La Hitaire

In het zuidwesten van Frankrijk bij het middeleeuwse stadje Eauze, dat het centrum van de Armagnac streek is, bevindt zich het Domaine la Hitaire. Dit 110 hectare grote wijngoed werd in 1999 gekocht door Armin en Rémy Grassa, telgen van de Grassa familie. Met duurzaamheid hoog in het vaandel en met dezelfde bevlogenheid en vooruitstrevendheid als hun vader Yves Grassa maken de broers op Domaine la Hitaire witte Côtes de Gascogne wijnen van lokale en internationale druivenrassen. Wijnen die modern en uiterst smakelijk zijn en een buitengewoon goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Lees verder...

Er zijn maar enkele wijnbedrijven waarbij zo duidelijk de uitdrukking 'de appel valt niet ver van boom' van toepassing is. Armin en Rémy Grassa, de eigenaren van Domaine la Hitaire, zijn namelijk zonen van Yves Grassa, de befaamde wijnmaker van Domaine du Tariquet die ruim dertig jaar geleden voor een kwaliteitsrevolutie zorgde in de Franse wijnstreek Côtes de Gascogne. Met zijn modern gemaakte witte wijnen toonde hij zeer overtuigend dat het anders kon. Yves Grassa werd zelfs in 1987 door de International Wine Challenge uitgeroepen tot ‘White Winemaker of the Year'.

De Gascogne is onderdeel van de wijnstreek Sud-Ouest. Vanaf het achterland van de Bordeauxstreek strekt de Sud-Ouest zich oostelijk uit tot de stad Toulouse en zuidelijk tot waar de Pyreneeën uitlopen in de Atlantische Oceaan. In deze grote driehoek bevinden zich AOP’s als o.a. Bergerac, Monbazillac, Gaillac, Cahors, Jurançon en Irouléguy. Naast deze appellations, die over het algemeen een nogal rustiek karakter hebben, zijn er ook enkele IGP wijnen die opvallend goed van kwaliteit zijn. Zoals de IGP Côtes de Gascogne die zich bevindt in het departement Gers dat op zich weer deel uitmaakt van de regio Gascogne. De Côtes de Gascogne valt vrijwel geheel samen met het gebied waar de Armagnac geproduceerd wordt en de wijnen worden net als de Armagnac grotendeels met dezelfde druivenrassen gemaakt, de colombard en ugni blanc. In de Côtes de Gascogne profiteren de druiven vanwege de nabijheid van de Alantische Oceaan van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag in zomer en herfst is het er vaak zeer warm en in de nachten is er de nodige afkoeling. Met als resultaat druiven met een goede rijpheid en de nodige zuren.

Armin en Rémy Grassa die nog steeds zeer aktief zijn op Domaine du Tariquet, hebben in 1999 het wijngoed Domaine la Hitaire inclusief 18de eeuws kasteel gekocht om hun eigen droom te kunnen verwezenlijken. Geheel in de geest van hun vader hebben de broers stapsgewijs geïnvesteerd in een uiterst moderne vinificatieruimte, de bestaande wijngaarden die met de traditionele druivenrassen colombard en ugni blanc beplant zijn, werden hersteld en opnieuw ingericht en er werden vele hectares opnieuw beplant met druivenrassen als sauvignon blanc, petit manseng, gros manseng, sémillon en chardonnay. Daarnaast heeft Domaine la Hitaire duurzaamheid zeer hoog in het vaandel. Ondertussen heeft Domaine la Hitaire in totaal 110 hectare aan wijngaarden waarmee enkel witte wijnen worden gemaakt en die uiteenlopen van stuivend fris fruitig tot complexer houtgelagerd. Maar alle met de typerende Grassa signatuur: puur, verfrissend en een zeer concurrerende prijs-kwaliteitverhouding.

In de zuidwestelijke Franse regio Gascogne bevindt zich Domaine La Hitaire. Met dezelfde bevlogenheid en vooruitstrevendheid als hun vader maken broers Armin en Rémy Grassa witte Côtes de Gascogne wijnen van lokale druivenrassen. We hebben 5 wijnen in ons assortiment die uiteenlopen van fris en stuivend tot complex en houtgelagerd.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen