Domaine Brusset - Ventoux Les Boudalles (€ 8,95)

Eigenlijk prefereer ik Noord-Rhône boven Zuid-Rhône, maar deze Ventoux is toch wel heel erg goed, zeker voor de prijs. De wijn heeft het fruitige karakter van grenache en het kruidige van verse peper, wat je vaak tegenkomt bij wijnen uit de zuidelijke Rhône.

Domaine Ricard - Le Petiot Touraine Sauvignon (€ 13,95)

Sauvignon blanc, ook zo'n druif met een sterk eigen karakter. Toch hou ik niet van de 'fruitmandvariant’ die je zo vaak tegenkomt. Het krijtdroge karakter van de Loire staat me dan meer aan. Dit is een perfect voorbeeld en (niet geheel toevallig) een van mijn persoonlijke huiswijnen.

Fritz Haag - Riesling Feinherb (€ 15,50)

Wijn van een van 's werelds meest sprekende druiven, van supersteile leisteenwijngaarden op zo'n 4 uur rijden van Amsterdam. Knisperende zuren met een vleugje restzoet. Semi-dry wordt wat mij betreft de nieuwe trend.

Felton Road - Pinot Noir Bannockburn (€ 49,00)

Als je het over expressieve wijn hebt, dan denk ik meteen aan Pinot Noir. De definitie van een goede Pinot is dat je je neus niet uit het glas wilt halen. En Pinot Noir is, net als Riesling overigens, ook zo'n wijn waar je terroir én druif in terugproeft. Deze Felton Road uit Nieuw-Zeeland is een waanzinnige wijn.

Champagne Jacquesson - Cuvée 741 Extra Brut (€ 52,50)

Ik hou ontzettend van champagne. Niet de commerciële bagger – excuzes le mot – die je overal tegenkomt, maar champagne van kleine wijnhuizen: expressie van een specifiek terroir en weinig of geen dosage. Champagne met de complexiteit van een gerijpte wijn, maar dan fris, opwekkend en vrolijkmakend. Jacquesson is daarvan een schoolvoorbeeld.