‘Biologisch’ was een vies woord
Een echt agro ecologisch systeem is nodig
Schonere, intensere en complexere aroma’s

"In 1985 hebben we de eerste stap gezet richting biologische wijnbouw door te stoppen met het gebruik van insecticiden en herbiciden. In die tijd was ‘biologisch’ een vies woord in relatie tot kwaliteitswijnen; men wilde niet dat we erover spraken of het op het etiket vermeldden! Sinds 2000 zijn we 100 procent biologisch en vandaag de dag bepaalt het in belangrijke mate onze identiteit.

Ik heb altijd een sterk geloof gehad in biologische wijnbouw, omdat het de natuurlijke kwaliteiten van de wijnen verbetert. Het precieze effect op de wijnen is echter moeilijk te bepalen vanwege de klimaatverstoring: het broeikaseffect heeft het rijpingsproces van de druiven de afgelopen decennia dramatisch veranderd. Toch zou ik wel de schonere, intensere en complexere aroma’s willen benoemen, net als de verhoogde mineraliteit en betere integratie van zuurgraden en tannines. Onze biologische werkwijze strekt zich ook uit naar de vinificatie: minder sulfieten, minder manipulatie, minder interventie. De richtlijnen die wij toepassen, zijn de Zwitserse Delinat-richtlijnen, die ik als heel geavanceerd beschouw. Wij zijn meer dan overtuigd van onze werkwijze en ik ben van mening dat eigenlijk alle landbouw gecertificeerd biologisch zou moeten zijn. In Chianti Classico geldt dat voor meer dan 34 procent van de wijngaarden en met de Biodistretto del Chianti – een samenwerkingsorgaan waarvan ik voorzitter ben – streven we naar 100 procent in de nabije toekomst. Voor mij is dat een essentiële stap naar de ontwikkeling van een echt agro-ecologisch systeem, dat we hard nodig hebben om in te spelen op de klimaatcrisis.”

Badia a Coltibuono - Roberto Stucchi (€ 15,25)

Intense robijnrode kleur. In de neus tonen van rijp fruit, viooltjes, irissen en specerijen. De smaak is vol, zacht, met een evenwichtige zuurgraad, een goede aromatische kracht en een zuivere, persistente finale.