Dit artikel werd geschreven voor SENS Magazine editie 12 (voorjaar 2018). SENS wordt uitgegeven door en voor Wijnkoperij De Gouden Ton. In ‘het Profiel’ staat een wijnhuis centraal. Het volgende artikel is geschreven over Château Miraval, gelegen in de Provence, Frankrijk.

Miraval, The Art of Rosé

Auteur: Yvo Couprie

Het is een koude, maar zonnige dag in maart. We staan voor de poort van Château Miraval. Onze gastheer heeft ons vooraf verteld over de schoonheid van het domein en zijn verhalen hebben ons heel nieuwsgierig gemaakt. Nu we hier zijn, gaat ons hart sneller kloppen: zijn wij aangekomen in het paradijs van de Provence Rosé?

Château Miraval ligt in een vallei met een dicht bos, fraaie terrassen, olijfbomen en natuurlijk de beroemde wijngaarden. Als we het domein betreden, volgen we een kilometer lang een smal bospad tot zich het walhalla openbaart: de rijkdom aan flora en fauna, de prachtige wijngaarden en de overdaad aan lavendel is overweldigend. Net als de serene rust die er heerst.

Unieke ligging

Je ziet niet vaak dat een hele vallei toebehoort aan één domein. Vanaf de poort tot aan het einde van de vallei strekt het landgoed zich ruim 7 kilometer uit en beslaat het in totaal 500 hectare. Zoals wijnmaker Marc Perrin nuchter opmerkt: “De meeste wijngaarden zijn onderdeel van een vallei, maar hier is de vallei een onderdeel van de wijngaard.”

Château Miraval ligt in het hart van de Provence, dicht bij het eeuwenoude stadje Correns op zo’n 60 kilometer van de Middellandse Zee. Op hoogtes van 250 tot 550 meter is het in de zomer overdag weliswaar mediterraan warm, maar in de nacht koelt het goed af. De Zuid-Franse hitte wordt overdag ook enigszins getemperd door een verkoelend briesje. En er is in de vallei geen gebrek aan water. Dit alles creëert een microklimaat pur sang en de ideale omstandigheden voor kwalitatief hoogwaardige wijnen.

Grieken en Romeinen

De Provence is onlosmakelijk verbonden met rosé. Al 600 jaar voor Christus produceerden de Grieken hier een wijn die hoogstwaarschijnlijk licht van kleur was. Voor de Romeinen was Provincia niet alleen de eerste provincie buiten Italië, maar ook een belangrijk gebied voor de productie van wijn. Op Château Miraval vind je nog belangrijke getuigen uit deze tijd: een oude brug en een ingenieus afwateringsnetwerk van kanaaltjes en tunnels om de waterhuishouding in de vallei te controleren.

Dit systeem was zo efficiënt dat de huidige eigenaren hebben besloten om het naar de oorspronkelijke staat terug te brengen en bij te laten dragen aan de kwaliteit van de wijnen. Ook de mooie terraswijngaarden, daterend uit de middeleeuwen, zijn steen voor steen hersteld en hebben de eigenaren geïnspireerd tot de aanleg van vrijwel identieke, compleet nieuwe terraswijngaarden vlak achter het château.

Passie voor rosé

De beroemde wijnfamilie Perrin – bekend van Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape en Château des Tourelles in Gigondas – zocht al jaren naar een mooi domein in de Côtes de Provence, maar konden er eigenlijk nooit een vinden dat zich qua potentieel kon meten met de beste wijnen van die streek. Dus toen Brad Pitt, de eigenaar van Château Miraval, zich in 2012 tot Marc Perrin wendde met de vraag of deze zijn wijnconsultant wilde worden, bedacht de familie zich geen seconde. Dit was het moment om een poging te wagen om mede-eigenaar te worden van een van de meest historische domeinen van de streek. En die poging had succes. De familie Perrin werd adviseur en gelijkwaardig partner.

Marc Perrin is zo’n wijnmaker die, ondanks zijn wortels in Châteauneuf-du-Pape, helemaal opgaat in ‘zijn’ Château Miraval. Daar heeft hij ook alle reden toe. Allereerst zijn er natuurlijk de bijzondere wijngaarden met de oude percelen Muriers, Longue en Romarin. Deze percelen, met kalk- en kleibodems en indrukwekkend oude stokken, liggen aan het begin van de vallei en geven de meeste aroma en kracht aan de wijn. Maar Marc’s enthousiasme heeft ook te maken met de nieuwe wijngaarden.

Ontwikkelen

Want bodemonderzoek heeft aangetoond dat er op dit immense landgoed nog veel meer interessante bodems aanwezig zijn en deze worden inmiddels beplant met de meest geschikte druivenrassen. Op de kalkrijke gronden is plaats gemaakt voor de witte druif rolle (vermentino), op de meer ijzerhoudende grond voor syrah.

In dit ontwikkelingsproces is een belangrijke rol weggelegd voor Brad Pitt. Hij ziet Château Miraval niet als ‘de leuke bijzaak van een beroemde Hollywoodster’. Integendeel, hij is de gepassioneerde wijnliefhebber die betrokken is bij alle belangrijke stappen die het domein wil zetten. Daarbij is hij zich ervan bewust dat dit een langetermijninvestering is, die pas voor de volgende generatie rendement gaat opleveren. Brad Pitt’s oprechte wil om zich als een goede huisvader over Château Miraval te ontfermen, bieden Marc en zijn team de mogelijkheid om aan echt elk detail aandacht te besteden en de kwaliteit van de wijn continu te verbeteren.

Investeren

Met de boodschap ‘The Art Of Rosé’ geven Brad Pitt en Marc Perrin duidelijk aan waar Château Miraval voor staat: 95% van de wijn is rosé en echt alles op het domein is erop gericht om de beste rosé wijnen van de wereld te maken. Want je kan het zo gek niet bedenken of er is aan gedacht. De getroffen maatregelen in de wijngaarden vormen de basis, maar er is bijvoorbeeld ook flink geïnvesteerd in een compleet nieuwe wijnkelder.

Dat betekent dat de wijnen die tot verleden jaar werden geproduceerd bij de familie Perrin, in de Rhône, nu volledig organisch op het domein zelf worden gemaakt. De nieuwe kelder biedt meer dan voldoende ruimte aan heel mooie houten foeders en state of the art cementen fermentatietanks, de zogenaamde concrete eggs, die bij Château Miraval meer de vorm van een tulp hebben.

Dit soort investeringen leidt tot wijnen met nog meer precisie en verfijning. Dat proef je terug in de nieuwe jaargang 2017 Provence Rosé en in de zeldzame witte wijnen van het huis. Van het vat mochten we ook nog een zeer bijzondere nieuwe rosé proeven, waar Marc nog heel geheimzinnig over deed. Deze wijn had zoveel complexiteit dat het ons niet zou verbazen als dit de hele perceptie van rosé gaat veranderen. Goed nieuws voor wie enig geduld kan opbrengen: in de zomer van 2018 zal deze wijn in een beperkte oplage en enkel als magnum op de markt verschijnen.

Wijnen

Miraval - Miraval Provence Rosé

Miraval Côtes de Provence Rosé (€ 19,95)

Miraval Côtes de Provence Rosé is samengesteld uit cinsault, grenache en syrah met rolle. De wijn heeft de prachtige bleekroze kleur die zo typerend is voor de wijnen uit deze streek. In de geur klein rood fruit en de frisheid van citrusvruchten. In de smaak voel je de energie, met in de aanzet iets van limoen om daarna uit te waaieren naar rode besjes en framboos. De wijn is fris en jong, een uitstekende begeleider van zomerse gerechten. Drink de wijn uit een Riedel Riesling-glas.
Bekijk deze wijn

Miraval - Miraval Coteaux Varois Blanc

Miraval Côtes Varois Blanc (€ 24,95)

Miraval Coteaux Varois Blanc is gemaakt van 100% rolle. Jong, fris, wit fruit (perzik en peer), met een duidelijke toets van verse groene kruiden als oregano en munt. Heel opwekkende en originele stijl. Drink de wijn uit een Riedel Riesling-glas.
Bekijk deze wijn

Miraval - Miraval Cotes de Provence Blanc

Miraval Côtes de Provence Blanc (€ 27,95)

Ook Miraval Côtes de Provence Blanc is van 100% rolle. Een wat zwaardere stijl witte Provence; de lagering op zijn lie geeft de wijn meer structuur. De wijn heeft een intens gele kleur, met in de geur duidelijk rijper geel fruit, abrikoos en grapefruit. En iets rokerigs. Deze wijn heeft meer ruimte nodig, dus zorg voor een ruim glas zoals het Riedel Bourgogne-glas.
Bekijk deze wijn