Abruzzo

De Abruzzo is een gebied aan de oostkust van Italië, ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen. De streek is bekend door haar vaak erg betaalbare wijnen: Montepulciano d’Abruzzo (rood) en Trebbiano d’Abruzzo (wit).Voor rosé van montepulciano is er Cerasuolo d’Abruzzo DOC. De wijngaarden liggen op kalkrijke heuvels ingeklemd tussen de Apennijnen (tot 2900 meter) en de Adriatische kust. Een klimaat en bodem dat zich uitstekend leent voor wijnbouw.

Lees verder...

Ligging

De regio Abruzzo strekt zich uit van noord naar zuid in het midden van Italië. Ten westen van de regio liggen de hoge Apennijnen, met toppen net onder de 3.000 meter hoogte. De oostkant van de Abruzzo wordt afgebakend door de Adriatische kust. De wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 600 meter, in de uitlopers van de Apennijnen.

Bodem

Het overgrote deel van de wijnregio Abruzzo bestaat uit kalkhoudende kleibodems, afgezet door de vele rivieren die ontspringen in de Apennijnen en naar de Adriatische Zee stromen. Meer naar de kust zijn de bodems alluviaal en stenig. Dit zorgt voor diversiteit aan wijnen, ondanks het gebruik van dezelfde druivenrassen.

Klimaat

Door de bescherming van de bergen in het Oosten en de temperende invloed van de Adriatische Zee is het klimaat in de Abruzzo zeer mild en evenwichtig. De zon schijnt hier volop, maar koele lucht van zowel de bergen als de zee zorgt voor voldoende verkoeling om de druiven gelijkmatig te laten rijpen.

Druivenrassen

In tegenstelling tot veel andere Italiaanse gebieden is er in de Abruzzo geen enorme verzameling aan druivenrassen te vinden. De twee voornaamste druiven zijn goed voor circa 95% van de aanplant. Dit zijn trebbiano voor witte wijnen en montepulciano voor rode wijnen. Laatstgenoemde is niet gebruikt voor de uit Toscane afkomstige en van sangiovese gemaakte Vino Nobile di Montepulciano; hier wordt in de wijnnaam naar het dorp Montepulciano verwezen. Ook rosé wijn wordt in de Abruzzo gemaakt van de montepulcianodruif, onder de naam Cerasuolo d’Abruzzo. Inmiddels doen ook andere Italiaanse druiven (sangiovese bijvoorbeeld) en internationale druivenrassen zoals chardonnay hun intrede in de Abruzzo.

Gecontroleerde gebieden

Er is in vergelijking met andere Italiaanse wijngebieden een klein aantal beschermde herkomstgebieden in de Abruzzo. De bekendste en grootste zijn Montepulciano d’Abruzzo DOC en Trebbiano d’Abruzzo DOC. Daarnaast is er nog een handvol DOC’s en één DOCG (Colline Teramane) in het gebied.

Smaaktype

De meeste wijnen uit de Abruzzo zijn gemakkelijke en toegankelijke wijnen. De witte zijn vaak vol, sappig, droog met een fijne bitter. De rode zijn vol van fruit, licht kruidig met een zachte tanninestructuur.

Wijn/spijs

Door haar ingesloten ligging tussen bergen en zee, is de regio Abruzzo lange tijd geheel op zichzelf aangewezen geweest wat betreft ‘cuisine’. Nog steeds is daardoor de lokale keuken zeer authentiek en eigen. Er wordt veel met lamsvlees gekookt, vaak gecombineerd met wilde paddenstoelen en/of saffraan. Heerlijk bij de lokale wijnen!

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen