Dit recept is afkomstig uit SENS 11 (najaar 2017), het magazine gemaakt door en voor Wijnkoperij De Gouden Ton.

Samenwerken met de natuur. Dat is niet alleen spannend, het is vooral ook leerzaam en lekker. Lindenhoff produceert op een zo duurzaam mogelijke manier groenten, vlees en andere ingrediënten voor een smakelijke maaltijd. Met respect voor de loop der seizoenen en aandacht voor plant en dier. Soms lijkt het wel alsof de natuur zichzelf verrast door de wonderbaarlijke sensatie die je beleeft als de juiste ingrediënten op het juiste moment bij elkaar komen. Zoals bij dit onweerstaanbare herfstgerecht waarin de eendenbout zich als god in Frankrijk voelt in de aanwezigheid van vijgen, port en trompette de la mort.

Wijn

Wijntip van Ian Wolbrink, Wijnkoperij De Gouden Ton Oegstgeest
Een klassiek gerecht van malse eend met een lichtzoete jus met vijgen: daar hoort een wijn met karakter bij. Een wijn met een ‘rauw’ kantje, maar tegelijkertijd een bepaalde verfijning in zuurgraad en zachtheid, om zowel de jus als de eend recht te doen. Vaak worden bij eend wijnen uit de Sud-Ouest geschonken, zoals Bergerac of Madiran. Heerlijk, maar ook spannend om het eens in een andere regio te zoeken.
Casa Ferreirinha, Esteva Red, Douro € 9,95

Bekijk de wijn

Wijntip van Job Verhaar, Wijnkoperij De Gouden Ton Amsterdam
Drink bij dit hartverwarmende gerecht een mooie, krachtige en toch elegante Rhône, zoals bijvoorbeeld deze wijn van Franck Faugier, Les Galets uit Crozes Hermitage, van het fantastische jaar 2015.
Domaine des Hauts Châssis, Les Galets, Crozes Hermitage € 24,95

Bekijk de wijn

Wijntip van Sander Rijke, Wijnkoperij De Gouden Ton Bergen
Deze superfruitige wijn met veel zwarte vruchtjes gaat erg goed samen met de zoete saus van port en vijgen. Door de rijpe tannine blijft de wijn lekker sappig en ondersteunt hij het gerecht goed. Een buitengewoon lekkere, winterse combinatie!
Famille Perrin, Les Cornuds, Vinsobres € 15,95

Bekijk de wijn

 

Ingrediënten

•  50 g boter
•  4 eendenbouten
•  250 g vijgen, in partjes
•  200 ml port
•  25 ml honing
•  50 ml olijfolie
•  200 g trompettes de la mort (hoorn van overvloed), schoongemaakt
•  handje citroenmelisse, fijngehakt

Recept

Verhit de boter in een pan op hoog vuur en bak de eendenbouten in 5 minuten rondom goudbruin. Voeg vervolgens de gesneden vijgen toe.

Blus het geheel af met de port en schenk de honing erbij. Laat de eendenbout ongeveer 2 uur stoven in de jus (of langer, check even of het vlees al lekker mals is).

Verhit de olijfolie in een pan en bak de trompettes de la mort ongeveer 5 minuten. 4 Serveer de eendenbout met wat vijgen-portjus eroverheen. Maak af met de trompettes de la mort en wat citroenmelisse.