hamersma

De Grote Hamersma 2018 is uit en maar liefst 122 van onze wijnen zijn beoordeeld!

>> Bekijk de overzichtspagina van de wijnen hier <<

SchieferterrassenWeingut Heymann-Löwenstein, Schieferterrassen Riesling

HamersmaJaargang: 2015. Heymann-Löwenstein is er sowieso een van de meest populaire domeinen, en 2015 is dan ook nog eens een jubeljaar in de Moezel. Puntje van de stoel dus bij het proeven van de Schieferterrassen. Notige, geel-rijpe appels met rode blosjes in de zomerzon, warme smeerolie, de levendige zuren van een ananas, en zo kan ik nog wel een kwartiertje doorgaan. Maar dat doe ik niet. Ik ga even rustig van mijn glas genieten als u het niet erg vindt.

PorerAlois Lageder, Porer Pinot Grigio

HamersmaJaargang: 2015. Alois Lageder neemt men de Pinot Grigio bloedserieus. Op het etiket van de Porer valt te lezen dat de druiven op 230 tot 240 meter hoogte groeien, en dat ze geplukt zijn tussen 31 augustus en 3 september 2015. Kijk, daar hebben we wat aan. Nu dan een slokje proeven. Een mystieke wijn, met lonkende aroma s van citrus en tijm. Nog meer informatie: er wordt 45.000 liter van geproduceerd. Nou, doet u mij ze allemaalmaar hoor. Dat komt wel op.

GamlitzerWeingut Sattlerhof, Gamlitzer Sauvignon Blanc

HamersmaJaargang: 2015. Vorig jaar al geproefd, maar de 2015 is nog steeds diep en bewonderenswaardig. Bitterheid tot grote kunst verheven. Bitter maar niet mopperig. Integendeel. Gefileerde grapefruit. Witlofcarpaccio. Kalkig. Krijtstrak en diepgravend. Lest de dorst via ruggengraat en kippenvel. Heerlijk om eens niet zo'n hypernerveuze Sauvignon Blanc in het glas te hebben. Geen slik, tik, prik -dorstlesser maar een kalme maaltijd-editie.

CalvarinoPieropan, Calvarino Soave Classico

HamersmaJaargang: 2014. De gewone van Pieropan al zo ongewoon goed. En dan nu de signature versie. Ach hemeltje, en dat nadat ik net een halve fles van die eerste had weggeproefd om het hoofd koel te houden (zie ook daar). Is het daarom dat ik weer zo enthousiast over deze ben? Of is het gewoon omdat dit echt de ongewoon lekkere is? Vorig jaar al geproefd. Maar ze zijn er nog. De limoncellozuren zonder het zoet. Amandelen op hun fraaist. Zachte appeligheid. En de diepst gedolven mineralen. Nog maar eens inschenken. Het warmste gedeelte van de dag moet immers nog komen.

LedaCasa Ferreirinha, Quinta da Leda 

HamersmaJaargang: 2014. Toonbeeld van beschaving. 2014: excellent jaar voor Port. En daarom ook voor deze hoogste wijn uit de Casa Ferreirinha-lijn. Zie ook Callibraga. Kersenlikeur. Frambozen en cassis. Zoete specerij. Rozemarijn ontmoet tabak. Slagje pepermolen. Herfstaanzet. De tannines rijp maar vol elan. De zuren nadrukkelijk maar levensverlengend.

 

Pere Ventura, Tresor Brut

Jaargang: non-vintage. Cijfer: 9-. Deze schat van een Cava bevalt me nog beter dan vorig jaar. Mineralende zoutpartij, amandelbloemen en een delicate mousse met een gouden randje. En nota bene een euro voordeliger geprijsd dan vorig jaar! Voelt dan ook oprecht als een ontdekking.

Pere Ventura, Primer Brut

Jaargang: non-vintage. Cijfer: 8+. Vorig jaar schreef ik over deze Cava: Goede Cava, met een romige mousse, voorzichtige amandeltonen, droge appel, bloemetjes op de neus en een kraakfrisse, maar niet strenge afdronk. Kraakt dit jaar iets minder hard, maar doet dat wel in de prijs: bijna anderhalve euro goedkoper geworden! Net als de Tresor, die ook niet mis is.

Steenberg, Sparkling

Jaargang: non-vintage. Cijfer: 9. Herproefd: de vondst van vorig jaar in de categorie mousserend. Tot ver achter de komma Sauvignon Blanc. Met zijn grapefruit. En zijn appel. En zijn grasmaaimachine. En de passievrucht. En de verse lychees. En de kruisbessen. En zijn wilde onstuimigheid. Nog een reden voor uitzinnigheid: is voordeliger geworden.

Domaine des Baumard, Carte Turquoise Brut

Jaargang: non-vintage. Cijfer: 9. Van Chenin Blanc-wonderkind Florent Baumard. Wereldberoemd dankzij zijn Savennières en Quarts de Chaume. En zie aan, ook met mousserend tovert-ie. Opvallend: in dit geval nota bene gemaakt met voornamelijk cabernet franc. Blanc de noir dus. Maar wel met een piepklein beetje hulp van chenin blanc en chardonnay. Peer en meloen in het glas. Een romige mousse. Een verfijnde afdronk. Carte Turquoise kleurt de wijnkaart. Met een goudglans bovendien: de kleur van de kersverse medaille op het etiket van deze botteling.

Villa Wolf, Riesling Dry 2016

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Minder droog dan de belofte dry op het etiket doet vermoeden. Frisse appeltjes die een doorsliksmeekbede doen. Vergezeld van barmhartige perziken laten ze zich tot u nemen. Citrus sluit af met de vespers.

Txomin Etxaniz, Getariako Txakolina Blanco

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Importeur mocht zich bofkont noemen. Kwaliteit is zo goed: drinken ze allemaal op in Baskenland. Eerste producent die buiten de landsgrenzen te koop was. Huiswijn van de lokale driessterrenchefs. Schenkwijn van de pinxtosbars. Dorstlesser van de liefhebbers. Benchmark-Txakoli. Puntig, fris, met flink wat appelzuur, wit fruit, een klein belletje . Spettert, spat, leeft, tintelt, dynamiseert, kraakt en verfrist. En het verse oogstjaar heeft er helemaal zin in.

Lemu, Sauvignon Blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 7,5. De huiswijn van Villa Kakelblond. Kwetterend over witte besjes, kruisbes, grapefruit en citrus.

Matetic, EQ Sauvignon blanc 2017

Jaargang: 2015. Cijfer: 9. Matetic. Klinkt niet heel erg Chileens. Klopt. Zijn ook Kroaten. Maar al sinds 1892 doende in het Zuid-Amerikaanse. Beleefden hun wijnmaakdebuut in het grimmige, thans zo felbegeerde Patagonië. Thans ook doende in San Antonio en Casablanca Valley. Rode draad: groen. Bij Matetic hangen ze het bio-wijngaardenieren aan. En dat levert verbluffend schone, spatzuivere, van energie zinderende wijnen op. Deze Sauvignon Blanc: als een pas gemaaid, net gesproeid centercourt op Wimbledon. Het gras, het groen van de boarding, de kalk, en bij iedere servicebeurt ( schenk nog eens in ) die nieuwe spanning voor wat komen gaat. Lovegame Matetic.

Steenberg, Sphynx Chardonnay

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Steenberg. En Sphynx. Je zou zeggen: beendroog. Steendroog. Wat u wilt. Maar dat is-ie niet. Barrel fermented op het etiket doet al een zoetvermoeden ontstaan. Is er. Tevens met het zoet van rijp tropisch fruit. Karamelkraakje. Vorig jaar deze oogst al geproefd. Nog immer op hoog niveau. En die Sphynx dan? Was een Engels oorlogsschip dat op 7 augustus 1795 het Hollandse garnizoen Muizenberg op de Kaap met bommen bestookte. Het leidde tot de overgave van onze landgenoten. Nee, da s goede informatie op het achteretiket. Dat zal er zeker toe leiden dat de Nederlandse wijnmarkt zich ook en masse overgeeft.

Wirra Wirra Vineyards, The 12th Man

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Wirra Wirra. Aboriginaltaal. Die cursus geeft LOI niet. Daarom hier de vertaling: tussen de gombomen . Wat ligt daar dan? Een van de mooiste boutique wineries van het land, opgericht aan het eind van de negentiende eeuw. Eerst in handen van een beroemde cricketspeler die tussen de legs door wat anders wilde drinken dan een melk bewolkt kopje thee. Sinds 1969 hebben Greg en Roger Trott het er voor het zeggen. En in dit geval luistert de liefhebber van ambitieuze Chardonnay graag hoe zij ook het glas laten spreken. Mango, ananas, passievrucht, notenbar en mild stemmende zuren. Geen melk deze reis? Nee, eerder double clotted cream.

Weingut Heymann-Löwenstein, Riesling F

2015. Cijfer: 9-. De familie Heymann-Löwenstein laat de druiven zelf het werk doen: spontane vergisting en verder niet te veel mee bemoeien. Het resultaat is een fabelhafte steendroge Riesling, met een afgetrainde body. Tintelende mineralen met wit fruit, roze peper, grapefruit en citrus. Knap toch van die druiven dat ze dat helemaal zelf kunnen. Maar tevens van de wijnmaker om het allemaal los te kunnen laten. Zeker voor een Duitser.

Montenidoli, Vernaccia Tradizionale

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Van de toonaangevende producent Montenidoli. Vorig jaar kreeg ik hun witte Il Fiori te proeven, die van hellende druiven wordt gemaakt. Dit is hun basiswijn, een vin de terroir, die mooier wordt naarmate hij ook wat heeft kunnen ouderen. Raakt de ziel. Kruidig, appelgeroezemoes met een serieuze aanzet tot bloemen. Heeft een warm hart. Drinken leidt tot brandende liefde.

Quinta da Calçada, Exuberant

Jaargang: 2015. Cijfer: 9-. Een eerdere oogst werd een van de winnaars van de blindproeverij voor Het Parool met als thema Wat is de lekkerste wijn bij stokbrood met tomaat en ansjovis? . Onder andere dankzij het cijfer en de proefnotitie van panellid Guillaume de Beer, tevens chef-kok van Daalder en Guts & Glory in Amsterdam: Dat knapperige van de wijn past heel goed bij het knisperende korstje van het gebakken stokbroodje. En ook het zout van de ansjovis gaat er heerlijk in mee. Zelf nog maar eens de nieuwste oogst nageproefd. Ook zonder de ansjovis en De Beer een verrukking.

Feliciana, Felugan

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Feliciana ga ik feliciteren. Hun wit werd onlangs bestempeld tot beste Lugana. Overigens lijkt het erop alsof ze daar met beide delen van hun naam al op geanticipeerd hebben. Ook dit jaar weer een prachtbianco. Koel als het aanpalende Gardameer. Knisperend als de instromende bergbeekjes. Spetterend het spatwater van de watervliegtuigen die het Lago nog vaak als landingsplaats gebruiken. Een fles openen wordt beschouwd als watersport. Nieuw dit jaar: de Torfel van dit domein. Proeven!

Château-Fuissé, Tête de Cru

Jaargang: 2014. Cijfer: 9. De familie Vincent kent het zuiden van Bourgogne op haar duimpje en al een tijdje. Sinds 1862 en al vijf generaties lang om precies te zijn. Dat verklaart wellicht het nogal klassiek ogende etiket. En de ouderwetse kwaliteit. Fijn, mooi, geconcentreerd en elegant. Geheel conform de karakteristieken van het oogstjaar. Met het roombotertje van een goede croissant. Gele pruim, ijskastabrikoos en ladyshaveperzik. Ananasaanzet. De geur van net geschuurd eiken parket. Het hout, de warme gloed nog van de schuurmachine die net is uitgezet. Wat een rust. Slow Fuissé. (Zie ook hun Mâcon-Villages.)

Wieninger, Wiener Gemischter Satz

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Leuke vraag voor een popquiz. Wat wordt er bedoeld met: Een beetje vanne dit en een beetje vanne dat, een beetje vanne zus en een beetje zo. Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar, dan is het alweer piekfijn voor mekaar? Antwoord: Wiener Gemischter Satz van Wieninger, topproducent uit Oostenrijk. Gemischter Satz is een blend van verschillende druivensoorten en resulteert in een eensgezinde mineraalridder die recht op zijn doel afgaat. Strak in het harnas met een overtuigende afdronk. Piekfijn inderdaad.

Casa Ferreirinha, Planalto

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Rood van de Casa uitstekend. Wit kunt u ook rustig in huis halen. Frisheid, levendigheid en lichtvoetigheid. Half dozijntje druiven doet er zijn best voor. Lekker druivige branco. Ananas, muskaattoets, exotique, grapefruit en dansende zuren. Die al gememoreerde lichtvoetigheid, mede mogelijk gemaakt door die 12,5 procent alcohol.

Casa Ferreirinha, Vinha Grande

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Bloemigheid vanuit de rozenhoek. Tropentripje in de koelte. Roostertoontjes dankzij het eiken. Mooie zuren, het geheim en de trademark van Casa Ferreirinha. Vinha Grande, grote wijn? Niet meteen, maar wel een heel smakelijke.

Feliciana, Torfel

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Feliciana. Zie hun verrukkelijke Lugana. The best there is. Feliciana maakt ook fraai wit met de tocai friulano, eveneens afkomstig van wijngaarden langs de boorden van het Gardameer. Overigens bestaat de druif officieel niet meer. De Hongaren, verwijzend naar hun Tokaj, hebben met succes geprotesteerd. Thans gaat de druif kort en goed als friulano door het leven. En deze smaakt er in ieder geval niet minder om. Snoeperig, bloemig, compact en appelig. Wat peperigheid, veel vulling, de stevigheid van gedroogd geel fruit, een groenvermoeden en stoersappige amandelbitters.

Progetto Lageder, Riff Pinot Grigio

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Alois Lageder. Protagonist van de slow wine. Noord-Italiaanse godfather van het duurzaam en biologisch wijngaardenieren. Deze bianco heeft zijn roots op de uitlopers van de Dolomieten. Voor alle duidelijkheid zijn er wat rotsscherven, rifresten (want ooit zee ter plekke) en witte kiezels op het etiket afgebeeld. U begrijpt het: om de mineraliteit te duiden. Krakendfrisse, spatzuivere wijn met fiks geel en wit fruit. Flink wat hoge zuren. Krassen maar.

Portal da Calçada, Vinho Verde

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Knipoogt ook dit jaar weer naar lekkere Albario, verfrist als fijne Riesling en beschikt over de viriliteit van een goede Muscadet en drinkt als water: slechts 11,5 procent. Vermijden: budget Vinho Verdes. Slecht voor de tanden en je humeur.

Lemu, Chardonnay

Jaargang: 2016. Cijfer: 7,5. Lemu. Zie voor de betekenis ervan de rode. Hoe spreekt de Chardonnay? Vrijuit. Over licht tropische verlangens, een stevige body en een frisse finale.

Ilauri, Lume

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Ziet wat groen, maar voelt zich kiplekker. Met paddenstoelenroomsaus bijvoorbeeld. Ook genoeg zuren om een varkentje te wassen. Met in boter gebakken appeltjesschijfjes, om maar iets te noemen.

Ilauri, Pecorino

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Het nieuwe oogstjaar is weer fris-bitterig, met een zachte notigheid, een zweem bladgroen, leafyness , zoals de Engelsen dat zo fraai duiden, en zacht, verkwikkend sap. Appelig, peer, amandelen en citrus. Prima Pecorino.

