, waar het druivenras vaak door het leven gaat als bouchet en een vast onderdeel is in zowat alle wijnen uit Saint-Émilion.

De plek waar cabernet franc solo het podium pakt, is de Loire. Denk maar aan Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Dit druivenras heeft zonlicht nodig en dat is lang niet altijd een gegeven in deze noordelijke regio. Als de druiven de kans krijgen volledig te rijpen, dan leveren ze fluweelzachte wijnen op met rijpe, soepele tannines en de voor cabernet franc zo typische aroma’s van bosvruchten, potloodslijpsel en geroosterde paprika. Ook in de Nieuwe Wereld duikt cabernet franc steeds vaker op en weet hij te scoren met gestructureerde wijnen die een fijne balans hebben tussen het rijpe fruit, de kenmerkende kruidigheid en warme tonen van houtrijping.

Een hit aan tafel

Een gemiddelde body, niet al te heftige tannines en een goede zuurgraad maken cabernet franc een hit aan tafel. De hoge zuren doen het goed bij gerechten met tomaat, bijvoorbeeld een groentelasagne. Ook heerlijk: gegrilde groente van de barbecue met een licht gekoelde Cabernet Franc uit Saumur-Champigny.

Ik kon het niet laten om een kleine poll te houden onder mijn Instagramvolgers. De vraag: je moet kiezen, Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon? Verrassend genoeg wint de eerste met 58% van de stemmen (ruim 60 deelnemers). Onder de wijnfans weet Cabernet Franc te scoren. Nu de rest nog. Dus kom op, geef Cabernet Franc een kans.

 

Cabernet franc

Dominante aroma's

 • Aardbeien
 • Pruimen
 • Potloodslijpsel
 • Geroosterde paprika
 • Viooltjes

Regio's

 • Frankrijk, Loire, Bordeaux
 • Italië, Toscane, Alto Adige
 • Zuid-Afrika, Stellenbosch, Botrivier
 • Verenigde Staten, Californië
 • Argentinië, Mendoza

Cabernet franc duikt overal op. Of het nu koel of warm is, maakt voor het druivenras niet uit. Wel voor de wijn, die verandert mee. Het koele klimaat van de Loire zorgt voor fruitige wijnen met goede zuren, terwijl het warme Toscane juist rijpe tonen meegeeft aan de wijn, zoals zoete aardbeien en gedroogd fruit.

Geur & smaak

In het algemeen zijn de wijnen van cabernet franc niet zwaar en hebben ze geen heftige tannines maar wel levendige, sappige zuren en intense aroma’s van bosvruchten, geroosterde paprika, viooltjes en potloodslijpsel. Het zijn van die wijnen die je het hele jaar door kunt drinken. Mijn favoriet? Lichtjes gekoeld op een warme zomeravond!

Het perfecte glas

“The new ultimate loudspeaker for fine wine”, zo omschrijft Riedel hun nieuwe collectie Performance-glazen. Dat snap ik wel.
Vergelijk een glas wijn maar met een orkest: het geheel is meer dan de som der delen en dat wil je zo goed mogelijk kunnen beleven. Dankzij de bredere kelk van het Performance Cabernet/Merlot-glas komen de aroma’s los, maar ze blijven in het glas gevangen door de taps toelopende vorm van het glas.

Riedel 6884/00, Performance Cabernet, € 44,90 per set van 2

Geselecteerd

Domaine des Baumard - Le Logis Anjou (€ 15,00)

Dit lijkt me de perfecte wijn, lichtjes gekoeld, bij een zelfgemaakte melanzane alla parmigiana, een heerlijk gerecht met aubergine en tomaat uit Italië. Misschien als voorgerecht van het kerstdiner?

 

Casarena - Single Vineyard Lauren’s Vineyard (€ 27,50)

Waar Cabernet Franc ook gemaakt is, het typische aroma van potloodslijpsel komt je altijd weer tegemoet. In Botrivier gaat het gepaard met aroma’s van pruimen, zwarte bessen en een hint van pure chocolade.

 

Gabriëlskloof - Cabernet Franc The Landscape Series (€ 34,95)

Een bijzondere blend van 50% sangiovese, aangevuld met gelijke delen merlot en cabernet franc. Cassis, pruimen, groene paprika en balsamico. Alle druiven laten zichzelf zien in deze wijn. Heerlijk bij bistecca alla fiorentina.

Op de proeftafel - Jasper Hoogerdijk

vrijdag 3 januari 2020

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Weigand - Der Franke Iphofer Kalb Silvaner Trocken (€ 24,95)

Bij expressieve wijnen denk je al snel aan sauvignon blanc, riesling of albariño. Maar een druif die ook fris en zuiver uit het glas spat is de silvaner. De Bocksbeutel van deze wijn past in geen enkel wijnrek en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Maar wees niet zo bang, geef de wijn een kans! Zeker deze Silvaner Trocken van Andi Weigand. Een jonge wijnmaker, steevast met z’n pet achterstevoren, die alles uit de kast haalt om je zijn talent te laten proeven in al zijn wijnen.

Op de proeftafel - Ian Wolbrink

vrijdag 20 december 2019

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Pieropan - Soave Classico Calvarino (€ 23,95)

Pieropan is de vaandeldrager van kwaliteit als het om Soave Classico gaat. De Cru Calvarino is voor mij het summum voor wat er in dit klassieke gebied mogelijk is. De bodem van de wijngaard bevat veel vulkanisch gesteente, wat de wijn een elegante statigheid geeft. De wijn is expressief en groeit écht in het glas. Altijd jammer als de fles weer leeg is...

In het graafschap West Sussex, in het zuiden van Engeland, werkt Nyetimber aan het volbrengen van een belangrijke missie: sparkling wine maken van Engelse bodem die kan wedijveren met de allerbeste mousserende wijn ter wereld.

Maandag 27 mei 2019 vond bij Restaurant Vermeer in Amsterdam de Nederlandse introductie plaats van Nyetimber-wijnen. Een exclusief event waarbij de gasten kennis konden maken met verschillende cuvées, die tijdens een bijzonder viergangendiner werden geschonken.

Sparkling wines van uitzonderlijke kwaliteit

Het Nyetimber-domein kent een rijke geschiedenis, die begint in 1086 als het landgoed onder de naam Nitimbreha wordt genoemd in het door Willem de Veroveraar samengestelde Domesday Book. 900 jaar later, in 1986, worden de eerste wijnstokken – chardonnay, pinot noir en pinot meunier – geplant door het Amerikaanse echtpaar Stuart en Sandy Moss. Zij zijn de eersten die een Engelse mousserende wijn maken met deze drie Champagne-druivenrassen en die een single vineyard mousserende wijn uitbrengen, de Tillington. Het pionierswerk is een succes: hun eerste vintage wordt bejubeld en bekroond met de titel Beste Blanc de Blancs. Eric Heerema, de huidige eigenaar en CEO, is sinds 2006 de drijvende kracht achter Nyetimber. Door zijn streven om mousserende wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren, wint Nyetimber nog veel meer nationale en internationale prijzen. Eens temeer een bevestiging van de topkwaliteit van deze spannende sparkling wines.

Primeur

Niet alleen de wijnen vallen in de prijzen; ook hoofdwijnmaker Cherie Spriggs zelf wordt in 2018 bekroond met de titel Mousserende Wijnmaker van het Jaar 2018. Een dubbele overwinning, want ze is de eerste vrouwelijke wijnmaker die deze prijs in de wacht sleept én de eerste buiten de Champagne. Daar mag je je hoed voor afnemen.

Nyetimber - Classic Cuvee MV (€ 39,95)

Smakelijke, frisse citrusgeur, kruidige en complexe aroma's met een prachtige ontwikkeling na 3 jaar rijping 'sur lie'.

Nyetimber - Rosé MV (€ 59,95)

Romige, ronde textuur met aroma’s van rood fruit en specerijen zoals anijs en lavendel.

Nyetimber - Blanc de Blancs (€ 69,95)

De essentie van pure Chardonnay, met in de aanvang delicate bloemen en citrusfruit, gevolgd door subtiele tonen van vanille en toast. Veel kracht en fijne mousse.

Nyetimber - Tillington Single Vineyards (€ 125,00)

De aroma’s van aardbeien en frambozen doen denken aan Brits zomerfruit. Prachtige balans tussen rijkdom, elegantie en verfrissende zuren.

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen