Domaine des Baumard - Savennières Clos du Papillon 2015

Een familiebedrijf in hart en nieren. Opnieuw blijkt dit, wanneer Florent Baumard vertelt over zijn wijn die verscheen in de Wine Spectator: “Grote dank aan mijn familie en aan mijn team. Dankzij hun werk en steun hebben wij deze award ontvangen. We zijn er erg blij mee.” Wine Spectator beloont het harde werken van zijn team met 94 van de 100 punten voor de Savennières Clos du Papillon 2015. 

In het midden van de Loirevallei ligt het dorp Rochefort-sur-Loire. Het familiebedrijf Baumard maakt prachtige ‘blanc sec’ en ‘moelleux’ van de chenindruif. De percelen waar de veelal oude stokken rustig hun werk doen, zijn al sinds 1634 als wijngaard in gebruik. Florent Baumard, die de dagelijkse leiding van het wijnhuis in handen heeft, is een beminnelijke en zachtaardige man. Met liefde en oprechte toewijding praat hij over zijn familie, zijn werk en zijn ambacht. Maar vergis je niet: Florent is geen watje. Sterker nog, hij is een strijdbare man die opkomt voor datgene waarin hij gelooft. 

WineSpectator Domaine des Baumard - Savennières Clos du Papillon 2015
Bron: WineSpectator.com

Domaine des Baumard

Baumard ligt in het hart van de Anjou, in het dorp Rochefort-sur-Loire, iets ten zuiden van Savennières. Het domein is al sinds 1634 familiebezit. Waar Jean Baumard het ontwikkelde in de vijftiger jaren, heeft zijn zoon Florent ervoor gezorgd dat het tegenwoordig beschouwd wordt als een van de beste wijnproducenten in de Loirevallei. Florent wordt door vele toonaangevende wijnmagazines gezien als enig in zijn soort. Hij maakt verschillende cuvées van Savennières, de grote droge Chenin Blanc, naast zeer mooie Coteaux de Layon. Het domein werkt biologisch, zonder certificering. Florent Baumard vindt dat menselijke interventie in zowel wijngaard als wijnkelder mogelijk moet blijven. 

Vinificatie

De volrijpe en gezonde druiven worden tussen 20 september en 11 november handmatig geoogst in meerdere plukbeurten. Na een zorgvuldig vervoer naar de wijnkelders worden de onbeschadigde en gezonde druiven pneumatisch geperst. De alcoholische gisting gaat bij niet al te hoge temperaturen langzaam door tot alle suikers zijn vergist. Savennières is een droge, aromatische witte wijn.

Domaine des Baumard - Savennières Clos du Papillon 2015

Domaine des Baumard - Savennières Clos du Papillon 2015

Druivenras: chenin blanc
Smaaktype: medium body, fris, complex aromatisch.

94/100 punten Wine Spectator:
“Verleidelijk, met aroma’s van kweepeer, romige peer, verbena en groene amandel, gepaard met een romige textuur, alles mooi gecompenseerd door de afdronk met kinine en minerale hints. Toegankelijk, maar dit lijkt gemaakt voor de kelder.”
Bekijk deze wijn