Ilauri, Poggio Dragone

Jaargang: 2016. Cijfer: 8-. Deze zul je steeds vaker tegenkomen als huiswijn in de betere restaurants. En dat is prettig, want dan weet je zeker dat t goed zit. Grote allemansvriend vol citrus en tropisch fruit, met een klein snoepje in de afdronk.

Villa Wolf, Pinot Gris

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Pinot Gris voelt zich thuis in de Villa. Kan er zijn energie goed kwijt. Deelt frisse meloenen, appels, peren en sinaasappels uit. Voor de liefhebbers van het Pinot Gris-zoetje ook een prima huisgenoot.

Alois Lageder, Pinot Grigio

Jaargang: 2015. Cijfer: 9-. De ideale schoonzoon meldt zich weer. Thans met Pinot Grigo van de bovenste plank. Spatzuiver bergwit. Hyperfruit, besjes, perzik, iets limoen en een heel verfijnde zachte afdronk. Pinot Grigio met vulling. Het is weer eens wat anders dan al die leeghoofdige bleekneusjes die de schappen bevolken.

Alois Lageder, Pinot Bianco

Jaargang: 2015. Cijfer: 9-. Altijd maar weer tot in de puntjes verzorgd, die wijnen van fenomeen Alois Lageder. Klinkt saai maar is dat verre van. Missers uitgesloten. Daarom peer in de roos. Appeltjesvoltreffer. Citrus tot in de perfectie. Verfrissing tot ver achter de komma. Ongerepte zuiverheid. Vorig jaar heb ik ook de 2015 geproefd, en dit is een van de witte wijnen die er nog beter op zijn geworden.

Villa Wolf, Gewürztraminer

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Rondom gecoiffeerde en gestoffeerde witte. Lychees, mango, marmelade, rozenbottels en bepaald niet droog. Wel ietsjes frivoler dan het voorgaande oogstjaar. Trossen los in de Villa.

Villa Wolf, Pinot Blanc

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Lekker dat mollige, perige en krokante. Heeft dit oogstjaar meer pit, zest en stamina. Villa waar de deuren en ramen tegenover elkaar openstaan.

Wieninger, Grüner Veltliner

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Het etiket toont de skyline van Wenen met het reuzenrad in de verte. Schenk uzelf een glas in van deze geslaagde frisse schone Grüner, vol kruidigheid en witte peper. Zet de fles op tafel, neem een paar stappen terug en geniet van de wijn en het uitzicht op de hoofdstad.

Fred Loimer, Langenlois Grüner Veltliner

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Naast zijn Lois (zie het volgende wijnlemma (mooi woord toch lemma )), heeft De Gouden Ton nog veel meer wijnen van Loimer. Ieder met een eigen karakter, want het is niet de wijnmaker, maar het terroir dat je proeft. Ik heb ze helaas niet allemaal kunnen proeven, maar ik durf wel een gokje te wagen als ik ze straks in de winkel tegenkom. Neem deze, van zijn wijngaard in het Kamptal. Ook weer een zeer aangename ontmoeting: rond, zacht, warm grassig en gewillig.

Fred Loimer, Lois

Jaargang: 2015. Cijfer: 8+. Net zo groen en fris als zijn capsule en etiket. Dit is de Grüner die er mede toe heeft bijgedragen dat Nederland in de ban kwam van dit Oostenrijkse wit. Extra lekker: thans Grüner dan ooit, want bio. Let u even op het oogstjaar? Ik proefde nu opniew de 2015; net als vorig jaar. De 2016 laat denk ik niet lang op zich wachten en stuift de 2015 dan waarschijnlijk in frisheid voorbij.

Enate, Gewürztraminer

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Rozenblaadjes. Lychees. Passievrucht. Ananas. Een gemberzoetje. Marmeladebittertje. Frisheid. Op een moderne wijze tot ons gebracht. Ben benieuwd of het ooit nog eens tot een revival komt van dergelijk wit. De kwaliteit is er goed genoeg voor. Maar wie drinkt er nog Gewurztraminer?

Bodegas Terras Gauda, Abadia de San Campio

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Prachtig etiket, alleen daarvan loopt het water je al in de mond. Maar minstens net zo mooi is de inhoud. Vanaf de eerste snuif is deze Albariño een schot in de roos. En dan proeven we zacht geel fruit, abrikoos, oranje citrusvruchten, wat ananas en limoen. Een allemansvriend met de nodige diepgang.

Bodegas Terras Gauda, O' Rosal

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Hij is ook dit jaar weer steengoed. Meloenfeest at large. Perendruppig en citrusknus. Uit O Rosal, een subzone van Rias Baixas, komen prachtige wijnen, en producent Terras Gauda zit bij de top. Mensen, dit is Albariño op zijn best. Die zuren! Die zuren!

Matetic, EQ Chardonnay

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Rijpe, ronde, meerlagige, fris gepunte Chardonnay. Wit fruit: op zijn plek. Precieze perzik. Gekroond met een kokosmakroon. Juiste dosering mineraliteit. Met mathematische precisie gecomponeerde Matetic, een wijn die het handboek Bourgogne op zijn nachtkastje heeft liggen.

Matetic, Corralillo Sauvignon blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Corralillo, de naam van de stokoude wijnkelder van de producent. Blijkt een prima optrekje voor onstuimige Sauvignon Blanc. Stuiterende kruisbessen. Opstuivend gras. Verstoppertje spelende jonge rode grapefruit en nog zo wat tomeloze energie. Ober, kunt u deze wijn even aanlijnen? 

Steenberg, Sauvignon blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Steenberg aan de schaduwkant. Begroeid met grapefruit, limoen, passievrucht, kiwi, limoen en een kruispunt met kruisbessen. Water stroomt. Keitjes glinsteren. Dorstigen komen bergopwaarts. Daar is het gras groener. Zo ook de Sauvignon Blanc.

Enate, Chardonnay Fermentado en Barrica

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Enate. Pioniers in Somontano. Dit jaar het 25-jarig jubileum. Daar moet op gedronken worden. En wel wat fatsoenlijks graag. Van dik hout zaagt men Chardonnay. Vanilleroombroodje uit de koeling. Rijpe peren, tropenhelm, suikermeloen, karamelcraquelé en toch een aangename frisheid. Heeft te maken met de ligging van de wijngaarden: op de uitlopers van de Pyreneeën. En daar bestaat weleens de behoefte aan thermisch ondergoed.

Artazu, Garnacha

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Navarra-speeltje van het Rioja-tophuis Artadi. Maar bepaald niet kinderachtig. Serieuze grotemensenblanco. Rond, minzaam en weldoordacht geel en wit fruit. Rondingen zonder ophaaltjes. Heerlijke frisheid. Eurootje goedkoper geworden. Dank u, Artazu.

Famille Perrin, Luberon blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 8. Luberon. In het zuiden van de Rhône. Maximaal haalbaar ter plekke: best wel aardige wijnen. Zoals de Perrins m maken. Zacht en geurend als babybilletjes na een Zwitsal-doekje.

Famille Perrin, Côtes du Rhone Réserve blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. De familie heeft het goed voor elkaar. Zijn al lang eigenaar van het meest begeerde domein in Châteauneuf-du-Pape, Château de Beaucastel. Vergeet u uw opnamelimiet van uw betaalpasje niet te verhogen? Ook elders in het zuiden zijn zij wijn doende geraakt. Als adviseurs van Miraval, het Provence-domein van Brad Pitt en Angelina Jolie, thans in een vileine vechtscheiding verwikkeld. Wie krijgt de wijn? Maar ook dichterbij zijn er de afgelopen jaren mooie terroirs geacquireerd. Vanzelfsprekend worden die volgens dezelfde strenge methoden opgevoed. Neem deze witte Rhône. Het motto is een druif niet Perrin-waardig dan vliegt-ie er per ommegaande uit bleef niet zonder resultaat. Aldus verschenen daar in de line-up viognier in het zondagse fluwelen pak, fijn opgedofte marsanne en roussanne en tot in de puntjes verzorgde grenache blanc. Die ballotage geeft een Rhône Blanc vol gulheid, zachtheid, rijpheid, rondborstig geel fruit, een rozemarijndessin en zachte zuren.

Château-Fuissé, Mâcon-Villages

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Lees meer over die fijne familie Vincent bij hun fijne Pouilly-Fuissé. Maak in de aanloop naar het proeven van die wijn even een wandeling bij hen in de omgeving. Leuke villages genoeg. Bestel in een daarvan een glas van deze Villages. Goedgevulde Chardonnay. Met het rijke en ronde dat zo eigen is voor het zuiden van Bourgogne. Zacht-zoet broodbanket. Perzikzoet en abrikozenschil. Een tijmspoortje. Roombroodje, niet te zoet. Het frisse van citrusschil. Mooie opmaat richting hun Pouilly, een van de buitencategorie. Dankzij herproeven kon ik mij nog een keer te buiten gaan.

Domaine des Baumard, La Calèche Anjou blanc

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Peer met een bite. Meloen in goeden doen. Honingspat. Vijgvermoeden. Zingevende zuren. De basisblanc van Baumard heeft ook al veel te bieden. Ook tijdens het herproeven voor deze editie van DGH.

Masseria Li Veli, Fiano

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Hoe warm het ook in Puglia is, op Masseria Li Veli houdt men het hoofd koel. En de druiven ook. Plukken en de koelruimte in. Koel vergisten. Koel houden. Fris drinken en genieten. Van lichte citrus, peer met ochtenddauw en een duwtje mandarijn. Mooi, fijne treuzelende bittertjes. Koel als vroege rijp op een tak in de late herfst. Vegetariërs lopen er warm voor. Buitengewoon goede begeleider van pasta zonder vlees of vis.

Masseria Li Veli, Contrade blanc

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Masseria. Herenboerderij. Econoom Antonio di Viti di Marco pikte een bouwvalletje op en gebruikte de (nog steeds) zichtbare overblijfselen om een modern wijnbedrijf op te vestigen. Nu houdt Antonio niet alleen van oude stenen hij heeft zich ook opgeworpen als de protagonist van oude druiven. Zie bijvoorbeeld zijn Verdeca. Maar ook zijn herenboerderijhuiswijn mag er wezen. Mollig-frisse malvasia heeft gezelschap gekregen van de alom bekende chardonnay, kwistig strooiend met perzik, abrikoos en tropische vruchten. Ook limoen heeft er nog iets mee van doen.

Masseria Li Veli, Verdeca

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Vergeten druif. Bijna dan. Was welbeschouwd ook min of meer terecht. Wat presteerde-ie nou eigenlijk? Liep bepaald niet op zijn tenen in de hak van de Laars. Op zijn best zorgde de druif voor licht en neutraal smakend wit. Maar Li Veli doet beter zijn best. En maakt er dan ook wit mee dat het beste is dat Valle d Itria in Puglia kan voortbrengen. Ook deze verse 2016-oogst is van een opzienbarende frisheid. Limoengras, mandarijnzuur, perzikwit en tropenkoelte. En was daar nou ook nog ananas? En verdraaid: een pront bittertje meldt zich dit keer. Fiks in de alcohol. Maar daar vinden we niks van terug: fles is al leeg. Mede dankzij de ongebreidelde inzet van een pasta met gorgonzola.

Pieropan, Soave Classico

Jaargang: 2015. Cijfer: 9-. Een van de beste Soave-producenten. Altijd weer een plezier om te mogen beoordelen. Ook dit jaar weer feest. Helemaal omdat we op het moment van proeven te maken met de eerste tropische dag . En dan smaakt koel, zachtzuur limoenig, licht talmend, schuchter, wat amandeltjes, een vleugje asperge, gele pruimen en een discrete citrustouch. Ik spuug maar even niet uit. Of dat verstandig is, valt te bezien.

Canitina Gorgo, Podere San Michelin Custoza

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Michelin is de wijngaard. Maar het daaruit voortvloeiende wit zou ook in restaurant met een Michelin-ster prima op zijn plek zijn. Serieuzere, rijpere stijl dan de opgewekte gewone Custoza die al tevreden is met een bordje tortellini van de baas.

Cantina Gorgo, Custoza

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Cantina waar we graag komen. Respect voor het oude. Begrip voor het hedendaagse. Resulteert in goede wijn. Peer, rijpe appel, meloen en een limoensap-spatje. Pront en monter. Dorstlessend en eetlustopwekkend. Komt goed uit. Eigenaresse Roberta Bricolo maakt namelijk ook bijzonder goede tortellini.

Cossetti, Roero Arneis

Jaargang: 2015. Cijfer: 9-. Een familiedomein dat al sinds 1891 doende is in Piemonte maakt eigenzinnig wit van de arneisdruif. Heeft vaak iets fels, iets venkeligs in de aanzet. Grapefruit ook. Alsof je erin hapt terwijl je net uit bed komt. Zo uit de ijskast. Schil er nog om. Rinse appeltjes ook. Wat amandel. Pasta met pesto is een gedoodverfde kandidaat om aan te schuiven.

Montenidoli, Canaiulo rosé

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Canaiolo. Canaiulo. Het is maar net hoe ze het in Italië willen schrijven. Maar het is één en dezelfde druif. Wordt gewoonlijk als verzachtende omstandigheid gebruikt in wat al te strenge Chianti s, maar de familie Fagiuolo (geen andere schrijfwijze toegestaan) maakt er rosé van. En hoe. Bijzonder spannende wijn - laat ik het ook maar meteen wijn noemen; met de karakteristieken van oranje fruit, abrikoos, mandarijn, sinaasappelschil. Met een aangenaam soort bitterheid ook. Van marmelade. Een vermoeden van tijm. Ziltigheid zelfs. Niet te koel schenken: bij 12 graden wordt u getrakteerd op the whole enchillada.

Figuière, Magali

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Vurrukkulluk, om met Remco Campert te spreken. Rosé voor Magaliesje in Luilekkerland. Ze komt een man tegen die roept: Willen jullie méér of mnder fruit?! En dan scandeert de hele zaal: Méér! Méér! Méér! We proeven oranje fijnfruit als mandarijn, perzik en marmaladebitters voor de bite. Daarna werd er gejuicht en gezongen en sommigen van ons kwamen pas diep in de nacht terug.

Triennes, rosé gris

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Het gekozen lettertype voor deze rosé kennen we van die klassieke huwelijksaankondigingen en geboortekaartjes op grof geschept papier. Rosé dus voor mensen op stand. Dit kunt u inderdaad ook zeker schenken op uw tuinfeest in Laren: kruidig, elegant en rood zomerfruit. En met € 12,50 is hij waarschijnlijk ook nog een stuk voordeliger geprijsd dan uw huisrosé.

Villa Wolf, Pinot noir rosé

Jaargang: 2014. Cijfer: 8. Frambozenfeest met Napoleons. Voorjaarskruiden, lief klein zoetje in de afdronk. Strak Duits nummer, kan de hele zomer op repeat.

Figuière, Le Saint André

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Strakke fles, gevoelige inhoud. Lieflijk, breekbaar rood fruit, fris en niet zoet, met mediterrane kruiderij. Een schatje om op te vreten. Ofschoon op te drinken wellicht wat meer voor de hand ligt. Enfin. Steelt ieder jaar weer opnieuw mijn hart.

Famille Perrin, Luberon rosé

Jaargang: 2016. Cijfer: 8-. Rosé is zeker de meest mediagenieke van alle kleuren wijn. Een snoepje om te zien, zeg nou zelf. Doet het daarom altijd leuk op social media. De rosé van Perrin schaamt zich nergens voor en heeft gewoon de icoontjes van Twitter en Facebook op haar etiket staan. Klik, slok, en ja hoor; ze heeft er weer een paar volgers bij.

Cantina Gorgo, Chiaretto Bardolino

Jaargang: 2016. Cijfer: 8. De Italiaanse kijk op rosé: chiaretto. Uit de buurt van het Gardameer. Bitterzure kersjes op hun allerfrist en -vrolijkst.

Enate, rosado

Jaargang: 2016. Cijfer: 8-. Knalrozezuurstokkleurige schier fluorescerende rosés bestaan dus toch nog. Na al die bleekneuzerige Provence-types en hun lookalikes is dat ook wel weer eens lollig. Met name omdat-ie ook opvallend is in de mond. Kersenkaravaan, vrolijke framboos en bessensap.

Viejo Marchante, Tempranillo rosado

Jaargang: 2016. Cijfer: 7,5. 's Nachts oogsten geeft overdag een kraakfrisse, knapperfruitige rosado.

Cante Merle, rosé

Jaargang: 2016. Cijfer: 7,5. Van Les Vignerons d Alignan du Vent. En die blijken bij de les. Prettige, schone en vrolijke rosé. Niet te veel hupperdepupfruitdrup. Kleine rode vruchtjes, kruidig en droog.

Domaine St. Felix, Cuvée Pierre Martin rosé

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Ook dit jaar wordt de vrolijke noot weer aangeslagen. Een klap op het water. Pats, pets, keitje ketst over het oppervlak van een Mediterranée, zo blauw, zo blauw. En Felix, zo vol fruit, vrolijkheid en vertier.

Château Puech-Haut, Prestige rosé

Jaargang: 2016. Cijfer: 9. Ziet er ook dit oogstjaar weer uit als een betere Provence-rosé. En smaakt overigens ook beter dan menig betere Provence-rosé. Ter geruststelling: kost ook hetzelfde als menig betere Provence-rosé. Dus u kunt ermee voor de dag komen. Prachtfles. Gezandstraald. Ook de wijn zelf is droog. Fijn, teer en verzorgd. Bosaardbeitjes. Framboos. En herbes de Provence. Die zullen verdwaald zijn, maar zijn vervolgens liefdevol opgevangen.

Matetic, Syrah Corralillo

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Vorig oogstjaar zwaar op cassis, vol op fruit, fiks in de bramen, het zoet van bessen en een spoortje vanille dankzij veertien maanden eikenrust. Thans ranker, slanker en met een verrukkelijk stinkerdje op zijn neus. Bah? Nee: syrah.

Weingut Heinrich, Zweigelt 2015

Jaargang: 2013. Cijfer: 9-. Vorig jaar reeds geproefd, en bemind. Is dan ook een buitengewoon geslaagde Zweigelt uit een jaar dat als onstuimig de boeken is ingegaan. Merk je niet aan de wijn. Volstrekt kalme en ontspannen rode. Zoet, discreet, mild plooiend, pruimkleurig fluweel, met een bossige binnenvoering. Nu met een snufje kerrie als bonus.

Badia a Coltibuono, Chianti Classico

Jaargang: 2014. Cijfer: 9. Ach, zo mooi. Ja, de wijn ook. Maar eerst de locatie. Duizend jaar oud klooster. Gelukkig wel met het allernieuwste van het allernieuwste in de wijnkelder. Het ruikt er ook lekker. Naar een fijne, goed verzorgde warme maaltijd. Komt omdat de moeder van de wijnmaker de beroemde Lorenza de Medici is, kookboekenschrijfster, oprichtster van de kookschool ter plekke en in heel Italië geliefd om haar recepten. Dochter Emanuela verzorgt daar thans wat te drinken. Klassieke Chianti Classico bijvoorbeeld. Vol behaaglijke zich uitrekkende bitterzure kersen, kruiden in de zon en geruststellende lichtbelegen toets.

Badia a Coltibuono, Chianti Classico Robert Stucchi

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Volstrekt anders dan de Chianti Classico die niet naar de broer van de eigenaresse genoemd is. Veel rijp rood fruit (kersen; het zal de sangiovese wezen), een wat strakke vouw in de broek, leren handschoenen en een truffelvermoeden. Fraai.

Montenidoli, Toscana Rosso

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Vijftig jaar geleden vestigde een verliefd stelletje, Elizabetta en Sergio Fagiuoli, zich in San Gimignano. In die tijd trokken de mensen juist van het platteland naar de steden, maar deze tortelduifjes hadden een plan met dit verwaarloosde domein: kwaliteitswijnen maken op biologisch-dynamische wijze. Sindsdien is er veel veranderd in de omgeving, maar niet de filosofie en wijnen van Montenidoli. Authentiek, en gemaakt met groot respect voor de natuur. Je proeft het terug in deze rosso: heerlijk groen kauwfruit met bladgroen en een vleug subtiel cederhout. Kruidig en diep. Kwaliteit.

Masseria Li Veli, Askos

Jaargang: 2014. Cijfer: 9-. Gefeliciteerd: wijn met het hoogste alcoholpercentage in deze editie van DGH. Portkracht 16. Sweet Sixteen. Pruimen op sap. Geflambeerde kersen. Specerijen in een baan rond de zon. Daar eet je geen dunne plakjes koude worst bij op een zuinig ogend plankje van de Blokker, mocht die laatste sowieso rond de tijd van lezen nog bestaan. Stoofvlees wacht: in een braadpan die al twee dagen op en heel laag pitje heeft gestaan.

Castello di Ama, Ama Chianti Classico

Jaargang: 2014. Cijfer: 9. Classico. En toch van jonge stokken. Maar dan wel weer van een aantal gereputeerde wijngaarden: Bellavista, Casuccia, San Lorenzo en Montebuoni. Koele zomer stond een hartverwarmende Chianti niet in de weg. Prachtige zuren, zich breed makende tannines maar toch ook; zo contrasterend bij al dat vertoon; rozenblaadjes en fijnbehaarde frambozen. Kersen in het gelid, marcherend in hun leren laarzen over een zomers teerweggetje. De paden op richting pruimengaard en een rustige plek.

Steenberg, Shiraz

Jaargang: 2013. Cijfer: 9-. Shiraz op zijn Zuid-Afrikaans. Daar willen nog weleens hele orkestbakken, inclusief muzikanten en hun instrumenten in afgezonken worden. En dan ook nog eens op volle kracht alle vioolconcerten van Paganini tegelijkertijd spelen. Voor wie de metafoor miste: veel, kracht, nadrukkelijk en hout. Enfin. Steenberg: het tegenovergestelde. Vol maar niet zwaar. Syrah in plaats van shiraz: modelletje noordelijke Rhône, spatje koffie plus een knappertje chocobitter. Fijn hoor.

Medici Ermete, Concerto

Jaargang: 2016. Cijfer: 9-. Jaren geleden kreeg ik twee belletjes uit Italië, en die gingen ook over belletjes. Ze kwamen van Nederlandse importeurs die - onafhankelijk van elkaar - vanaf de wijnbeurs Vinitaly bij mij informeerden hoe ik tegen Lambrusco aankeek. Had ik het idee dat er ruimte was voor een rentree? Ik denk dat ze mij belden omdat ik waarschijnlijk de enige ben geweest die ooit wat vriendelijke woorden aan deze Italiaanse schuimwijn heb besteed. Nu is het inderdaad zo dat dit materiaal jarenlang een laakbare reputatie heeft genoten. Bij Lambrusco moest ik zelf ook altijd denken aan de pizza-avonturen met mijn vriend Jan. Een bierdrinker uit Almelo die bij de Italiaan standaard een glas Lambrusco bestelt. Noodgedwongen. Omdat er gewoonlijk in pizzeria s geen Grolsch wordt geschonken. En omdat het de enige wijn is waarvan hij de naam kan onthouden. Het rood dat hij dan krijgt, komt uit zo n anderhalveliterfles en lijkt louter gebotteld om de reputatie van de streek van herkomst, Emilia-Romagna, te beschadigen. Iets dat in ieder geval zeker lukt met het tandglazuur. Dergelijke Lambrusco is veelal zoet, agressief en gemeen. Ik vermeed het spul dan ook. Totdat ik eens wat fraaiere uitvoeringen trof, tijdens een proeverij in een hoofdstedelijke wijnbar. Daar proefde ik een heerlijke droge versie van Chiarli Cleto. Een memorabele wijn die van toepassing bleek toen ik afgelopen jaar gevraagd werd om de wijnen te selecteren voor de culinaire show van Palazzo. Ofschoon na uitgebreid proeven zijn amabile , een mild-zoete, nog lekkerder smaakte bij risottokroket met truffelmayonaise. Daarna werd het weer stil rond Lambrusco. Tot die belletjes. Vervolgens las ik ook een artikel in het blad Italië in Bedrijf met als kop: De opvolger van Prosecco . Met daaronder: Lambrusco met opgepoetst imago het terras op. Voorts werd geannonceerd dat de wijn waarvan het imago dat twintig jaar geleden werd verwoest door massaproductie nu weer klaar is voor een comeback. Graag, wat mij betreft, maar dan wel alleen op het kwaliteitsniveau van voornoemde Chiarli Cleto. Volgens mij ook te koop in Nederland. Van deze secco Concerto weet ik het zeker. Zie het maar als een soort Beaujolais met een bruisje. Sappig en smeuïg. Met bitterzuurzoete kersen, aardbeien en bramen. Verfrissend en dorstlessend. Perfect aperitief en ook heerlijk bij parmaham en salami. Volgens het voornoemde artikel trouwens ook ideaal bij Hollandse boerenkool. Mooi om te weten, maar zullen we maar eerst samen op het terras gaan zitten? Zo n rode bruiser baart al opzien genoeg.

Casa Ferreirinha, Callabriga

Jaargang: 2015. Cijfer: 9. Casa Ferreirinha. Sociale onderneming avant la lettre. In de 18e eeuw koesterde eigenaresse Antonia Adelaide Ferreira niet alleen haar Port-druiven maar ook haar werknemers voor wie zij kinderopvang, onderwijs en medische zorg regelde. Vooruitstrevend, wat u zegt. Een en ander werd later ook vertaald naar het wijn maken. In 1929 kwam wijnmaker Fernando Nicolau de Almeida aan boord. Zijn droom: een droge rode Douro-wijn maken met de kwaliteit en het bewaarpotentieel van vintage-Port. Pas in 1952 lukte het hem om dat voor elkaar te krijgen. Visie en improviseren bleken de sleutelwoorden. Op lage temperatuur de druiven laten vergisten was noodzakelijk om delicaat en gastronomisch rood te maken. Omdat er in de warme afgelegen delen in de Douro-vallei, waar de beste wijngaarden lagen, geen elektriciteit was, liet hij vrachtwagens met ijs de twaalf uur durende tocht naar de wijnmakerij maken, om de gistende most koel te kunnen houden. Hij werd voor gek verklaard: je zoveel inspanningen getroosten om een gewone rode wijn te maken. Uiteindelijk bleek het echter een ongewone wijn op te leveren: Barca Velha. Inmiddels dé signature wijn van Portugal, rood dat alleen in de allerbeste jaren wordt gemaakt. Sinds 1952 hebben pas negentien jaargangen de fles bereikt. Maar omdat we tussentijds toch ook wel wat willen drinken, is er ook sprake van een eerste keus tweede wijn . Die zich op zijn beurt weer in vier rode verschijningen presenteert. Van de voordeligste Esteva tot de kostbaarste Quinta da Leda. Deze Callabriga gaat aan laatstgenoemde vooraf. Het ijs blijkt nog niet gesmolten. On-Portugees fris. En dat doet de liefhebber direct ontdooien. Koele amarenakersen, onthaarde frambozen, pruimenbitters, slanke specerij, vriendelijke tannines en fijnmazige zuren.

Casa Ferreirinha, Esteva

Jaargang: 2015. Cijfer: 8+. Lees meer over de casa bij de Callabriga. En haal vervolgens deze tinto in huis. Krachtig, ongepolijster en wat woester. Donkere fruitpartijen, mooie bitters, veel sap, een laurierduwtje en bijkans noordelijke tannines. Deze zou ik eerder decanteren dan zijn duurdere familieleden.

Casa Ferreirinha, Vinha Grande

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. De zoetste van het kwartet. Meer leunend op rijp rood fruit. Zoete kersen. Pruimentaart. Laurierdropjes en sweet spices. Het meest gulle sap en de tanninehaartjes keurig gekamd.

Bodegas Olivares, Olivares Tinto

Jaargang: 2016. Cijfer: 8,5. Zie de Panarroz van Bodegas Olivares. Proef in deze meer kracht, peperigheid en tannines. Lekker serieus fronsje van de wenkbrauwen. Hou Jumilla in de gaten. Kwaliteit vliegt omhoog. De prijs nog niet.

Bodegas Olivares, Panarroz

Jaargang: 2016. Cijfer: 8+. Moderne Spanjaard. Bepaald niet chauvinistisch. Perfect with terriyaki-glazed salmon belooft het achteretiket. Is zeker een optie. Geen eiken gebruikt. Dat wil nog weleens botsen met het eiwit van de vis. Bovendien koeler te drinken. Nodig zelfs. Om het nadrukkelijke fruitige fruit wat in te tomen. Rijpe pruimen, cassis en zoete kersen. Klein pepertje. Milde tannines.

Cossetti, Barbera d'Asti

Jaargang: 2014. Cijfer: 8. No-nonsense-Barbera. Fruity, juicy, no problem-wijn, with a cherry on top. Doet het - niet verbazingwekkend - uitstekend bij een stevig bord mac & cheese. Wat ze in Amerika noemen: A-OK.

Lemu, Carmenere

Jaargang: 2016. Cijfer: 8.
Een wijn moet toch een naam hebben. Laten we m Lemu noemen, moeten ze bij deze producent in Tapel gedacht hebben. Want? Dat betekent namelijk bos in de taal van de oorspronkelijke plaatselijke bewoners en het geeft de spirit daarvan weer, plus het geritsel van de blaadjes , aldus het etiket. Zodoende. Wat heeft dat met wijn te maken? Niks. Of het moet zijn dat ze het hele bos hebben gekapt om wijngaarden aan te leggen. Maar dat zal toch niet, want helemaal gemaakt met respect voor de natuur, deze Lemu. En voor de liefhebber van Carmenère. Veel donker fruit, kraakje van de koffiemolen, bittere choco, kersenbonbons en hapklare tannines. Wonderlijk wijn-spijsadvies op achteretiket Lekker bij vis. Dacht t toch volstrekt en absoluut helemaal niet.

Merum Priorati, Inici

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Heeft u al eens wijn geproefd uit Priorat? De kurkdroge streek in Catalonië, in het noord-oosten van Spanje is binnen een aantal decennia veranderd van nauwelijks bekend tot een van de duurste wijnregio s ter wereld. De opbrengsten zijn (wat wijn per hectare betreft) zo laag, dat je de prijs wel op moet voeren om er niet op in te hoeven leveren als wijnboer. Typische Priorat-wijn is full-bodied, kersig en gemaakt van grenache of cariñena. Flinke dosis houtlagering, naar goed Spaans gebruik. Deze instapper van Merum Priorati is gemaakt van wat jongere wijnstokken. Resultaat: een prachtig gepolijst frambozenbommetje, met kogelronde tannines. Geen scherp kantje te bekennen. Wijn met een zeer hoge aaibaarheidsfactor.

Wirra Wirra, Catapult

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Men neme een katapult en schiete een wilde eend. Klaarmaken. Bessencompote erbij. Vervolgens neme men een Catapult en schenkt die erbij. Lekker dat zoete, dat rijpe rode fruit, dat zwoele, dat zachte, dat wilde, dat peperige.

Wirra Wirra, Church Block

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Een soort freestyle Bordeaux-blend. Cabernet en merlot met the all-Australian hero Shiraz. Klinkt modern maar is toch al een uitvinding van ruim vijftig jaar her. Daarom geen leeghoofdig fruitgeschreeuw met oppervlakkig eiken. Ondanks anderhalf jaar eiken (Frans en Amerikaans) beheerste, zelfs fijnbesnaarde rode. Frisse cassis, ingetogen pruimen, bramen en kersen, zoete pepertjes en een fijne tanninelijnvoering.

Wirra Wirra Vineyards, Shiraz

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Shiraz doet het ook naar wens. Niet te zwaar, niet te nadrukkelijk, niet te veel armpjedrukken. Wel de juiste volle vlezigheid, het pruimige, de cassis en de peperigheid. Conform de 2014-oogst die ik vorig jaar proefde.

Steenberg, Merlot

Jaargang: 2013. Cijfer: 8,5. Steenberg. Was erbij toen de eerste steen werd gelegd voor wijnland Zuid-Afrika. Is zo n beetje het oudste wijnhuis van het land. Biedt met deze rode een goed gefundeerde Merlot. Wildebeestenuitvoering. Ruig, rokerig en kampvuur. Gespierd donker fruit. Zwarte bessen, pruimen, donkere tannines en een vlezige, met zoete specerij bespikkelde afdronk.

Bodegas y Viñedos El Seque, Monastrell

Jaargang: 2015. Cijfer: 9. Geef Carlos Lopez een paar wijnranken en in no time ontlokt hij ze collector s items. De liefhebbers van grote Rioja s weten dat. Bij bodega Artadi ging hij aan de slag met tempranillo om daarmee El Pison te componeren, inmiddels een van de meeste begeerde (en dus ook kostbaarste) Rioja s. Maar dat beschouwt hij nog als kinderspel. Rioja is immers van oudsher het grootste gebied van kwaliteitswijnen in Spanje. In Alicante vond Lopez in 1999 een grotere uitdaging. De streek aan de zuidoostkust moet het voornamelijk hebben van eenvoudige rode, witte en roséwijnen. Maar daar was hij niet in genteresseerd. Zijn belangstelling ging uit naar een verwaarloosde monastrell-wijngaard met honderd jaar oude stokken. Wie monastrell voldoende aandacht geeft, kan er prachtige wijnen mee maken. Zoals deze. Vorig oogstjaar machtig materiaal. Niet omdat-ie zo zwaar, nadrukkelijk en noest is. Integendeel. Fijnzinnig, intellectueel en streng met licht erbarmen.

Bodegas y Viñedos Artadi, Tempranillo

Jaargang: 2015. Cijfer: 9. Moderne bodega. Eigentijdse Rioja. Is wereldberoemd geworden met het kostbare El Pison. Doe mij toch deze maar. Dan hoef ik tenminste mijn huis niet te verkopen om te kunnen genieten van levendig rood, kersenkakofonie, voorzichtig eikenzoet en fris zuur. Eigentijdse stijl Rioja uit een buitengewoon goed oogstjaar. Wie speculaas in vanillekersenroomsaus zoekt, laat deze links liggen.

Artazu, Garnacha

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Van Artadi. Krijgt het maar niet voor elkaar om slechte wijn te maken. De top in Rioja met El Pison. Pagos Viejos: doet u maar. El Sequé: buitengewone Alicante-tinto. En thans dus ook fijn spul uit Navarra. Heerlijke witte Garnacha (zie ook daar). Soepele, zachte rode, vol goedgeluimd, rijp, zonnig en toch ook fris smakend fruit.

Enate, Cabernet Sauvignon-Merlot Crianza

Jaargang: 2013. Cijfer: 8+. Zie ook de gewone Bordeaux-blend van Enate. Thans met nog meer verzachtende omstandigheden door maandenlange houtrust vanwege een crianzabenadering. Zoete cassis, bramen, bes en laurier hebben het aan de vanillestok.

Enate, Cabernet Sauvignon-Merlot

Jaargang: 2013. Cijfer: 8+. Bordeaux-blend van de uitlopers van de Pyreneeën. Mild door zijn inborst. Soepel door de Spaanse zon. Goed vanwege de uitstekende reputatie van de bodega.

Enate, Tempranillo

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Stoere, getemd-woeste rode van wijngaarden op de uitlopers van de Pyreneeën. Tempranillo met wat steunbetuigingen uit de cabernet- en merlothoek. Donker fruit, graniet-mineraal, schaduwafdronk. Veel jolige joven. Dit is evenals vorig oogstjaar serieus materiaal. Het alcoholpercentage neemt het ook allemaal niet te licht op: 14,5 procent.

Domaine des Baumard, Le Logis Anjou

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Het kan wel of niet je voorkeur hebben; cabernet franc uit de Loire. Kan heerlijk sappig rood fruit geven, maar ook groen en bekkentrekkend zijn, met name in de jaren waarin het weer er Nederlandse trekjes vertoont. Florent Baumard weet niet alleen raad met chenin blanc, maar weet van deze cabernet-clan ook prachtige wijn te maken. Weerbarstig maar zeer aantrekkelijk lichtvoetig rood. Kruidig en eigenzinnig, met een bosje viooltjes om het goed te maken. Ik stel me deze wijn voor als Maarten van Rossem die een klein pijpje rookt. Maar laat dat u niet weerhouden.

Masseria Li Veli, Orion

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Van alles veel: zon, pruimen en kersen, zoete specerijen, sap en vulling. Veel maar toch niet nadrukkelijk. Zacht, laverend tussen zijn tannines en fijne zuren. Aanmeren bij dat zaakje waar de eigenaar wonderen doet met jonge bokjes.

Masseria Li Veli, Primonero

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Armpje drukken tussen twee lokale zwaargewichten. In de linkerhoek: negroamaro, de zwartbittere. In de rechter: primitivo, tevens bekend als de tokkie van wijnland. De winnaar: de wijndrinker die van zonnig, pruimig, droppig, kruidig rood met spierballen houdt.

Masseria Li Veli, Susumaniello

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Susumaiello. Ook susumaniello. Aparte, eigenzinnige en ook eenkennige druif. Houdt zijn actieradius beperkt tot het zooltje van de hak van de Laars. Maar treedt de geur- en smaakbeleving niet met voeten. Geeft gul donker rijp fruit. In deze specifieke uitvoering veel rijpe kersen, wat pruim, bessen ook en het zoetje van kersenlikeur. Goede zuren, levendigheid en fraîcheur. Ofschoon ze dat laatste in het zuiden van Italië waarschijnlijk anders noemen. Wat meer met hout ombouwd dan de 2014-oogst.

Castello di Ama, Il Chiuso

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Pinot nero. Keizer Nero zou er zijn duim voor omhoog doen. Thans een symbool geannexeerd door Facebooks Mark Zuckerberg, de keizer van de sociale netwerken. Een like voor pittige, donkerfrisse kersen, muntzweempje, lichtgroene kruiderij. Geen valse zoetjes. Gaat het duimpje namelijk omlaag.

Cossetti, Dolcetto d'Asti

Jaargang: 2014. Cijfer: 8+. Dolcetto is zo n druif waar je iedere dag wel een plekje voor vindt. Deze wijn drinken we dan ook voor ons plezier, en niet om er een intelligent gesprek over op te zetten. (Maar wat is-ie lekker sappig, hè? Ja, nou! En wat een berg fruit, vind je niet? Wat je zegt: kersen of zo? Ach, wat zou t. Jij nog een glaasje? Graag.)

Cossetti, La Vigna Vecchia Barbera d'Asti

Jaargang: 2013. Cijfer: 8,5. Op de eigen gaarden van Cossetti, een honderdjarig Piemontees wijnhuis bij Asti, staat vooral barbera aangeplant. En de wijn van hun oudste stokken is bijzonder te noemen. Uitzonderlijk geconcentreerd, en daarom blij met een beetje frisse lucht voor hij het toneel op moet. Karafferen is aan te raden. En vervolgens even geduld hebben. Ja, het is lastig, maar dan&hellip; puur en donker bessenfruit, bramen en een treffend medicinaal karakter. Liefhebbers, u weet wie u bent.

Ilauri, Le Pinciai Montepulciano d'Abruzzo

Jaargang: 2014. Cijfer: 8+. Violende Montepulciano, vol kersenhout met donkere ondertonen. Chocoladewalsje, koffiebonbons. Dresscode: espresso-chic.

Montenidoli, Il Garrulo Chianti Colli Senesi

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Dit vogeltje uit Chianti kwettert dat het een aard heeft. Van kersenfruit, van hout, van vluchten over de eeuwenoude heuvels van Sienna. Aangenaam om naar te luisteren, en al helemaal om te proeven. Mooie wijn. Schenkt intens plezier.

Progetto Lageder, Riff Merlot-Cabernet

Jaargang: 2014. Cijfer: 8. Merlot en cabernet sauvignon zonder hoogtevrees. Bergblend. Fris en geconcentreerd. Ook in dit jaar weer compact donker fruit en bessen. Lekkere zuren en een fijn bittertje. Van de firma Lageder, wijngenie met als thuishaven Alto Adige (zie ook hun Pinot Grigio).

Villa Wolf, Pinot noir

Jaargang: 2015. Cijfer: 8+. The Importance of Being Ernst van het wijntheater. Herr Loosen voert hier een heerljk luchtige Pinot Noir op, met een smakelijk pikant randje. Hangt hoog in de zuren. Nootjes, rood fruit en tabak. Tintelt de zintuigen en weet tot het einde te boeien.

Famille Perrin, Ventoux rouge

Jaargang: 2015. Cijfer: 8+. Als een profrenner van de Tour de France, prachtig in balans. Krachtig in de benen, met genoeg energie om deze etappe succesvol uit te rijden. Licht verhit, met een zweempje aards zweet, warme vruchten en kruidigheid. Die komt er wel.

Famille Perrin, Vacqueyras Les Christins Rouge

Jaargang: 2014. Cijfer: 8+. Afwijkend van karakter in vergelijking met de andere rode Perrins die ik dit jaar voor DGH proefde. Hoe anders? Ik durf het bijna niet te zeggen, want de Perrins zijn van het type keurige Franse familie in beschaafd gestreken beige pantalons, maar deze wijn heeft onmiskenbaar een klein stinkertje . Stalaroma. Ach, daar mag ik op z n tijd graag aan ruiken, zeker als de wijn verder in de mond een zekere zuiverheid tentoonspreidt. Doet deze Vacqueyras. Daar hebben ze wel voor gezorgd.

Famille Perrin, Côtes du Rhone Réserve

Jaargang: 2014. Cijfer: 8. De Perrins weten wat ze doen. (Voor meer over de eigenaars van het legendarische Châteauneuf-du-Pape-domein Château de Beaucastel en hun verkering in VIP-kringen, verwijs ik u graag naar mijn toelichting bij de witte zus van deze Réserve.) Dit is een Côtes du Rhône met gedegen rood en zwart fruit. Peperig sap met animo. En altijd met waarlijk smetteloze tannines.

Famille Perrin, Vinsobres Les Cornuds

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Du Nord au Sud-Nord, als we Hitchock vrij naar het Frans vertalen. We zitten hier in het noordelijke gedeelte van de zuidelijke Rhône-vallei: Vinsobres. Sober is-ie niet, deze wijn. Vlezig, poederend en contemplatief. Een bodybuilder met een klein likje jodium. Uitdagender dan gewone Rhône. Tikkie duurder, maar kan met de grote jongens mee.

Pieropan, Ruberpan Valpolicella Superiore

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Zo is daar Valpolicella. Valpolicella Ripasso. Valpolicella Ripasso Superiore. En dan ook nog eens Valpolicella Superiore. Een superieure wijze om de wijndrinker in verwarring achter te laten. Om de gedachten weer wat op een rijtje te krijgen, helpt drinken. Een Valpolicella Superiore van Pieropan. Omdat dit ook een superieure producent in de streek is. Helaas was 2014 niet superieur. Koude, natte zomer. Maar voor een goede wijnmaker hoeft dat geen spelbreker te zijn. Kruidige, fluwelige kersensensatie, zacht eikenzoet en wat meer hout dan de 2013-oogst die ik vorig jaar beoordeelde. Is waarschijnlijk bedoeld om het slechte weer buiten de deur te houden.

Cantina Gorgo, Ca Nova 

Jaargang: 2014. Cijfer: 8,5. Corvina voor de tralala. Merlot voor de serieuze frons. En daar tussendoor hebben bittere kersen, bolle bramen, kleine kruiderij en minzame tannines het naar hun zin.

Cantina Gorgo, Bardolino

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Een olijke rosé: Chiaretto (zie aldaar). En een ongecompliceerde, puntig-frisse rode. Zure kersjes, zure besjes en toch geen zure gezichten. Helemaal niet als je er een om en om gegrilde zalm bij geeft. Te dol? Pastaatje tomatensaus.

Masseria Li Veli, Contrade rouge

Jaargang: 2015. Cijfer: 8+. Negroamaro, de zwartbittere, heeft het in deze uitvoering lekker vrolijk met ons voor. Slank, pittig, rood en zwart fruit, het zonnetje verschijnt en de bitterheid verdwijnt.

Badia a Coltibuono, Collebello

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Chianti-klassieker. Al een aantal jaren bezig aan een geweldige comeback na een periode waarin klassiek ouderwets was geworden. Dit is hun eigentijdse rode Toscanees van de sangiovees. Cassis: vrolijk. Bessig: prima. Zuren: heerlijk. Kruidig: in orde. Op-en-top sap. Fijn.

Pittacum, Barrica

Jaargang: 2011. Cijfer: 8+. Gemaakt van oude stokken, en gerijpt op eiken vaten. Je kunt wel stellen dat hout een belangrijke rol speelt bij de opvoeding van deze Mencía. Geboren in 2011 op de vlakten van de Bierzo, en opgegroeid tot een typische Spanjaard. Vol en rond, met poederige tannines en bitters, die houvast bieden bij een stevige stoofschotel.

Weingut Heinrich, Pinot noir

Jaargang: 2015. Cijfer: 8,5. Snuif es in, we snuiven allemaal mee! Pinot met neuskracht 12. Fijn bosfruit op een bedje van stro. Elegant, lieflijk, gewillig. We gaan rollebollen!

Pittacum, Petit Pittacum

Jaargang: 2015. Cijfer: 8. Mencía wil nog weleens streng zijn. Maar daar kan deze frisse kleine niet op betrapt worden - zijn zuren zijn ronduit opwindend! Romig rood fruit, tikje hout, toefje tannines. Bittertje toe.

Weingut Heinrich, St. Laurant

Jaargang: 2013. Cijfer: 9-. Dit is een wandeling over de eeuwige kruidenvelden, wuivende halmen onder de zon. Met uitzicht op de Neusiedlersee in de verte, een groot maar ondiep meer dat bijdraagt aan het bijzondere klimaat in het Burgenland. De st. laurent is een fijnzinnige druif, riekend naar zwarte besjes en honingdropjes. Zinnenprikkelend glas.

Weingut Heinrich, Blaufränkisch

Jaargang: 2013. Cijfer: 8+. Rood fruit op een stokje, zeer sabbelgeniek. Van een van de topproducenten uit Oostenrijk dan ook, en in dit geval ook nog van een van hun favoriete druiven: blaufränkisch. Gemaakt door een lid van Pannobile, een groep wijnmakers die zich zorgen maakt over de internationalisering van de Oostenrijkse wijn. En zich dientengevolge helemaal heeft gestort op de autochtone. In het geval van druiven niks engs aan.