Grenache / Garnacha

Een opmerkelijke druif, de grenache. Hij kent meerdere kleurmutaties (noir, blanc, gris), er wordt gesteggeld over zijn oorsprong (Sardinië of Spanje) en het is een van de populairste blauwe druivenrassen.

Lees verder...

Smaaktype

De druif groeit uitstekend in warme, droge gebieden. Hij krijgt over het algemeen dus veel zonuren en behoort daarmee tot de warmklimaatdruiven. Zijn smaak is daarom begrijpelijk vol. Aroma’s van kruiden en rood fruit zijn met name in Franse gebieden vaak waar te nemen. De grenache die groeit in bijvoorbeeld Spanje en Australië geeft vaak donkerdere aroma’s van zwart fruit en specerijen.

Oorsprong

Is het Spanje of Sardinië? Wetenschappers en specialisten zijn het er niet over eens. Voor beide is veel te zeggen. Zo wordt er in beide gebieden bijna gelijktijdig in de 16e eeuw voor het eerst melding gemaakt van een druif waarvan wij nu denken dat het grenache is. Sardinië en Spanje waren vroeger sterk met elkaar verbonden (Sardinië was een Spaanse kolonie van 1479 tot 1720) en de ouders van grenache zijn tot op heden nog niet aangewezen. De beste papieren zijn echter voor Spanje: de meeste (kleur)mutaties zijn wel in Spanje waargenomen en niet op Sardinië, en studie wijst uit dat de diverse typen grenache in Spanje aan elkaar verwant zijn, wat niet het geval is op Sardinië.

Locaties

De druif is, hoewel dus waarschijnlijk ontstaan in Spanje, het populairst in Frankrijk. In de zuidelijke Rhône is het de belangrijkste druif, met als paradepaardje Châteauneuf-du-Pape. Spanje is locatie nummer twee, waarna op gepaste afstand landen als Italië, de VS en Australië volgen.

Opvoeding

Grenache heeft uiterst donkere bessen, maar geeft verrassend genoeg relatief lichte wijnen, die altijd een zweem van roestbruin over zich lijken te hebben. De druif wordt met name in Frankrijk vaak geblend met syrah en mourvèdre, in de bekende assemblage (gsm). Daarnaast wordt er, evenals in Spanje, veel (goede) rosé wijn van gemaakt.

Synoniemen

De naam grenache is de bekendste voor deze druif, maar gezien zijn (waarschijnlijk) Spaanse origine is garnacha zijn officiële naam. Een ander bekend synoniem is cannonau op Sardinië.

Genetische overeenkomst

Zoals eerder gemeld is het niet duidelijk waar de grenache een mutatie van is. Zelf is hij een ouder van een handvol druivenrassen, waarvan marselan het bekendste is. Natuurlijk kent de grenache wel zijn eigen kleurmutaties (grenache gris en grenache blanc).

Moeilijkheidsgraad

Grenache begint vroeg te bloeien, maar is een laat rijpend ras. Hij moet dus in warme gebieden groeien om schade door voorjaarsvorst te voorkomen. De druif kan uitstekend tegen droogte en warme temperaturen. Een risico is overrijpheid, waarbij het sap snel kleur verliest en een tekort aan zuren kan optreden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen