Grenache Blanc

De grenache blanc is eigenlijk niets meer dan de witte variant van de blauwe grenache (noir). Wanneer en waar precies de witte variant is ontstaan, is onduidelijk; het kan zijn dat dit een natuurlijk mutatieproces geweest is.

Lees verder...

Smaaktype

De druif geeft krachtige wijnen, waarbij grenache blanc niet extreem expressief is (vandaar het blenden), maar zorgt voor vulling en bite. Rijp groen fruit en steenfruit zijn aroma’s die grenache blanc aan een wijn meegeeft.

Oorsprong

De oorsprong van de grenache blanc is identiek aan die van zijn blauwe broer. Is het Spanje of Sardinië? Wetenschappers en specialisten zijn het er niet over eens. Voor beide is veel te zeggen. Zo wordt er in beide gebieden bijna gelijktijdig in de 16e eeuw voor het eerst melding gemaakt van een druif waarvan wij nu denken dat het grenache is. Sardinië en Spanje waren vroeger sterk met elkaar verbonden (Sardinië was een Spaanse kolonie van 1479 tot 1720) en de ouders van grenache zijn tot op heden nog niet aangewezen. De beste papieren zijn echter voor Spanje: de meeste (kleur)mutaties zijn wel in Spanje waargenomen en niet op Sardinië, en studie wijst uit dat de diverse typen grenache in Spanje aan elkaar verwant zijn, wat niet het geval is op Sardinië.

Locaties

De witte variant van de grenache-familie is lang niet zo populair als de blauwe. We treffen hem vrijwel uitsluitend in Spanje en Frankrijk. In het laatstgenoemde land groeit hij in de zuidelijke Rhône-streek en in de Languedoc-Roussillon.

Opvoeding

Grenache blanc is een druif die goed tegen de warmte kan en gevoelig is voor oxidatie. Het is daarom zaak de wijnen van de grenache blanc enigszins te beschermen tegen zuurstof. Als de wijn goed is gevinifieerd, vaak met rijping op hout, kan de druif fraaie resultaten geven. De druif wordt vooral in Roussillon nog veel gebruikt voor zoete Vin Doux Naturel, zoals Rivesaltes en Banyuls. In het geval van droge wijnen is hij bijna altijd geblend met andere bekende (Rhône)rassen als viognier en roussanne.

Synoniemen

Zoals de blauwe variant in Spanje garnacha heet, wordt de grenache blanc daar garnacha blanca genoemd. Andere synoniemen zijn vrijwel nooit meer gebruikte dialectnamen.

Genetische overeenkomst

Zoals voor de blauwe grenache geldt, is het voor grenache blanc ook niet duidelijk welke druiven de ouders zijn. Grenache blanc, de kleurmutatie, is zelf geen ouder van andere druivenrassen.

Moeilijkheidsgraad

Grenache blanc begint iets later te bloeien en rijpt eerder dan de blauwe variant. De druif kan uitstekend tegen droogte en warme temperaturen. Een risico is overrijpheid, waarbij een tekort aan zuren kan optreden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen