Felton Road - Bannockburn Pinot Noir 2016

Deze score van Robert Parker komt eigenlijk niet meer als een verrassing. De internationale pers zegt het al jaren: de wijnen van Felton Road zijn van een hoog tot zeer hoog niveau en mogen gerekend worden tot het beste wat de wereld te bieden heeft aan Chardonnay en Pinot Noir. Met trots vertelt Nigel Greening: “Het is biologisch-dynamisch, veganistisch en uit Bannockburn. Wat wil je nog meer?” Robert Parker waardeert zijn Bannockburn Pinot Noir met 92 van de 100 punten.

Die waardering beschrijft Robert Parker als volgt: “In de neus ongebruikelijk delicate rode vruchten; dit kenmerkt deze Pinot Noir 2016. Hij bevat fruittonen van aardbei, framboos en kers. Daarnaast heeft de wijn ook wat kruidige tonen. De wijn heeft een medium body en is soepel, met een lange, zijdeachtige afdronk.” Nigel Greening, de maker, is enorm trots. In de video van ‘Mijn wijn, mijn trots’ vertelt hij: “We leggen allemaal de focus op kwaliteit en alles wat we maken krijgt die kwaliteit mee.”

Robert Parker Felton Road - Bannockburn Pinot Noir 2016
Bron: robertparker.com

Felton Road

Nigel Greening van Felton Road is een bevlogen wijnmaker met een duidelijke filosofie: “Een wijnmaker heeft duizend manieren om een wijn ‘beter’ te maken.” Maar beter dan wie of wat? “Het heeft ons meer dan een decennium gekost om geleidelijk de druif, het terroir en onze manier van wijn maken optimaal op elkaar af te stemmen.” De Pinot Noir van Felton Road staat symbool voor het mooiste en meest pure dat er uit Nieuw-Zeeland te krijgen is. Complex, gracieuze gelaagdheid, volledig biologisch-dynamisch. Schaars en beperkt verkrijgbaar!

Vinificatie

De druiventrossen worden uiterst selectief op optimale rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder wordt 75% van de druiven ontsteeld en gekneusd. Samen met de overige trossen ondergaan deze druiven eerst een koude inweking van 5 dagen om meer kleur- en aroma-extractie te krijgen. Daarna volgt een 2 weken durende spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks. Hierna volgt de persing van de druivenmost en het oversteken van de jonge wijn op Franse eikenhouten ‘barriques’ (30% nieuw) om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 13 maanden wordt de wijn zonder klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt volgens strikt biologisch-dynamische regels en voorschriften.

Felton Road - Bannockburn Pinot Noir 2016

Felton Road - Bannockburn Pinot Noir 2016

Druivenras: pinot noir
Smaaktype: Droog, halfvol, elegant, intens, complex en met houtrijping

92/100 Robert Parker-punten: “In de neus ongebruikelijk delicate rode vruchten; dit kenmerkt deze Pinot Noir 2016. Hij bevat fruittonen van aardbei, framboos en kers. Daarnaast heeft de wijn ook wat kruidige tonen. De wijn heeft een medium body en is soepel, met een lange, zijdeachtige afdronk.”
Bekijk deze wijn