Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Je hebt liefhebbers van Riedel-glaswerk. En je hebt fans. Sigurd Snoeys behoort tot de laatste categorie.

In alle winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton wordt meer verkocht dan wijn alleen en daar ben jij best blij mee, toch?

“Absoluut. We verkopen ook mooie sake, olie en azijn. En natuurlijk Riedel-glaswerk. Door de kwaliteit in vorm en materiaal verhogen deze glazen onmiskenbaar je wijnbeleving. Ze maken mindere wijn echt niet mooier dan-ie is, maar goed gemaakte wijn wordt gepresenteerd zoals de wijnmaker het bedoeld heeft. Het is echt een kwestie van ervaren. Het is ook altijd weer leuk om te zien hoe mensen aan onze proefbar tijdens een proeverij worden verrast door het effect van perfect glaswerk.” 

Zijn er ook producenten die op vergelijkbare wijze indruk op jou hebben gemaakt?

“Een paar jaar geleden heb ik een bezoek gebracht aan onze Oostenrijkse vrienden Fred Loimer, Gernot Heinrich, Fritz Wieninger en de familie Sattlerhof. Die reis was zonder meer een van de meest inspirerende wijntrips die ik heb gemaakt. We maakten een tour langs vier wijnmakers in vier compleet verschillende regio’s van Oostenrijk, met telkens totaal andere klimatologische condities. Daarnaast kregen we ook nog een gedetailleerde masterclass over de biodynamische wijnbouw. We werden keer op keer verrast door de zorgvuldigheid en professionaliteit, de compromisloze keuze voor kwaliteit en bovenal de enorme gastvrijheid.”

Kun je deze ervaringen doorgeven in de winkel?

“Dat doorgeven en laten beleven is precies wat ons werk zo leuk maakt. Het assortiment is goed, professionaliteit en service moeten dat ook zijn. Dat begint met het stellen van de juiste vragen om uit te vinden waar een klant naar op zoek is. En dan niet afgaan op het eerste wat iemand zegt, maar uitvissen wat iemand echt bedoelt en daar maatwerk voor leveren.

En soms gewoon doen wat nodig is. Laatst belde een klant op vrijdagavond om te bespreken welke wijn hij moest hebben voor een feestje een dag later. Ik heb hem uitgenodigd om die zaterdagochtend langs te komen en samen hebben we een aantal wijnen geproefd en een keuze gemaakt. Alleen: van twee wijnen had ik niet voldoende voorraad in de winkel. Geen probleem: twee telefoontjes en een ritje langs twee bevriende horecaklanten verder kon ik alsnog de wijnen leveren. Sterker: de wijnen stonden al in zijn garage nog voordat hij terug was uit de stad.”

Even terug naar jouw voorkeuren; welke drie wijnen neem je het liefst mee het weekend in?

“Nou, dit komt waarschijnlijk als een verrassing, maar ik neem er maar eentje mee. Ik ben momenteel een beetje in de ban van de Manzanilla Pastrana van Bodegas Hidalgo La Gitana. Deze manzanilla is heerlijk om als aperitief te schenken. En dan de fles mee de keuken in nemen en daar een scheutje bij de paddenstoelen met cavolo nero doen om het gerecht af te maken.”

Tenslotte, welke wijn uit het assortiment moet wat jou betreft iedereen proberen?

“Dat zijn zonder twijfel de Cahors-wijnen van Combel-la-Serre. Die hebben we al wel even in het assortiment, maar je kan er mensen nog steeds mee verrassen. Zowel met de volfruitige en superdoordrinkbare Le Pur Fruit du Causse als met de volle, krachtige en complexe Les Peyres Levades, afkomstig van kalkbodem.

Laat de Malbec uit Argentinië even voor wat-ie is, want deze moderne klassieker mag je niet missen.”

"Ik verras mensen graag met de moderne Cahors-wijnen van Combel-la-Serre.”

