Verschillende wijngebieden in Frankrijk zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door nachtvorst. Hierbij delen we graag het laatste nieuws uit verschillende regio's. Wijnboeren hebben de wijngaarden nog geprobeerd te redden tegen de vorst met kacheltjes en andere methoden, maar helaas is er toch veel beschadigd.

bordeaux frost
Wijngaard in Saint-Emilion met kacheltjes tegen vorst, foto Decanter.


In Bordeaux zijn verschillende delen zwaar getroffen door vorst in de nachten van 26 en 27 april. Bernard Farges, voorzitter van het Syndicat des Bordeaux, meldt dat 60 tot 80% van de wijngaarden in het hele departement is getroffen.

De rechteroever schijnt het zwaarst getroffen te zijn: 40 tot 70% in de Côtes de Blaye is vernietigd. In de Côtes de Bourg is meer dan 1.000 hectare getroffen en is de complete oogst verloren. In Saint-Emilion is volgens de eerste berichten sprake van 80% getroffen wijngaarden. 

Binnen de linkeroever heeft meer dan 50% van de Médoc zware verliezen geleden, van 20 tot 90% schade verlies. Slechts het deel direct langs de rivier schijnt gespaard te zijn. Ook Graves en Sauternes zijn zwaar getroffen. Het schijnt een van de ergste vorstschades te zijn sinds 26 jaar. De groeicyclus in deze regio's was door de warme lente namelijk al vroeg op gang gekomen waardoor de beschadigingen van de uitlopers groot is. Daarnaast is er een aangepaste regelgeving met betrekking tot rendementen en hebben de wijnhuizen minder volume in reserve, waardoor de totale beschikbare productie van 2017 flink zal dalen.


In de Cognac regio heeft de vorst erg lang aangehouden en zijn wijngaarden getroffen die 3 weken voorliepen in de groeicyclus. De eerste schattingen spreken van 25.000 hectare die voor meer dan 75% zijn getroffen, volgens Alexandre Imbert, voorzitter van het Syndicat des Viticulteurs de Cognac. Gevreesd wordt echter dat nadat de eerste balans is opgemaakt, we eerder uitkomen op 30.000 à 35.000 hectare, de helft van de appellatie. In de Bergerac zijn zelfs 60% van de wijngaarden getroffen door de vorst.


In de Languedoc-Roussillon wordt al gesproken van een verlies dat dicht bij de 2 miljoen hectoliter komt. Dit zal een economische ramp worden, sommige coöperaties lijden een verlies van 80% van hun volume. Historisch gezien ligt de productie in deze regio tussen de 12,5 en 14 miljoen hectoliter per jaar.


Tussen 19 en 22 april is de Drôme regio aanzienlijk getroffen. De eerste schattingen melden dat meer dan 50% van de wijngaarden met de appellatie Clairette de Die dit jaar niets zullen produceren.


In de Loire heeft vorst in de nachten van 20 en 21 april én van 26 tot 29 april flinke schade aangericht. Sommige percelen zijn voor 90% tot zelfs 100% vernietigd. Het is moeilijk te zeggen wat de uiteindelijke schade zal zijn, maar voor de gehele regio is de schatting op dit moment 15 tot 30%. De AOC Chinon is zwaar getroffen in het oosten: tussen 25 en 30% van de wijngaarden. In Touraine-Amboise zijn de wijngaarden in het noorden getroffen. 
Bij de AOC’s Cheverny en Cour-Cheverny zijn sommige percelen compleet vernietigd. 


Ook in de Chablis heeft de vorst grote schade aangericht. Er zijn een aantal nachten vorst geweest wat heeft geleid tot grote verliezen van bloesem/fruit. De oogst van 2017 zal het tekort van 2016 dus helaas niet kunnen compenseren. 


Daarnaast is het Champagne gebied ook niet ontkomen aan de vorst. Het ziet ernaar uit dat 2/3 van de productie in de Côte des Blancs en 1/3 van de productie in de Grande Vallée de la Marne verloren is gegaan. 

Vorst