Trentino Alto Adige

Trentino en Alto Adige zijn twee gebieden in het noordoosten van Italië, die onder elkaar liggen. Ze worden vaak in één adem genoemd als ware het één gebied, maar de tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn. Alto Adige behoort pas sinds 1919 tot Italië en is bijna on-Italiaans, terwijl Trentino in alles typisch Italiaans is.

Lees verder...

Ligging

Alto Adige ligt vrijwel direct onder de Brennerpas, in het smalle dal dat de rivier de Adige heeft gevormd in het massief van de Dolomieten. Verder naar het zuiden wordt het dal breder en gaat de streek over in Trentino. De wijnproductie in Alto Adige vindt plaats op de hellingen van de bergen, met wijngaarden op soms wel 1000 meter hoogte. In Trentino liggen de wijngaarden meer in de vlakten en lager.

Bodem

Langs de rivier de Adige is de bodem rijk aan klei. Met name in Trentino staan er op deze bodem veel wijngaarden aangeplant. Iets verder van de Adige ligt er veel kiezel, waar met name de DOC Teroldego Rotalina om bekend is. In Alto Adige is de bodem gevarieerder. Hij bestaat uit morenen, die ontstaan zijn door rotsblokken en opeenhopingen van kleiner bergpuin, aangevoerd door bergstromen. In noordelijk Alto Adige komt geleidelijk aan steeds meer porfier voor in de bodem.

Klimaat

Alto Adige is een van de warmste streken van Italië. Het smalle dal is een trechter waar de warme lucht vanaf het zuiden doorheen wordt geblazen gedurende de dag. Aan het einde van de middag draait de wind naar het noorden en komt koele Alpenlucht de vallei in. Dit zorgt voor koele nachten en dus ideale omstandigheden voor geleidelijke rijping van de druiven. In Trentino is het klimaat vaak nog warmer, met meer mediterrane invloeden en minder invloeden van de Alpen.

Druivenrassen

Er is een aantal regionale druiven die (nog steeds) aangeplant zijn. Bekende zijn teroldego en lagrein. Met name in Alto Adige zien we echter steeds meer internationale druiven, waarvan pinot grigio, pinot blanc en pinot noir de meest aangeplante zijn. In Trentino groeit veel chardonnay, die vooral voor de lokale spumante gebruikt wordt.

Gecontroleerde gebieden

Trentino-Alto Adige kent meerdere beschermde gebieden, die vaak een kleiner afgebakend gebied zijn binnen een grotere regio. De grootste in kwantiteit zijn DOC Alto Adige en DOC Trentino.

Smaaktype

In Trentino is de meest geproduceerde wijn spumante, een frisse belletjeswijn die vooral in Italië wordt gedronken. De wijnen uit Alto Adige zijn altijd elegant en licht. Vanwege de grote hoeveelheid toegestane druivenrassen is er een gevarieerd aanbod van smaken. De meeste wijnen zijn wit en vaak gemaakt van aromatische druivenrassen, met als gevolg smaakvolle en aromarijke wijnen.

Wijn/spijs

De frisse witte wijnen van Alto Adige gaan uitstekend samen met de bergkeuken die de streek typeert. Veel aardappels, knoedels en lang gegaard vlees, kortom: stevige kost.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen