Je hebt liefhebbers van Riedel-glaswerk. En je hebt fans. Sigurd Snoeys behoort tot de laatste categorie.

In alle winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton wordt meer verkocht dan wijn alleen en daar ben jij best blij mee, toch?

“Absoluut. We verkopen ook mooie sake, olie en azijn. En natuurlijk Riedel-glaswerk. Door de kwaliteit in vorm en materiaal verhogen deze glazen onmiskenbaar je wijnbeleving. Ze maken mindere wijn echt niet mooier dan-ie is, maar goed gemaakte wijn wordt gepresenteerd zoals de wijnmaker het bedoeld heeft. Het is echt een kwestie van ervaren. Het is ook altijd weer leuk om te zien hoe mensen aan onze proefbar tijdens een proeverij worden verrast door het effect van perfect glaswerk.” 

Zijn er ook producenten die op vergelijkbare wijze indruk op jou hebben gemaakt?

“Een paar jaar geleden heb ik een bezoek gebracht aan onze Oostenrijkse vrienden Fred Loimer, Gernot Heinrich, Fritz Wieninger en de familie Sattlerhof. Die reis was zonder meer een van de meest inspirerende wijntrips die ik heb gemaakt. We maakten een tour langs vier wijnmakers in vier compleet verschillende regio’s van Oostenrijk, met telkens totaal andere klimatologische condities. Daarnaast kregen we ook nog een gedetailleerde masterclass over de biodynamische wijnbouw. We werden keer op keer verrast door de zorgvuldigheid en professionaliteit, de compromisloze keuze voor kwaliteit en bovenal de enorme gastvrijheid.”

Kun je deze ervaringen doorgeven in de winkel?

“Dat doorgeven en laten beleven is precies wat ons werk zo leuk maakt. Het assortiment is goed, professionaliteit en service moeten dat ook zijn. Dat begint met het stellen van de juiste vragen om uit te vinden waar een klant naar op zoek is. En dan niet afgaan op het eerste wat iemand zegt, maar uitvissen wat iemand echt bedoelt en daar maatwerk voor leveren.

En soms gewoon doen wat nodig is. Laatst belde een klant op vrijdagavond om te bespreken welke wijn hij moest hebben voor een feestje een dag later. Ik heb hem uitgenodigd om die zaterdagochtend langs te komen en samen hebben we een aantal wijnen geproefd en een keuze gemaakt. Alleen: van twee wijnen had ik niet voldoende voorraad in de winkel. Geen probleem: twee telefoontjes en een ritje langs twee bevriende horecaklanten verder kon ik alsnog de wijnen leveren. Sterker: de wijnen stonden al in zijn garage nog voordat hij terug was uit de stad.”

Even terug naar jouw voorkeuren; welke drie wijnen neem je het liefst mee het weekend in?

“Nou, dit komt waarschijnlijk als een verrassing, maar ik neem er maar eentje mee. Ik ben momenteel een beetje in de ban van de Manzanilla Pastrana van Bodegas Hidalgo La Gitana. Deze manzanilla is heerlijk om als aperitief te schenken. En dan de fles mee de keuken in nemen en daar een scheutje bij de paddenstoelen met cavolo nero doen om het gerecht af te maken.”

Tenslotte, welke wijn uit het assortiment moet wat jou betreft iedereen proberen?

“Dat zijn zonder twijfel de Cahors-wijnen van Combel-la-Serre. Die hebben we al wel even in het assortiment, maar je kan er mensen nog steeds mee verrassen. Zowel met de volfruitige en superdoordrinkbare Le Pur Fruit du Causse als met de volle, krachtige en complexe Les Peyres Levades, afkomstig van kalkbodem.

Laat de Malbec uit Argentinië even voor wat-ie is, want deze moderne klassieker mag je niet missen.”

"Ik verras mensen graag met de moderne Cahors-wijnen van Combel-la-Serre.”

Combel-la-Serre - Le Pur Fruit du Causse (€ 11,95)

Intens diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, kersenlikeur, viooltjes en vuursteen. In het smaakpalet tonen van rijp klein zwart fruit, bosgrond, zwarte peper en een hint van kaneel, die gepaard gaan met een sappige afdronk met rijpe tannines en frisse zuren.