Burgenland

Het gebied Burgenland is een van Oostenrijks grootste en bekendste regio’s voor de productie van wijn. Het ligt op de grens met Hongarije en is een van de weinige gebieden waar landsgrenzen niet per se de afbakening zijn van de wijnregio.

Lees verder...

Ligging

Het Burgenland is een langgerekte en smalle wijnstreek van noord naar zuid. Het bevindt zich in het uiterste oosten van Oostenrijk, tegen de Hongaarse grens aan. Het gebied is vrijwel vlak (iets heuvelachtiger in het zuiden) en wordt gekenmerkt door de Neusiedler See. Dit meer is een grote moerasachtige plas van 32 kilometer lang en slechts 1 meter diep. Rondom het meer wordt veel zoete wijn gemaakt. Verder zuidelijk wordt vooral veel rode wijn geproduceerd.

Bodem

Omdat de streek zo langgerekt is en vanwege het feit dat ongeveer de helft van het gebied rond het meer ligt en de andere helft niet, zijn er vele bodemsoorten in Burgenland. Zo treffen we zanderige bodems in de wijngebieden Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hügelland. Verder zuidelijk in Mittelburgenland is de bodem vooral van leem met zand. In het kleine en bergachtige Südburgenland is de bodem hoofdzakelijk van verweerd leisteen.

Klimaat

Het klimaat is, ondanks de langgerektheid van het gebied, vrijwel gelijk in de hele regio. Het klimaat is Pannonisch, met lange dagen vol zon. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn niet groot, wat het gemakkelijk maakt om druiven te laten rijpen. Het meer is van enorme invloed op het klimaat. Het geeft een hoge luchtvochtigheid in de wijde omtrek. Met name in de vroege herfst zorgt dit voor nevel in de ochtend. De omstandigheden rondom het meer zijn daarom ideaal om zoete wijnen van edelrotte druiven te maken.

Druivenrassen

Er wordt een grote hoeveelheid druivenrassen gecultiveerd in Burgenland. Het zijn vooral zweigelt, st. laurent en blaufränkisch voor rode wijnen. Voor witte wijnen is veel welschriesling, chardonnay en neuburger aangeplant.

Gecontroleerde gebieden

De vier eerdergenoemde regio’s vormen alle hun eigen beschermde gebied. Binnen deze regio’s worden nog enkele andere gebieden erkend, zoals de Leithaberg.

Smaaktype

De variëteit in wijnen is zo groot, dat het vrijwel onmogelijk is om deze samen te vatten onder één noemer. Er worden rondom de Neusiedler See edelzoete wijnen gemaakt die behoren tot de beste van de wereld. Maar ook rijke volle witte wijnen van chardonnay worden op hoog niveau geproduceerd in Burgenland. Daarnaast worden de rode wijnen vaak op hout opgevoed tot krachtige en complexe wijnen.

Wijn/spijs

Met een zo groot palet aan wijntypen is de wijn-spijscombinatie al even complex. Over het algemeen gaan de rode wijnen goed gepaard met rood vlees of wild. De witte wijn, zeker als het houtgelagerde Chardonnay is, kan goed gecombineerd worden met rijke visgerechten. De zoete wijnen tot slot, afhankelijk van de zoetheid, met diverse desserts en/of kazen.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen