Matetic winery

Matetic bij de BBQ

Waar denk je aan als je aan Chili denkt? Het imponerende lange Andes gebergte, de weidsheid van Patagonia of juist de droogste woestijn op aarde, de Atacama? Schoonheid en puurheid alom! Met zijn dik 4000 kilometer lengte heeft Chili meer klimaatzones dan Europa. Daarmee is het ook een walhalla voor de wijnbedrijven en kunnen wij er als levensgenieters ook ons voordeel mee doen.

Diverse wijnstijlen worden er gemaakt door het bekroonde wijnhuis Matetic. Gelegen in de San Antonio vallei, zo'n 17 km van de koude Grote Oceaan produceren ze er wijnen van wereldklasse die bovendien biologisch-dynamisch worden gemaakt!

Waar het voetbalteam van Chili dit jaar de Copa América won, won het wijnteam van de familie Matetic eerder al meerdere keren de internationale titel 'Winery of the Year'.

Voor zowel vis als vlees op de BBQ of de parrilla op z'n Spaans, hebben we twee expressieve wijnen gekozen:

Matetic Corralillo - Sauvignon Blanc:
Handmatige oogst. Druiventrossen van bepaalde percelen worden in hun geheel geperst, van andere percelen worden ze eerst ontsteelt en krijgen een gekoeld schilcontact van circa 5 uur voor extra geur en smaak expressie. De vergisting vindt plaats in RVS tanks voor 30 dagen met aansluitend contact met de' lie' (uitgezakte gistcellen) voor 3 maanden. Subliem als apéritef of bij een stukje vis van de BBQ met zijn frisse stuivende karakter en sappige citrus en tropisch fruit.

Wikkel een mooi stukje witvis met wat kruiden en een sprenkeltje citroensap in alufolie en gaar het op de BBQ! Drink de wijn op 8 à 10°C. Salud, proost!!

Oorkondes:
Over de jaren zilveren en gouden medailles in Decanter en 90 - 91 punten
'Best Buy' in Wine & Spirits Magazine

Matetic Corralillo - Pinot Noir:
Zoals wijzelf graag reizen doen druivensoorten dat ook. Pinot Noir heeft in de San Antonio Vallei één van zijn favoriete bestemmingen gevonden. Handmatig geoogste druiven van geselecteerde wijngaarden. Na binnenkomst wordt het fruit nogmaals geselecteerd. Hierdoor zijn de rendementen laag (circa 40 hectoliter per hectare), maar de kwaliteit van het fruit is zeer hoog. Nadat het voor 7 dagen is teruggekoeld naar 6°C begint de langzame vergisting in open kuipen. Vervolgens rijpt de wijn voor 11 maanden op eiken vaten waarvan 15% nieuw is. Zo blijft het delicate fruit behouden. Verleidelijke florale geuren die worden afgewisseld door kruiden en rood fruit als rode kers en blauwe bessen. De smaak is sappig met kenmerkend pinot fruit van diverse kersenkleuren. Door een subtiele invloed van hout heeft de wijn een aangename kruidigheid. De frisheid geeft een levendig mondgevoel en lengte.

Maak je favoriete vlees klaar op de parrilla, serveer er licht gegrilde groentes bij en schenk de wijn op circa 16°C (uurtje koelkast). Salud!

Oorkondes:
Over de jaren hoge beoordelingen in The Wine Advocate
Wine & Spirits Magazine, 90 punten.