Combel-la-Serre - Le Pur Fruit du Causse (€ 11,95)

Intens diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, kersenlikeur, viooltjes en vuursteen. In het smaakpalet tonen van rijp klein zwart fruit, bosgrond, zwarte peper en een hint van kaneel, die gepaard gaan met een sappige afdronk met rijpe tannines en frisse zuren.

Een tovenaar met verbeeldingskracht. Een superster in expressie. Misschien wel de grootste kunstenaar van de 20e eeuw: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Pablo Picasso zit met een klein gezelschap in een restaurant als hij door een vrouw wordt benaderd. Ze vraagt hem een tekening te maken op een servet. En natuurlijk hoeft hij dat niet voor niks te doen. Picasso maakt met een paar ogenschijnlijk argeloze lijnen een tekening en overhandigt het servet aan de vrouw met de mededeling dat hij nu tienduizend dollar van haar tegoed heeft. ”Tienduizend dollar!? Die tekening maken heeft nog minuut gekost!’ Waarop Picasso repliceert: ”Mevrouw, dat heeft mij veertig jaar gekost.”

Als kind had ik het talent om te kunnen tekenen als Raphael; het heeft me alle jaren van mijn leven gekost om te kunnen tekenen als een kind.

Als we de moeder van Picasso mogen geloven, was kleine Pablo’s eerste woord niet mamá of papi, maar piz. Een verkort woordje voor lapiz, dat vrij vertaald zoveel betekent als potlood. Mooi verhaal, maar feit is: bij zijn geboorte is Pablo gezegend met een onmetelijk talent. Het zit ’m letterlijk in de genen: zijn vader is kunstschilder en geeft tekenles, dus ook aan zijn zoon. Al snel wordt voor pa Picasso duidelijk dat die kleine Pablo weleens een heel grote zou kunnen worden. En zo vinden we hem al op elfjarige leeftijd terug in La Coruña, op een speciale school voor kunstonderwijs. Overigens heeft hij al eerder als zevenjarige artiest zijn eerste schilderij gemaakt. Het is een voorstelling van een picador, iemand die bij het stierenvechten met een lans de stier verwondt, getiteld ‘De gele picador’. Hoe zakelijk Picasso ook was, van dit schilderij heeft hij nooit afstand kunnen doen.

Lang blijft Picasso niet in La Coruña. Als hij veertien is, verkast hij naar Barcelona om aan de kunstacademie te gaan studeren. In die tijd is zijn werk figuratief. Het schilderij ‘Eerste Communie’, het eerste aan het publiek getoonde werk van Picasso, getuigt daarvan. Strikt genomen hebben hieraan twee Picasso’s gewerkt: Pablo’s jongere zusje Lola stond model voor het knielende meisje dat in het schilderij de aandacht opeist. Picasso zal Lola nog veel vaker afbeelden. Zijzelf zal zich niet aan de kunsten wagen: het hele voorraadje talent was al door broerlief ingepikt.

“Mijn moeder zei ooit tegen mij: als je een soldaat wordt, word je generaal, als je een priester wordt, word je de paus. Maar ik werd kunstenaar en zo werd ik Picasso.”

Pablo Picasso zit op het strand, niet ver van zijn huis in Zuid-Frankrijk, een beetje te relaxen. Een jongetje van een jaar of tien komt naar hem toe met een stuk papier en een stift en vraagt Pablo of hij misschien een tekening voor hem wil maken. Het joch is duidelijk door zijn ouders op pad gestuurd om de hand te leggen op iets met een handtekening van Picasso. Want Picasso is kassa: alles met zijn handtekening levert een vermogen op. Pablo denkt even na, scheurt het papier in stukken en vraagt de jongen zich om te draaien. Met de stift tekent hij een voorstelling op de rug van de jongen, signeert deze pontificaal en stuurt het kind terug naar zijn ouders. Als hij later over dit voorval spreekt, deelt hij zijn gedachten van dat moment: zullen die mensen dit kind ooit nog wassen?

Picasso was niet alleen expressief in zijn creativiteit, maar ook zakelijk liet hij zich gelden. Vandaag de dag stelen kunstenaars als Damian Hirst en Jeff Koons de show als grootverdieners: het ver-mogen van Hirst wordt geschat op ongeveer 1 miljard dollar, dat van Koons op 500 miljoen dollar. Vergeleken met Picasso kunnen zij niet aan hem tippen: bij zijn overlijden in 1973 werd het vermogen van Picasso geschat op 260 miljoen dollar, omgerekend naar 2019 betekent dat grosso modo 1,4 miljard dollar.

“Geef me een museum en ik vul het.”

In de tijd dat Picasso in het door de Duitsers bezette Parijs woont, wordt hij in zijn atelier bezocht door een paar Duitse officieren. Bij het bekijken van een neerslachtig zwart-wit-grijs schilderij vragen ze Picasso of dit zijn werk is. Zijn antwoord: “Nee, dat is úw werk.”

Het gaat om Picasso’s beroemdste schilderij, ‘Guernica’. In 1937 is Picasso al de bekendste levende kunstenaar ter wereld. Het is daarom geen wonder dat de Spaanse Republikeinse regering hem vraagt om een schilderij te maken voor het Spaanse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. In eerste instantie kost het hem moeite om inspiratie te vinden. Totdat op 26 april 1937 Duitse vliegtuigen in opdracht van de Spaanse nationalisten, onder leiding van generaal Franco, een verwoestend bombardement op het Baskische stadje Guernica uitvoeren. In drie uur tijd is het stadje weggevaagd.

Het ooggetuigenverslag van de Engelse correspondent George Steer voor dagblad The Times opent de ogen van iedereen buiten Spanje voor de gruwelijke gewelddaden die hier voltrokken zijn. Picasso is geraakt en gaat aan het werk. In enkele weken realiseert hij een expressief magnum opus dat de chaos, de ontreddering en het verdriet voelbaar maakt voor de wereld. Het doek van gigantische afmetingen (3,39 x 7,77 meter) is uitgevoerd in zwart, wit en grijs en staat bol van de symboliek. Het zal uitgroeien tot hét beeld van protest tegen oorlog en onderdrukking.

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Montine - Grignan-les-Adhémar Viognier (€ 15,95)

Domaine de Montine Viognier: een rijke, aromatische wijn met goede mondvulling, van fijne bittertjes en zilte vulling naar fruit en florale tonen in de geur. Een oude liefde uit mijn tijd als sommelier. De mooie, aromatische wijnen van Domaine de Montine heb ik vaak ingezet bij de uitdagende gerechten. Maar ook thuis – aan tafel met vrouw en kinderen en heerlijke bisque – doet de wijn zijn werk. Eenvoudig, goed en vooral gezellig: de perfecte wijn-spijs-gezelschapcombinatie.

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Weingut Heinrich - Naked White (€ 14,95)

“Attention: for best enjoyment, shake before pouring!” Met deze instructie wekt Gernot Heinrich direct mijn nieuwsgierigheid. Ik word niet teleurgesteld, want zeg je ‘expressie’, dan zeg je ‘Heinrich’: wat een smaak én wat een bite heeft deze wijn! De Naked White is spontaan vergist en heeft daarna 14 maanden rijping sur lie in oude houten vaten ondergaan. Daarna is hij ongefilterd en zonder toegevoegd sulfiet gebotteld. Zo vertaalt Heinrich de pure smaak van de druiven naar het glas.

Een fijn klimaat, stranden te over en altijd omringd door mooie wijnen. Evert Groot besloot ooit om zich op Curaçao te vestigen en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. Een fijnproever ook, die voor elke gelegenheid iets moois in petto heeft.

Je hebt je winkel in Willemstad op Curaçao. Zijn je klanten daar vergelijkbaar met de klanten van onze winkels in Nederland?

“Je kunt het wel een beetje met elkaar vergelijken, maar soms zit er een uitschieter tussen. Zoals die ene klant die speciaal met een privéjet vanuit Zuid-Amerika was ingevlogen om op Curaçao inkopen te doen. Hij had aan boord plaats voor één kist en hij vroeg mij die te vullen met de mooiste rode wijn die ik in huis had. Waar ligt zijn interesse? Waar heeft hij affiniteit mee? Dat waren de vragen waar ik eerst maar eens een antwoord op moest vinden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat Italië en Spanje de landen waren waar zijn voorouders vandaan kwamen en hebben we een mooie selectie gemaakt van topwijnen van Vietti en Artadi.”

Als je voor jezelf mag kiezen, welke drie wijnen neem jij dan mee naar huis om het weekend te vieren?

“Dat weekend begint voor mij op zaterdagavond en dan ‘draai’ ik graag een een Pinot Noir van Felton Road open. Een wijn die zich onderscheidt door de geweldige gelaagdheid en daardoor voor mij de mooiste Pinot Noir buiten de Bourgogne is. Echt een wijn die erg veel plezier geeft. Tijdens de brunch op zondag wordt er zeker een glas Crémant de Loire van Baumard geschonken, het ideale moment om van zo’n delicate wijn te genieten. En als we in de middag naar de baai gaan, gaat er een Sauvignon Blanc van Sattlerhof uit de Südsteiermark mee in de koelbox, om lekker in de schaduw te gaan genieten van deze prachtig frisse, zuivere en verkwikkende Oostenrijker.”

“Sauvignon Blanc van Sattlerhof gaat mee naar de baai.”

Heb je nog een nieuwe aanwinst in het assortiment die wat jou betreft even in de spotlights mag?

“Absoluut. Dat is Lauren’s Single Vineyard Cabernet Franc van het huis Casarena. Een soepele en elegante wijn met een fraaie structuur. Voor de Mendoza-regio geldt overigens dat je er naast de malbec veel meer druivenrassen vindt, zoals cabernet franc. Met een beetje doorvragen en producenten opzoeken gaat er een wereld voor je open. En niet nieuw maar altijd de moeite waard: Riedel-glazen. Zoals Riedel met het juiste glas de beleving van een wijn naar een hoger niveau tilt, is ongekend.”

Daarover gesproken, welk bezoek aan een producent staat nog helder op je netvlies?

“Dat zijn er veel, maar de twee bezoeken, 8 jaar geleden en recent, aan Elisabetta Gimignano van het huis Montenidoli in het hart van Toscane, zijn beide een verhaal op zich. Op de eerste plaats door het unieke karakter van Elisabetta, maar niet minder om haar wijnen. Elke wijn van Montenidoli is een perfecte vertolker van zijn terroir en druivenras. Wijnen met een eigen karakter, een grote aromatische kracht, met veel smaak en een elegante minerale ondertoon. Dat laatste komt door de bijzondere bodemtypes: de top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden uit het triastijdperk, ruim 200 miljoen jaar geleden. Het domein ligt in de buurt van het middeleeuwse stadje San Gimignano en het vraagt een speurtocht via een wirwar van landweggetjes en landerijen om het te vinden, maar als je er bent, sta je in een fabelachtig gebied waar je de verbondenheid met de natuur voelt. En als kers op de taart is er dan de uiterst hartelijke ontvangst door Elisabetta. Werkelijk uniek.

Sattlerhof - Südsteiermark Sauvignon Blanc (€ 18,95)

Helder, licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoenschil, nectarine, kiwi en heel licht iets van groene asperges. In het smaakpalet tonen van citrusfruit, bessen, peper en een ziltige toets, die gepaard gaan met een mineralige afdronk met strak frisse zuren.

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen