South Australia

Zoals alles in Australië is ook de staat South Australia gigantisch. Het landoppervlak is ongeveer twee keer zo groot als Spanje. De naam verwijst naar de zuidelijke ligging op het continent. Aan de kust ligt de hoofdstad Adelaide, vanwaar het naar de noordgrens van de staat zo’n 950 kilometer is. Deze staat is verantwoordelijk voor bijna de helft van de Australische wijnproductie.

Lees verder...

Ligging

De staat ligt centraal in het zuiden van Australië, tussen West-Australië en Nieuw-Zuid-Wales (ten oosten). De wijnproductie vindt vooral ten westen van de stad Adelaide plaats, in een veel kleiner deel van de gigantische staat. De oceaan heeft op de meeste plekken (enige) invloed. Vanwege de afstand tussen de diverse wijngebieden kent de staat zowel vlakke als heuvelachtige wijnbouwstreken.

Bodem

In een dergelijk groot gebied is er natuurlijk een grote diversiteit aan bodems. De bekendste bodemsoort in de regio is waarschijnlijk die van Coonawarra: terra rossa. In Limestone Valley is de bodem kalksteen-gedomineerd en in McLaren Vale vinden we kalk, ijzer en leem in de bodem. Verder noordelijk, in Eden en Clare Valley, lijken de bodems zo uit de Moezel in Duitsland te komen: leisteen.

Klimaat

Het klimaat is in South Australia over het algemeen vrij mild. Het klimaat van de regio’s die direct aan de oceaan liggen, wordt getemperd door de koele zeelucht. Uitzonderingen zijn de hoger gelegen delen van de staat: Adelaide Hills is koel en soms zelfs guur. Door de hoge ligging is het regelmatig nevelig en valt er vrij veel regen.

Druivenrassen

Natuurlijk is het de shiraz – de trots van Australië – die hier domineert. Er worden sappige, gemakkelijke wijnen tot complexe en grote wijnen van gemaakt. Ook andere krachtige blauwe rassen doen het op veel plekken uitstekend, zoals cabernet sauvignon en merlot. De chardonnay is de meest aangeplante witte druif, maar op interessante bodems geeft riesling enkele verbluffend goede wijnen. Daarnaast zijn sauvignon blanc, grenache en sémillon aangeplant.

Gecontroleerde gebieden

De staat South Australia is in zijn geheel een Geographic Indication, waarbinnen 19 autonome wijnregio’s liggen. De bekendste zijn McLaren Vale, Adelaide Hills, Barossa Valley en Coonawarra.

Smaaktype

Het is vrijwel onmogelijk om één smaaktype te duiden voor wijnen uit een dergelijke grote regio. De Shiraz-wijnen zijn vaak vol en sappig, waar de Chardonnay-wijnen relatief fris kunnen zijn. Vanwege de (voor Australisch doen) vele plekken met een koel klimaat, zijn de South Australia-wijnen vaak iets eleganter dan andere Australische wijnen.

Wijn/spijs

De krachtige en vlezige rode wijnen zijn perfecte begeleiders van stevige maaltijden: vlees, wild etc. Een romige Shiraz doet het ook verrassend goed bij een oer-Hollandse stamppot!

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen