Chenin Blanc

Chenin blanc is misschien wel een van de grootste ‘dark horses’ in de wijnwereld. De druif kan geweldige wijnen geven met veel diepgang en een groot bewaarpotentieel, maar wordt niet zo algemeen geroemd als bijvoorbeeld chardonnay.

Lees verder...

Smaaktype

Goede wijnen van chenin blanc kunnen enorm complex zijn, met aroma’s van noten en perziken. Een verschil tussen Chenins uit een warm klimaat (delen van Zuid-Afrika) en uit een koel klimaat (Loire): de warmklimaatvariant is veel rijker en fruitiger.

Oorsprong

De druif is afkomstig uit de Loire-streek. Om precies te zijn uit de Anjou nabij Angers en Tours. De eerste documentatie over chenin blanc stamt uit 1496 (onder de naam Plant d’Anjou). De druif werd veel aangeplant in de (centrale) Loire en staat daar nog steeds. Men vermoedt dat de naam is afgeleid van die van het klooster van Montchenin.

Locaties

Chenin blanc is het meest aangeplant in Zuid-Afrika, maar het overgrote deel van de oogst wordt gebruikt voor distillatie en voor versterkte wijn. Gelukkig wordt ook in Zuid-Afrika wel degelijk het potentieel van de druif gezien om kwaliteitswijnen te leveren. In de Loire is de druif nog steeds veel aangeplant, maar ook in Argentinië en de VS treffen we hem regelmatig aan.

Opvoeding

Chenin blanc kan vele typen wijnen geven en de wijn kan op vele manieren opgevoed worden. Droog, zoet, mousserend: alles is mogelijk. De meest gerenommeerde zijn de zoete varianten van druiven met nobele rotting en de droge, complex gevinifieerde wijnen. Laatstgenoemde worden regelmatig op oxidatieve wijze opgevoed, in open tanks of – iets minder agressief – in houten vaten. De frisse wijnen worden vergist en opgevoed op rvs.

Synoniemen

Het bekendste synoniem voor chenin blanc is ‘steen’. Deze naam werd heel veel gebruikt in Zuid-Afrika, maar tegenwoordig minder omdat de naam nogal eens in verband wordt gebracht met mindere kwaliteit. In Frankrijk worden de namen pineau de la Loire en pineau d’Anjou nog weleens gebruikt.

Genetische overeenkomst

De chenin blanc is een afstammeling van savagnin en een tweede, onbekende ouder, net zoals sauvignon blanc en trousseau. Hiermee is hij een oom (of tante) van cabernet sauvignon. Zelf is hij een ouder van onder meer colombard.

Moeilijkheidsgraad

Chenin blanc is geen extreem lastige druif om te verbouwen, al zijn er twee risicofactoren. Allereerst is het een vroeg schietende druif, wat de kans op schade door voorjaarsvorst vergroot. Daarnaast is het een druif die gevoelig is voor rotting. Als dit de edele variant is (nobele rot), is dat voor veel producenten een zegen. Er moet opgepast worden voor de grijze rot.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen