Gewürztraminer

Daarnaast komt de druif sporadisch voor in het noorden van Italië, Oost-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in het noorden van Spanje, in de hoger gelegen wijngaarden aan de voet van de Pyreneeën, wordt Gewürztraminer gemaakt. De Enate is daar een mooi voorbeeld van.

De smaak en stijl van de wijn

Gewürztraminer is misschien wel de meest aromatische druif ter wereld. Wijnen van deze druif hebben een goudgele kleur, een lage zuurgraad en intense aroma’s van lychees, rozen en abrikoos. Je herkent ze uit duizenden. Afhankelijk van de herkomst, bodemsoort en opbrengst kan de stijl van de wijn variëren. De wijn kan droog zijn, net niet droog of edelzoet.

Wijn-spijs: wat eten we bij Gewurztraminer?

Een goed gemaakte Gewurztraminer uit de Elzas is heerlijk bij een kaasplankje met Munster en Époisses. Ook doet de wijn het goed bij de Thaise keuken, bijvoorbeeld bij een niet al te pittige curry met kokosmelk. De zoete varianten, zoals Enate Dulce Late Harvest, zijn geweldig met een punt citroentaart of een toastje met paté.

Lees verder...

In de boeken komen we de naam ‘gewürztraminer’ voor het eerst tegen in 1827. Naar alle waarschijnlijkheid is dit ras ontstaan in Pfalz, een wijnregio in Duitsland. Tegenwoordig worden er nog steeds mooie, Duitse Gewürztraminers gemaakt, voornamelijk in Pfalz, Baden en Rheinhessen. Maar de grootste aanplant staat inmiddels in de Franse Elzas. Hier behoort gewurztraminer – in de Elzas zonder umlaut – tot de edele druivenrassen.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen