Foto: Prica Visser

Cabernet franc mag dan groene aroma’s hebben, het is bepaald geen groentje te noemen. Dit druivenras bestaat langer dan cabernet sauvignon. En sterker nog, cabernet franc is een van de ouders van de o zo geliefde ‘cab sauv’, samen met sauvignon blanc. Dus ja, het is waar: ’s werelds beroemdste druif hebben we te danken aan ’s werelds meest ondergewaardeerde druif. Hoog tijd om cabernet franc het podium te geven dat hij verdient.

Zo vader, zo zoon?

Het spreekwoord ‘Zo vader, zo zoon’ gaat niet op voor de cabernetfamilie. Wat dat betreft kun je cabernet sauvignon zien als de leadzanger van een rockband die elke week volle zalen trekt, terwijl cabernet franc meer weg heeft van een hippiemuzikant die weliswaar mooie liedjes maakt, maar telkens weer op zoek moet naar publiek.

Succesnummers van cabernet franc

Toch heeft cabernet franc al een aardig rijtje succesnummers op zijn naam staan. Te beginnen in Bordeaux, waar beide cabernets zijn aangeplant. Hoewel cabernet franc hier misschien niet de hoofdrol speelt, heeft hij wel degelijk een sleutelrol in handen. In koelere jaren kan cabernet sauvignon moeite hebben om volledig rijp te worden; de net iets eerder rijpende cabernet franc biedt dan uitkomst. Dat geldt vooral voor de Linkeroever: Médoc en Graves. Cabernet franc is een stuk populairder op de Rechteroever, waar het druivenras vaak door het leven gaat als bouchet en een vast onderdeel is in zowat alle wijnen uit Saint-Émilion.

De plek waar cabernet franc solo het podium pakt, is de Loire. Denk maar aan Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Dit druivenras heeft zonlicht nodig en dat is lang niet altijd een gegeven in deze noordelijke regio. Als de druiven de kans krijgen volledig te rijpen, dan leveren ze fluweelzachte wijnen op met rijpe, soepele tannines en de voor cabernet franc zo typische aroma’s van bosvruchten, potloodslijpsel en geroosterde paprika. Ook in de Nieuwe Wereld duikt cabernet franc steeds vaker op en weet hij te scoren met gestructureerde wijnen die een fijne balans hebben tussen het rijpe fruit, de kenmerkende kruidigheid en warme tonen van houtrijping.

Een hit aan tafel

Een gemiddelde body, niet al te heftige tannines en een goede zuurgraad maken cabernet franc een hit aan tafel. De hoge zuren doen het goed bij gerechten met tomaat, bijvoorbeeld een groentelasagne. Ook heerlijk: gegrilde groente van de barbecue met een licht gekoelde Cabernet Franc uit Saumur-Champigny.

Ik kon het niet laten om een kleine poll te houden onder mijn Instagramvolgers. De vraag: je moet kiezen, Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon? Verrassend genoeg wint de eerste met 58% van de stemmen (ruim 60 deelnemers). Onder de wijnfans weet Cabernet Franc te scoren. Nu de rest nog. Dus kom op, geef Cabernet Franc een kans.

 

Cabernet franc

Dominante aroma's

  • Aardbeien
  • Pruimen
  • Potloodslijpsel
  • Geroosterde paprika
  • Viooltjes

Regio's

  • Frankrijk, Loire, Bordeaux
  • Italië, Toscane, Alto Adige
  • Zuid-Afrika, Stellenbosch, Botrivier
  • Verenigde Staten, Californië
  • Argentinië, Mendoza

Cabernet franc duikt overal op. Of het nu koel of warm is, maakt voor het druivenras niet uit. Wel voor de wijn, die verandert mee. Het koele klimaat van de Loire zorgt voor fruitige wijnen met goede zuren, terwijl het warme Toscane juist rijpe tonen meegeeft aan de wijn, zoals zoete aardbeien en gedroogd fruit.

Geur & smaak

In het algemeen zijn de wijnen van cabernet franc niet zwaar en hebben ze geen heftige tannines maar wel levendige, sappige zuren en intense aroma’s van bosvruchten, geroosterde paprika, viooltjes en potloodslijpsel. Het zijn van die wijnen die je het hele jaar door kunt drinken. Mijn favoriet? Lichtjes gekoeld op een warme zomeravond!

Het perfecte glas

“The new ultimate loudspeaker for fine wine”, zo omschrijft Riedel hun nieuwe collectie Performance-glazen. Dat snap ik wel.
Vergelijk een glas wijn maar met een orkest: het geheel is meer dan de som der delen en dat wil je zo goed mogelijk kunnen beleven. Dankzij de bredere kelk van het Performance Cabernet/Merlot-glas komen de aroma’s los, maar ze blijven in het glas gevangen door de taps toelopende vorm van het glas.

Riedel 6884/00, Performance Cabernet, € 44,90 per set van 2

Geselecteerd

Domaine des Baumard - Le Logis Anjou (€ 15,00)

Dit lijkt me de perfecte wijn, lichtjes gekoeld, bij een zelfgemaakte melanzane alla parmigiana, een heerlijk gerecht met aubergine en tomaat uit Italië. Misschien als voorgerecht van het kerstdiner?

 

Casarena - Single Vineyard Lauren’s Vineyard (€ 27,50)

Waar Cabernet Franc ook gemaakt is, het typische aroma van potloodslijpsel komt je altijd weer tegemoet. In Botrivier gaat het gepaard met aroma’s van pruimen, zwarte bessen en een hint van pure chocolade.

 

Gabriëlskloof - Cabernet Franc The Landscape Series (€ 34,95)

Een bijzondere blend van 50% sangiovese, aangevuld met gelijke delen merlot en cabernet franc. Cassis, pruimen, groene paprika en balsamico. Alle druiven laten zichzelf zien in deze wijn. Heerlijk bij bistecca alla fiorentina.