Mijn eerste bezoek aan Clos Rougeard herinner ik me nog maar al te goed. Ergens halverwege de jaren negentig maakte ik kennis met Nady Foucault in de koele, kalkachtige kelders van het domein, gelegen in Chacé, net onder Saumur in het Loire-gebied. In mijn beste Frans vroeg ik of we Engels konden spreken, waarop Nady riep: “Vous êtes en France, parlez français!” De toon was gezet. Mijn negen jaar Franse les werd vervolgens danig op de proef gesteld en met zijn grote snor toverde Nady een triomfantelijke glimlach op zijn gezicht.

Dat eerste bezoek was legendarisch: nog nooit had ik zo’n intense expressie van cabernet franc en chenin blanc beleefd. Terroir en eigenzinnigheid tegelijk, en o zo verrukkelijk. Nady en zijn broer Charly kregen het voor elkaar om zelfs de moeilijkste jaargangen om te toveren in verrukkelijke wijnen, waarin hun hele ziel en zaligheid tot uitdrukking werd gebracht.

Elk jaar reisde ik af naar Chacé om de kelders van het domein te bezoeken. Het duurde uiteindelijk acht jaar voordat we de eerste flessen Clos Rougeard mochten kopen. Toen we die briljante wijn eindelijk binnen hadden, was in eerste instantie niemand geïnteresseerd. Cabernet Franc uit de Loire, nee, dat was niet hip toentertijd. Maar vandaag de dag wordt er om elke fles gevochten en worden er internationaal astronomische bedragen voor betaald. Als je goed zoekt en navraagt in de winkels, kun je misschien nog hier en daar een enkele fles tegen een normale prijs bemachtigen. Deelnemen aan de voorintekening bij je dichtstbijzijnde winkel wil ook nog wel eens helpen.

In 2015 overleed Charly en het mythische domein werd door Nady verkocht aan Martin en Olivier Bouygues, o.a. eigenaars van Château Montrose in Saint-Estèphe. Maar wees gerust, Jacques Antoine staat aan het roer van Clos Rougeard. Hij werkt al sinds 2005 als consultant op het domein en de expressie is gebleven!