Nederlander Eric Heerema maakt bruisende wijn in het zuiden van Engeland. En die wijn kan zich meten met echte champagne. Daarom komen zelfs de Fransen naar Engeland om bubbelwijn te maken.

Domein Nyetimber in Zuid-Engeland. Het koele klimaat en de samenstelling van de grond lijken op die in de Champagne-streek. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg voor het FD.

De Fransen zullen zich wel verbijten. In Zuid-Engeland wordt bruiswijn gemaakt die kan wedijveren met champagne. Door een Nederlander. Eric Heerema (59) is eigenaar van wijnhuis Nyetimber in West Chiltington, West Sussex. Zijn wijn doet volgens de Financial Times niet onder voor Franse bubbels. ‘Aanvankelijk was er scepsis om bruiswijn in Zuid-Engeland te maken. We hebben bewezen dat het kan.’

Eric Heerema is een telg van de bekende­ familie Heerema van het gelijknamige offshoreconcern. Hij was advocaat en vermogensbeheerder en, vooruit, wijnliefhebber sinds zijn 17de. Het was zijn droom zelf goede wijn te produceren. Daarvoor lag een bestemming als Italië of Frankrijk voor de hand, maar daar kun je volgens Heerema zelf weinig aan toevoegen. Champagne en prosecco zijn immers gevestigd, de Britse bubbel stond nog in de kinderschoenen.

Bovendien woonde Heerema geruime tijd in Londen en had hij al een buitenhuis in Zuid-Engeland. Daar legde hij met de hulp van plantenexperts een wijngaard aan. Toen de eerste resultaten vruchtbaar bleken, kocht hij meer grond, waarop hij druivenstruiken plantte.

Tegelijkertijd viel zijn oog op een naburig wijndomein, dat onder de naam Nyetimber sparkling wine produceerde. Toen Heerema eens een glaasje dronk, was hij onder de indruk van de kwaliteit. Hij besloot Nyetimber, dat in 1988 door een Amerikaans echtpaar was opgericht, te kopen en uit te breiden. Sinds 2006 mag hij zich eigenaar noemen van het wijnhuis, dat werkt met bekende druivenrassen als pinot noir, chardonnay en pinot meunier.

Bron: Financieel Dagblad. Lees hier het volledige artikel in de bijlage van het Financieel Dagblad van zaterdag 20-11-2020.