Wijnen uit Duitsland

Zeg riesling en vrijwel iedere wijnliefhebber zal onwillekeurig aan Duitsland denken. Het waren weliswaar de Romeinen die zo’n honderd jaar na het begin van onze jaartelling de eerste wijngaarden in Duitsland aanplantten, maar de wijncultuur kwam pas echt tot bloei toen de eerste kloosters werden gesticht. De monniken zorgden voor de ontwikkeling en uitbreiding van de wijnbouw, met wijn die grotendeels rood en licht van structuur was.

Lees verder...

Na een periode van verval besloot Clemens Wenceslaus van Saksen, aartsbisschop en vorst van Trier, dat alle wijngaarden met minderwaardige druivenrassen moesten worden herbeplant met kwaliteitsrassen, waaronder riesling. In die tijd ontdekte men in de Rheingau op Schloss Johannisberg bij toeval dat laat geplukte, overrijpe, door botrytis aangetaste druiven fraaie edelzoete wijnen opleverden: de geboorte van de Spätlese en Auslese. Eind negentiende eeuw hadden de grote wijnen uit de Rheingau ondertussen zo’n reputatie, dat ze kostbaarder waren dan de premiers crus uit de Bordeaux. Maar ook Duitsland ontkwam niet aan de verwoesting die de druifluis aanrichtte in Europa. Daar bovenop kwamen de beide Wereldoorlogen plus de economische crisis van de jaren dertig – meer dan genoeg om een absoluut dieptepunt te veroorzaken in de Duitse wijnbouw.

De wederopstanding van de Duitse kwaliteitswijnen kwam pas in de jaren zeventig tot stand. Dat was dankzij een nieuwe wijnwetgeving, met verplichte kwaliteitskeuring en een classificatiesysteem waarin dertien wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) werden vastgelegd. Deze gebieden zijn verdeeld in districten (Bereiche), die weer zijn onderverdeeld in gemeenten (Gemeinde). Die bestaan uit groepen van gelijksoortige wijngaarden (Grosslagen). De kleinste eenheid tot slot zijn de bijzondere, individuele wijngaarden (Einzellagen). De kwaliteitswijnen worden onderverdeeld in Qualitätswein en, een stapje hoger, de Prädikatswein. Om het dan nog maar complexer te maken, bestaat er een onderverdeling van de Prädikatswijnen die gebaseerd is op het mostgewicht van de druiven (het mostgewicht geeft de hoeveelheid suiker aan die de druiven bevatten en daarmee dus hun potentiële alcoholgehalte). Die verdeling is, met oplopend mostgewicht: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Eiswein, en Trockenbeerenauslese. Hoe moeilijk kun je het de consument maken…

De druivenrassen die in Duitsland momenteel fraaie resultaten opleveren zijn voor rood onder andere spätburgunder en lemberger, en voor wit müller-thurgau, silvaner en natuurlijk vooral riesling. In Duitsland voelt met name riesling zich geheel op zijn plek. De noordelijke ligging en het dus koele klimaat zorgen samen met veel zonuren voor een langzame rijping, die essentieel is voor de vorming van complexe aroma’s en verfijnde zuren. De Moezel en Rijn en hun zijrivieren vormen met hun zeer steile hellingen met leisteen, kalk of een vulkanische ondergrond de ideale terroirs. Door de directe nabijheid van het rivierwater treedt er in het najaar bovendien regelmatig mist op, die een wezenlijke rol speelt bij het ontstaan van edele rotting.

In de belangrijkste Anbaugebiete, zoals de Mosel, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein en Rheinhessen, laat riesling zich van zijn beste kant zien. Hij geeft er wijnen die expressief, verfijnd en mineralig zijn. Ze kunnen droog tot zoet of edelzoet zijn en horen tot de absolute wereldtop van witte wijnen. Toonaangevend is de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een groep van wijnmakers die sinds de jaren negentig aan een classificatie van wijngaarden werkt op basis van terroir, net zoals in de Bourgogne. In dit model, dat in 2012 weer verschillende veranderingen onderging, zijn Gutsweine het ‘instapniveau’, zijn Ortsweine vergelijkbaar met Village-wijnen uit de Bourgogne, vormen Erste Lagen de premiers crus en Grosse Lagen de grands crus. Nog steeds gepuzzel, maar de kwaliteit van de VDP-producenten liegt er niet om en maakt de keuze voor de echte liefhebber wel een stuk makkelijker. Voorbeelden zijn Weingut Fritz Haag, Weingut Dr. Loosen, Weingut Wittmann, Weingut Van Volxem en Weingut Dönnhoff.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen