5 mei 2014 - Met het roséseizoen in het verschiet wordt op deze Bevrijdingsdag een range aan 2013 Zuid-Franse rosé's beoordeeld, blind wordt door ieder een top 5 opgesteld. Twaalf glazen variërend van "vin gris" met lichtroze schijn tot zalmrosé kleurig lachen ons toe. Gedisciplineerd worden de wijnen glas voor glas geproefd en beoordeeld, opperste concentratie en krassende pennen. De gezamenlijke evaluatie resulteert in de algemene conclusie dat 2013 een moeilijke jaar was voor rosé's zonder echte uitschieters. Echter, een top 5 is gemaakt en de spanning stijgt.

Nummer 5 tevoorschijn wordt gehaald: Rosé Les Fenouils van Domaine de Jale. Nummer 4 heeft weliswaar niet de unanieme stemmen, maar de Rosé Gris Vin de Pays du Var van Domaine de Triennes wordt door menigeen als aangenaam, geurig, fruitig bestempeld en is populair vanwege haar goede prijs-kwaliteitverhouding.

 Door naar de top 3, tromgeroffel...

Saint André de Figuière is de grote winnaar met maar liefst twee plekken in de top 3. Cuvée Magali rosé sluit de top 3. De fijne geur en smaakexpressie maakt deze wijn tot een elegante rosé met ruim voldoende frisse zuren en een mooie body. Op plek 2 de blindganger in the range, de Italiaan Canaiuolo. Deze rosato van het huis Montenidoli springt uit in alles: herkomst, sappigheid, concentratie en toch ook hier weer elegantie. Een breed inzetbare verrassende wijn! Toch overtreft Saint André de Figuière. Onverdeeld enthousiasme brengt haar Le Saint André rosé teweeg: lekker fris en goede zuurbalans, een goede dosis fruitigheid, niet te complex maar het toppunt van zomersheid.

Dus waarmee zien we de terrastafels gevuld in 2014? Met heilige rosé! 

Klik hier voor een overzicht van de top 5