Bron: lindenhoff.nl

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Blanc

Frisse wijn met aroma's van limoen, peer, perzik en iets van kamperfoelie. Dit gaat perfect samen met de citroen-geitenyoghurt, die dit gerecht heerlijk fris maakt.
Bekijk de wijn - € 11,75

Félines Jourdan - Sauvignon Blanc

Deze sauvignon blanc is erg aromatisch, met kenmerkende aroma's van citrusvruchten en vers gemaaid gras. Deze frisse aroma's sluiten goed aan bij dit voorjaarsgerecht.
Bekijk de wijn - € 7,75

Casa Ferreirinha - Vinha Grande Douro White

Deze licht kruidige wijn past perfect bij de geroosterde asperges en gemarineerde voorjaarsgroenten. De wijn heeft smaken van grapefruit, perzik en mango, die het gerecht versterken.
Bekijk de wijn - € 14,95

 

Alle wijnen

Ingrediënten

  • 4 (lange) radijsjes
  • 4 meiknolletjes (die van mij waren klein, als ze wat groter zijn heb je er maar 2 nodig)
  • 100ml geitenyoghurt
  • rasp van 1/2 citroen
  • 20 groene asperges
  • olijfolie extra vergine
  • 8 kwarteleitjes
  • optioneel: 4 blaadjes citroenmelisse (die zijn trouwens ook heerlijk in een karaf water met ijs)
  • optioneel: Verjus goud
  • garnering: blaadjes sla (bijvoorbeeld deze betterave rouge) en eventueel wat cressen
  • Zeezout
  • Witte peper
  • Mango azijn
  • Venkelzaad
  • Azijn

Bekijk en bestel deze ingrediënten bij:

Recept

Een groot deel van dit gerecht kun je voorbereiden en klaarzetten in de koelkast. Op het laatste moment rooster je de asperges en pocheer je de kwarteleitjes.

Voorbereiding

Maak de radijsjes en meiknolletjes schoon en snijd of rasp in hele dunne plakjes. Meng deze in een bakje met mango azijn (zorg dat de groenten onder staan) en een snufje zout. Ik ging hierin trouwens nog een stapje verder en mengde de groenten met een half deel mango azijn en half deel verjus. Dit is het sap van jonge druiven, een soort zurig druivensap, en dat vind ik een zalige vervanger voor azijn in bijvoorbeeld dressings omdat het qua zuren meer in balans is.

Meng de geitenyoghurt met de citroenrasp, eventueel blaadjes citroenmelisse, snufje zout en witte peper. Dek af en zet ook in de koelkast tot gebruik. De groene asperges meng je met olijfolie, gemalen venkelzaad en zout in een ovenschaal. Je raadt het wellicht al: ook afdekken en in de koelkast zetten tot gebruik.

Vlak voor het diner

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een middelgrote pan op het vuur met ruim water, snuf zout en scheutje (gewone) azijn. Breng dit aan de kook. Rooster de asperges in 15 minuten in de oven, schep halverwege voorzichtig om. In de tussentijd kookt je water. Leg alvast de kwarteleitjes, een klein bakje en een schaal met keukenpapier klaar. Om ze te pocheren doe je het volgende: breek voorzichtig een eitje in het bakje en zorg dat de dooier heel blijft. Roer met de steel van bijvoorbeeld een vork in het water en zorg dat er een klein draaikolkje in het midden komt. Schenk daar voorzichtig het eitje in en laat dan het water de rest doen. Na 1,5 minuut is het eitje klaar en schep je deze eruit met een schuimspaan op het keukenpapier. Herhaal met de andere eitjes, je kunt er ook prima 2 tegelijk doen.

In de tussentijd haal je de asperges uit de oven, laat iets afkoelen. Nu begint het schilderen. Zet 4 mooie borden, bij voorkeur wat donkerder voor het effect, klaar. Schep een halve eetlepel van de geitenyoghurt uit je bakje en spetter dat op het bord. Het hoeft niet netjes. Leg in het midden 5 gegrilde asperges en garneer met blaadjes sla en zet daartussen plakjes radijs en meiknol. Leg er 2 kwarteleitjes op/naast/tussen die je iets open snijdt. Garneer eventueel met cressen. Serveer je kunstwerkjes direct.

Alle recepten