Terras Gauda - O Rosal Etiqueta Negra 2015

De lente van 2015 bleek de warmste te zijn in 25 jaar. De hoge temperaturen en het droge weer resulteerden in een eerdere ontwikkeling van de wijnstokken, dus een vroege oogst. De regen aan het begin van september hielp de druiven op het juiste moment om een uitstekende rijping af te ronden. Daardoor kreeg de most een fijn suikergehalte en ontstond de juiste hoeveelheid appelzuur in deze goed gestructureerde wijn. Niet voor niets kreeg O Rosal Etiqueta Negra 2015 91 van de 100 Robert Parker-punten!

Robert Parker schreef een uitgebreide review, vrij vertaald: “Zijn populaire naam heeft hij te danken aan het zwarte label: O Rosal Etiqueta Negra. Een klassieke blend van 70% albariño, 18% caíño en 12% loureiro, uit een van de warmste jaren van de afgelopen 25 jaar. De druiven zijn hierdoor zeer rijp en geven tonen van geel fruit. De bloemige tonen zijn wat onderdrukt en omgezet in citrusfruit, voornamelijk mandarijnenschil. De wijn heeft een medium body, met een behoorlijk hoge zuurgraad. Echter, de wijn heeft niet het zware dat je van een warm oogstjaar zou verwachten. Het hout is zeer geïntegreerd. De wijn is aangenaam en makkelijk te drinken.” 

Robert Parker Terras Gauda - O Rosal Etiqueta Negra 2015
Bron: robertparker.com

Terras Gauda

Terras Gauda is een van de toonaangevende wijnbedrijven van Spanje, gelegen in O’Rosal, een subregio van Rías Baixas. Deze prachtige streek ligt in het zuiden van Galicië, net boven Portugal. Hier geen dorre, woestijnachtige landschappen, maar smaragdgroene, schilderachtige en zacht glooiende heuvels, die eerder doen denken aan Ierland dan aan Spanje. Ze kijken uit op de Atlantische Oceaan met ruige vergezichten. Het relatief koele klimaat met veel neerslag, in combinatie met de bodem van graniet en leisteen, zorgt voor veel mineraliteit en een goede zuurgraad. De druif albariño geeft samen met de lokale druiven caíño blanco en loureiro de topwijn O’Rosal. Daarnaast maakt Terras Gauda een wijn van 100% albariño, de Abadía de San Campio. De wijnen zijn niet alleen bekend om hun kwaliteit, maar ook omdat ze op de wijnkaarten van alle sterrenrestaurants prijken en dat geldt niet alleen voor restaurants in Spanje.

Vinificatie

Van eind september tot en met begin oktober vindt de oogst handmatig plaats. Vervolgens worden de caíño blanco, albariño en loureiro afzonderlijk van elkaar geperst, waarna alleen de beste most wordt geselecteerd. Zowel de alcoholische gisting als de malolactische gisting vindt plaats op nieuwe Franse eikenhoutenvaten, ‘barriques’. Na ongeveer 6 maanden worden enkel de allerbeste ‘barriques’ geselecteerd voor de Etiqueta Negra O’Rosal en krijgt de wijn nog eens 8 maanden rust op rvs-tanks. 

Terras Gauda - O Rosal Etiqueta Negra 2015

Terras Gauda - O Rosal Etiqueta Negra 2015

Druivenrassen: albariño, caíño blanco, loureiro
Smaaktype: droog, halfvol, tamelijk rijk, rijp, aromatisch en met houtrijping

91/100 Robert Parker-punten: “De bloemige tonen zijn wat onderdrukt en omgezet in citrustonen, voornamelijk mandarijnenschil. De drie druivenrassen worden gefermenteerd in eiken vaten met druifeigen gisten. Er wordt gedurende 4 maanden periodiek geroerd, terwijl de wijn rijpt op de ‘lie’. De wijn heeft een medium body, met een behoorlijk hoge zuurgraad. Echter, de wijn heeft niet het zware dat je van dit oogstjaar zou verwachten. Het hout is zeer geïntegreerd. De wijn is aangenaam en makkelijk te drinken.”
Bekijk deze wijn