Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2014

Volgens Robert Parker is San Lorenzo Chianti Classico 2014  een pronkwijn en daar is Lorenza Sebasti trots op. De eigenaresse van Castello di Ama zegt zelf over haar wijn: “Alle elementen zijn perfect in balans.” Robert Parker waardeert haar San Lorenzo Chianti Classico met 93+ van de 100 punten.

Die waardering beschrijft Robert Parker als volgt: “De 2014 Chianti Classico San Lorenzo is een pronkwijn. De wijn straalt vertrouwen uit en een extraverte persoonlijkheid als verfrissende verrassing. Deze Sangiovese toont diepte en kracht, met rijpe fruittonen van kersen en bosbes. Zoals bij veel van de andere hoge kwaliteitswijnen die ik heb geproefd van de moeilijke jaargang 2014, ben ik blij en verrast door de elegante en zachte aard van de rijpe tannines. De afdronk biedt aardse tonen met heldere frisheid en lagen donker fruit.” 

Robert Parker Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2014
Bron: Robertparker.com

De visie van Lorenza Sebasti

Wat zijn de specifieke aspecten of details die kenmerkend zijn voor de wijn?

“De wijn is gemaakt van een selectie van de beste druiven van onze wijngaarden. De druiven komen van wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. De grond is zeer kiezelachtig en rijk aan klei en kalksteen. De hoogte van de wijngaarden varieert van 460 tot 525 meter boven de zeespiegel. Deze wijn wordt gemaakt van zijn 80% sangiovese, 13% merlot en 7% malvasia nera. De oogst wordt uitsluitend met de hand uitgevoerd. De vinificatie begint door eigen gisten, afzonderlijk voor elke druivensoort. De alcoholische gisting vindt plaats in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 30-32°C, met handmatig overpompen en een totale ‘cuvaison’ van 22 dagen voor sangiovese, 25 dagen voor merlot en 26 dagen voor malvasia nera. Na de eerste afloop wordt de jonge wijn overgebracht in ‘barriques’ voor malolactische gisting. Aan het einde van de malolactische gisting worden de drie wijnen geassembleerd. De wijn wordt overgebracht in eiken ‘barriques’ om daar nog ongeveer 10 maanden te rijpen. De laatste rijping vindt plaats in de fles. Volgens de productievoorschriften voor Gran Selezione moeten de druiven volledig afkomstig zijn van de wijngaarden van het domein en mag de wijn pas 30 maanden na 1 januari volgend op de oogst worden vrijgegeven.”

Op welke manier onderscheidt de wijn zich van andere wijnen?

“De wijn onderscheidt zich niet alleen door zijn kwaliteit. Natuurlijk is dit een wijn van topkwaliteit, maar kenmerkend voor deze wijn is zijn karakter, dat afkomstig is van ons specifieke terroir. Het is een wijn met een intrinsieke elegantie en gratie, waarbij alle elementen perfect in balans en in harmonie zijn. De kleur is puur robijnrood en in de neus is hij bijzonder fruitig, maar met een vleugje leer. De smaak is rijp, met delicate tannines, intrigerend en met een lange afdronk.”

Wat is de beste manier om te genieten van de wijn?

“Castello di Ama San Lorenzo Chianti Classico past perfect bij alle soorten rood vlees, wild en belegen kaas. Maar vanwege de elegantie en veelzijdigheid is dit een perfecte wijn om ook op zichzelf te drinken.”

Waarom denk je dat de wijn is bekroond met 93+?

“Deze score was specifiek gericht op de authenticiteit en op de persoonlijkheid van de wijn. Hij heeft altijd zeer hoog gescoord en is altijd erkend door de nationale en internationale pers. Wij zijn er zeer trots op!” 

Aan wie is, naast uzelf, dit resultaat te danken?

“Natuurlijk aan Marco Pallanti, de wijnmaker van Castello di Ama sinds 1982!”

En tot slot: wat is er te vertellen over San Lorenzo Chianti Classico?

“Het is belangrijk om toe te voegen dat Castello di Ama San Lorenzo Chianti Classico voor de eerste keer werd gemaakt in 2010. In 2010 hadden we een nieuw wijnreglement voor Chianti Classico, waarmee de benaming Gran Selezione werd geboren. Gran Selezione op het etiket is een garantie voor de consument dat de druiven afkomstig zijn van de wijngaarden van het domein en dat de wijn een volledige rijping ondergaat van 30 maanden voordat hij wordt vrijgegeven. Castello di Ama produceert topkwaliteit Chianti Classico-wijnen. We hebben eindelijk een benaming die betekent dat we uitsluitend met onze eigen druiven produceren, die aan al onze wijnen hun uniekheid en het karakter van ons terroir verlenen. Bovendien werd onze Castello di Ama San Lorenzo Chianti Classico Gran Selezione 2010 bekroond met de 6de plaats in de top 100 beste wijnen van Wine Spectator. Voor Castello di Ama een fantastische erkenning van onze toewijding aan kwaliteits en plaatsspecifieke wijnen en aan Chianti Classico-wijn.”

Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2014

Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2014

Druivenrassen: sangiovese, merlot, malvasia nera
Smaaktype: droog, medium vol, zeer complex, elegant, verfijnd en met duidelijke houtopvoeding.

93+/100 Robert Parker-punten:
“Zoals bij veel van de andere hoge kwaliteitswijnen die ik heb geproefd van de moeilijke jaargang 2014, ben ik blij en verrast door de elegante en zachte aard van de rijpe tannines. De afdronk biedt aardse tonen met heldere frisheid en lagen donker fruit.”
Bekijk deze wijn