Matetic - EQ Syrah 2013

“Het paradepaardje van deze Rhône-druif is de EQ Syrah 2013.” Dat schreef Robert Parker over de wijn van Julio Bastias, de wijnmaker. Daarnaast gaf deze wijnkenner de wijn 93 van de 100 Parker-punten. Een score waar de wijnmaker van Matetic ongelofelijk trots op is. 

Robert Parker schreef een uitgebreide review, vrij vertaald: “De bodems zijn van rood graniet met kwarts, vulkanisch gesteente en klei. De geperste druiven worden koud ingeweekt voordat de gisting begint. Daarna vindt de malolactische gisting plaats in Franse ‘barriques’ van 225 liter, waarin de wijn 18 maanden rijpt. Hierdoor krijgt de wijn meer diepgang en nuance, maar blijft het een verlegen en ingehouden Syrah. De tonen van zwarte olijven zijn er, wel eerder aards dan bloemig. In de mond is hij zeer gebalanceerd, mooi gestructureerd en heeft hij een goede frisheid.” Een beschrijving die Julio Bastias ook laat zien in de video over ‘Mijn wijn, mijn trots’. De wijnmaker toont hoe Matetic de druiven selecteert, waardoor de wijn uiteindelijk zijn kenmerken krijgt. “Zodat het beste overblijft in de tank”, zegt Julio Bastias en dat verklaart de bijzondere score van Robert Parker-punten.

Robert Parker Matetic EQ Syrah
Bron: Robertparker.com

Matetic

De familie Matetic [maa-tee-tietsj] komt oorspronkelijk uit Kroatië. In 1892 emigreerden ze naar Chili. Zij vestigden zich in het zuiden, in Patagonië. In 1999 plantte de familie de eerste wijnstokken in de koele San Antonio Valley en Casablanca Valley. De wijnmakers kozen ervoor om vanaf het begin op biologisch-dynamische wijze druiven te telen. Kort gezegd is dit de meest pure en meest mens- en natuurvriendelijke vorm van wijnbouw. Door de nabijheid van de koude oceaan genieten de valleien een gematigd microklimaat. Gedurende het groeiseizoen is er een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De zeewind zorgt voor verkoeling en voor een goede luchtcirculatie, waardoor het fruit optimaal kan rijpen. In de wijngaarden lopen kippen, ganzen, schapen en guanaco’s (een lamasoort). Deze ‘special forces’ brengen een optimale balans in de natuur en zorgen mede voor de topkwaliteit van de wijnen van Matetic, die met hun verfijning en elegantie niet onderdoen voor de Europese collega’s.

Vinificatie

De druiven, die handmatig worden geoogst, komen van de oudste wijngaarden van Matetic. Er vindt een koude inweking van de druiven plaats om kleurstoffen en zachte tannines te verkrijgen. Er wordt gebruikgemaakt van open kuipen voor de vergisting met ‘pigeage’ (onderdompelen van de schillen) en ‘remontage’ (druivensap over de schillen heen laten lopen). Zo ontstaan krachtigere en elegantere cuvées om uiteindelijk de meest ideale blend mee te maken. De malolactische gisting vindt plaats op Frans eiken, evenals de rijping van 18 maanden. Circa 50% is nieuw eiken om de fruit-houtbalans optimaal te houden.

Matetic - EQ Syrah 2013

Matetic - EQ Syrah

Druivenras: syrah
Smaaktype: volle, intense beleving, complex met houtrijping.

93/100 Robert Parker-punten: “Het paradepaardje van deze Rhône-druif is de EQ Syrah 2013. In de mond is hij zeer gebalanceerd, mooi gestructureerd en heeft hij een goede frisheid.”
Bekijk deze wijn