Provence

Provence! De streek van kunstenaars, landschappen die rechtstreeks van ansichtkaarten weggelopen lijken te zijn en lekker weer. Geen wonder dat ieder glas wijn hier altijd net iets lekkerder smaakt dan elders. Waarschijnlijk is dit het deel van Frankrijk waar het langst wijn wordt gemaakt, al sinds ruim 2600 jaar geleden, toen de Grieken hier neerstreken en de Romeinen wat later in Aix van de thermale baden kwamen genieten.

Lees verder...

Ligging

De streek ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich uit tussen Arles en Nice. Veel wijngaarden liggen dicht bij de Middellandse Zee en staan onder directe invloed hiervan. Door de heuvelachtige omgeving zijn er echter ook veel gebieden die (enigszins) zijn afgeschermd van de zee-invloeden.

Bodem

De streek is hemelsbreed zo’n 200 kilometer breed. Voldoende ruimte dus voor diversiteit aan bodemtypen. De meest voorkomende bodem is zanderig en rotsig. Er zijn delen waar veel kalk voorkomt, zoals in Palette en Coteaux Varois. In het oosten, vooral in Les Baux-de-Provence, is de bodem sterk kiezelhoudend. In Bandol, tot slot, bestaat de bodem vooral uit klei.

Klimaat

Heerlijk weer, vrijwel altijd, is waar de Provence om bekendstaat. Het is er eigenlijk altijd zonnig, met zeer milde winters en droge, warme zomers. In de meer landinwaarts gelegen gebieden waait vaak de bekende mistral. Ideale omstandigheden dus voor wijnbouw.

Druivenrassen

Zoals in veel gebieden van Zuid-Frankrijk zijn de Rhône-druiven hier veel aanwezig. Hoofdrollen zijn er voor grenache, syrah, cinsault en mourvèdre. Maar door de blootstelling aan opeenvolgende invasies is er een grote erfenis aan druivenrassen, waarvan enkele (zoals tibouren en calitor) elders compleet onbekend zijn. Daarnaast is er ook hier een neiging naar internationale druivenrassen zoals chardonnay en cabernet sauvignon.

Gecontroleerde gebieden

De Provence kent drie (zeer) grote AOP’s (Côtes de Provence, Coteaux Varois en Coteaux d’Aix-en-Provence), die het overgrote deel van de wijnproductie voor hun rekening nemen. Daarnaast is er nog een vijftal appellaties, die veel kleiner zijn maar wellicht veel bekender. Belangrijkste hiervan zijn Bandol en Palette.

Smaaktype

De Provence is natuurlijk beroemd vanwege zijn lichtvoetige en bijna ongekleurde rosé wijnen. De saignée-methode, waarbij de druiven worden gekneusd en na zeer korte weking worden geperst met als gevolg de lichte kleur, wordt inmiddels wereldwijd gekopieerd om mee te liften op het succes van Provence-rosé. Maar er wordt ook veel rode wijn (vaak krachtig en vlezig) en witte wijn gemaakt in de regio.

Wijn/spijs

Zoals zo vaak gaan de wijnen uit Provence goed samen met lokale gerechten. Aan zee, waar veel vissersdorpjes zorgen voor een veelzijdig aanbod van vis en schaal- en schelpdieren, zijn de rosés en witte wijnen daarbij prachtig. Meer in het binnenland, waar olie en knoflook standaard-ingrediënten zijn, combineren ook de rosés en vooral de rode (kruidige) wijnen daarmee geweldig.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen