Op zaterdag 9 maart a.s. vindt Proeven! Rotterdam plaats. Er staat een uitgebreide selectie wijnen klaar om geproefd te worden. Verschillende wijnmakers zijn ‘live’ aanwezig om meer te vertellen over de wijnen die zij produceren. 

Belangrijkste gegevens Rotterdam:

Datum: Zaterdag 9 maart
Tijd: 13:00 - 17:00 uur proeverij
Entree: Gratis (aanmelden gewenst via rotterdam@degoudenton.nl)
Locatie:           In de winkel. Oppert 4a, 3011 HV Rotterdam


De producenten:

Tijdens de proeverij zijn de volgende producenten aanwezig:

• Domaine Bernard Defaix - Bourgogne - Frankrijk

Het Domaine Bernard Defaix & Fils ligt in het hart van het Chablis wijngebied, in het dorp Milly. De 5e generatie beheert nu het domein, maar ‘pa’ Bernard geeft nog hier en daar nuttige adviezen aan zijn twee zoons Didier (wijngaard) en Sylvain (wijnkelders), sinds 2002 eveneens door Hélène, de vrouw van Didier, bijgestaan. 

Eind 2002 kreeg Hélène Jaeger-Defaix de kans om stapsgewijs de wijngaarden van Domaine du Chapitre over te nemen van haar oudtante Henriette Niepce. De 1er cru wijngaarden Mont-Palais, Préaux, Les Cloux, Rabourcé, Clos du Chapitre en nog 1,5 hectare aan wijngaarden met de gemeente appellation Rully kwamen in de handen van Hélène. In 2005 had oenologe Hélène in totaal 6 hectare wijngaarden met oude tot zeer oude stokken onder haar beheer. Haar voordeel was dat zij samen met haar echtgenoot Didier Defaix, van het gereputeerde Chablis Domaine Bernard Defaix, de vinificatie in de moderne wijnkelders in Milly (Chablis) kon doen. Daarnaast streefde het echtpaar vanaf het begin met Domaine Jaeger-Defaix naar geheel biologische wijnbouw, dus in plaats van onkruidverdelgers en kunstmest worden de wijngaarden geploegd zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, wordt er streng gesnoeid en handmatig geoogst. Sinds 2012 is Domaine Jaeger-Defaix ook officieel biologisch gecertificeerd bij Ecocert. Hoe consistent de kwaliteit van Domaine Jaeger-Defaix is, blijkt wel uit de constant hoge waardering die de wijnen krijgen in diverse publicaties.

• Bodegas Olivares - Levante - Spanje

Bodegas Olivares is gesitueerd in het wijnbouwgebied Jumilla, dat landinwaarts ligt bij de stad Alicante. Bodegas Olivares is in het bezit van zeer oude monastrell (mourvèdre) wijnranken van nog voor de phylloxera plaag die eind negentiende eeuw in Europa vrijwel alle originele wijngaarden vernietigde. In Jumilla kreeg de plaag op de zanderige bodem en het aldaar warme en droge klimaat geen greep op de druivenstokken. De Finca Hoya de Santa Ana is de enige en ook unieke wijngaard van Bodegas Olivares, want dit 275 hectare grote perceel is de hoogst gelegen (afkoeling in de nacht) wijngaard van Jumilla. Het heeft zijn eigen microklimaat met een ondergrond van zand en veel kalk en het bestaat voor ruim 110 hectare uit deze oorspronkelijke monastrell stokken, waarvan zeker 11 ha al in 1872 geplant werden. De Finca Hoya de Santa Ana is 275 hectare groot en de enige wijngaard van Bodegas Olivares. Het is de hoogst gelegen wijngaard van Jumilla, waarbij de nachten koel zijn en daardoor de wijnen afdoende elegantie geven naast de zwoele kracht typerend voor de regio.

• Bodegas Terras Gauda - Rías Baixas - Spanje

Terras Gauda is een van de toonaangevende wijnbedrijven van Spanje, gelegen in O Rosal, een subregio van Rías Baixas. Deze prachtige streek ligt in het zuiden van Galicië, net boven Portugal. Hier geen dorre, woestijnachtige landschappen, maar smaragdgroene, schilderachtige en zachtglooiende heuvels, die eerder doen denken aan Ierland dan aan Spanje. Ze kijken uit op de Atlantische Oceaan met ruige vergezichten. Het relatief koele klimaat met veel neerslag zorgt, in combinatie met de bodem van graniet en leisteen, voor veel mineraliteit en een goede zuurgraad. De druif albariño vormt samen met de lokale druiven caíño blanco en loureiro de topwijn O Rosal. Daarnaast maken ze een wijn van 100% albariño, de Abadía de San Campio. De wijnen zijn niet alleen bekend om hun kwaliteit, maar ook omdat ze op de wijnkaarten van alle sterrenrestaurants prijken, en dat geldt niet alleen voor restaurants in Spanje.  

We serveren wat leuke bijpassende hapjes bij de wijnen en met gezellige muziek en goed gezelschap belooft het weer een feestje te worden. Alle wijnen zijn deze dag te bestellen met een aantrekkelijke korting en worden gratis thuisbezorgd. Aanmelden graag via rotterdam@degoudenton.nl.

Wijnkoperij De Gouden Ton
Oppert 4a
3011 HV Rotterdam
010 233 1042
degoudenton.nl
rotterdam@degoudenton.nl

Proeven! AmsterdamProeven! Amsterdam Centrum | Proeven! Bergen | Proeven! Den Haag | Proeven! Laren | Proeven! Oegstgeest | Proeven! Oosterhout | Proeven! Rotterdam

Oppert 4a, 3011 HV Rotterdam

aanmelden gewenst via Rotterdam@degoudenton.nl