Château de Beaucastel - Coudoulet de Beaucastel Rouge 2015

“Eeuwenlang een van de beste Côtes du Rhône-wijnen op de markt.” Dat schrijft Robert Parker over de Coudoulet de Beaucastel Rouge van Château de Beaucastel, de wijn van Matthieu Perrin. Matthieu is trots en dat is niet voor niets. De wijn krijgt 92 van de 100 punten van Robert Parker. 

Deze Coudoulet de Beaucastel Rouge krijgt naast hoge punten ook lovende woorden van Robert Parker: “Zo complex, weelderig en rijk dat hij kan concurreren met de Châteauneufs van vele producenten; deze wijn onthult donker fruit, hints van cola, kaneel en piment en een lange, enigszins warme afdronk.” Matthieu Perrin is trots op zijn wijn, hij noemt hem “typerend voor Beaucastel”. 

Robert Parker Château de Beaucastel - Coudoulet de Beaucastel Rouge 2015
Bron: robertparker.com

Château de Beaucastel

In 1909 kreeg Pierre Perrin als huwelijksgeschenk het vervallen Château de Beaucastel met de bijbehorende Châteauneuf-du-Pape-wijngaarden. Hij herstelde de aangetaste wijngaarden buitengewoon goed. Inmiddels bezit Famille Perrin ruim 300 hectare aan wijngaarden in ‘appellations’ als o.a. Châteauneuf-du-Pape, Cairanne, Vinsobres, Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. Alhoewel de meeste wijnen van Famille Perrin worden gevinifieerd en opgeslagen in de modern uitgeruste kelders van Château du Grand Prébois, rijpen de wijnen van Château de Beaucastel na de vinificatie in de kelders van Château de Beaucastel zelf.

Vinificatie

Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd, ontsteeld en afzonderlijk (per ras) gevinifieerd. Allereerst worden de druiven zeer kort en snel verhit tot 80°C en meteen weer afgekoeld tot 20°C, met aansluitend 2 weken lang een temperatuurgecontroleerde, alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op grote cementen ‘cuves’. Hierna volgt persing van de druiven en oversteken van de jonge wijn op grote houten foeders om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 6 maanden volgt de assemblage van de wijn en wordt deze na klaring met eiwit en een zeer lichte filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt volgens biologische en biologisch-dynamische regels en voorschriften.

Château de Beaucastel - Coudoulet de Beaucastel Rouge 2015

Château de Beaucastel - Coudoulet de Beaucastel Rouge 2015

Druivenras: syrah, cinsault, grenache, mourvèdre
Smaaktype: droog, medium vol tot vol, elegant en fluwelig.

92/100 Robert Parker-punten:
“Zo complex, weelderig en rijk dat hij kan concurreren met de Châteauneufs van vele producenten; deze wijn onthult donker fruit, hints van cola, kaneel en piment en een lange, enigszins warme afdronk.”
Bekijk deze wijn