Chablis

Chablis is het noordelijkste gebied van de Bourgogne, maar ligt eigenlijk dichter bij de wijngaarden van de Champagne. Hier is maar één druif die ertoe doet en dat is chardonnay.

Lees verder...

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Klimaat

De noordelijke ligging brengt een semicontinentaal klimaat met zich mee, wat wijnbouw behoorlijk uitdagend maakt. De temperatuur is niet eens het grootste struikelblok; het probleem zit vooral in het onstuimige, onvoorspelbare weer in het voor- en najaar. Niet zelden hebben wijnboeren in Chablis te maken met fikse hagelbuien of voorjaarsvorst, die de wijngaard en daarmee hun inkomen om zeep helpen.

Welke druivenrassen komen er voor?

In Chablis draait het, in tegenstelling tot in de rest van de Bourgogne, slechts om één druif en dat is chardonnay. Lokaal wordt de druif ook wel beaunois genoemd. Hier en daar staat ook pinot noir aangeplant, maar de wijn daarvan mag niet onder de noemer AOC Chablis verkocht worden. Hiervoor wordt AOC Irancy of de regionale AOC Bourgogne gebruikt.

Wijn uit Chablis

Chardonnay staat in de top 5 van meest aangeplante druivenrassen ter wereld, maar wat maakt een Chardonnay uit Chablis zo uniek? Het terroir speelt daarin een sleutelrol. De beste wijngaarden, premiers en grands crus, beschikken namelijk over een zogenaamde ‘kimmeridge’-bodem, die bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele schelpen. Een overblijfsel uit de tijd dat dit gebied nog zee was, miljoenen jaren geleden. Chardonnay doet het uitstekend op deze bodem en resulteert in een wijn met een ragfijne frisheid en mineraliteit. Om de frisheid te bewaren wordt er zelden (nieuw) hout gebruikt.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Chablis wordt ook wel ‘oesterwater’ genoemd. De hoge zuren en de mineraliteit van de wijn gaan perfect samen met oesters en andere schelp- en schaaldieren. Een pannetje mosselen bijvoorbeeld, of coquilles met in roomboter gebakken zeekraal. Een glas Chablis Premier Cru doet het ook goed bij een toastje met gerookte zalm.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen