Loire

De Loire is met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. En hoewel wijnbouw vaak langs een rivier plaatsvindt, is minder dan de helft van de Loire-oevers beplant met druivenstokken. Dit heeft te maken met het feit dat het eerste deel van de Loire van zuid naar noord stroomt. Hier treffen we geen wijnbouw. Vlak onder Orléans, waar de rivier een bocht maakt en naar het westen gaat stromen, doemt het wijngebied Loire op.

Lees verder...

Ligging

De wijnstreek Loire strekt zich uit over een afstand van zo’n 400 kilometer hemelsbreed. De druiven staan altijd dicht bij de rivier, maar de wijngaarden liggen niet altijd pal aan de rivier. Het is het langstgerekte (bijna) onafgebroken wijnbouwgebied van Frankrijk. Daardoor zijn er veel verschillen, vooral in bodem en uiteraard in type wijnen.

Bodem

Door de lengte van het gebied is het onmogelijk om één bodemtype te benoemen. De belangrijkste zijn van west naar oost: schist en graniet in het westen, de Pays Nantais. Iets oostelijker, in de regio Anjou-Saumur, is het vooral kiezel en kalk. De bodem in Touraine bestaat vooral uit klei en kalk. Tot slot, in de Orléanais, is het kalk wat de klok slaat, aangevuld met her en der de beroemde vuursteen (silex).

Klimaat

Ook voor het klimaat heeft de grootte van het gebied gevolgen. Aan de kust heerst een typisch Atlantisch klimaat, met redelijk veel regen en wind. Verder landinwaarts, met name in de Touraine, ligt de scheidslijn tussen zee- en landklimaat. Over het algemeen is de Loire een koelklimaatgebied.

Druivenrassen

Waar de bodem en het klimaat zeer gevarieerd zijn, is dat in het geval van druivenrassen opmerkelijk genoeg niet zo. Verreweg de belangrijkste druiven zijn muscadet, chenin blanc, cabernet franc en sauvignon blanc.

Gecontroleerde gebieden

De Loire-streek kent tientallen AOP’s en nog eens zoveel IGP’s. Te veel om op te noemen. Verreweg de grootste is Muscadet Sèvre et Maine met circa 10.000 hectare wijnbouw. De bekendste gebieden zijn waarschijnlijk wel Sancerre en Pouilly-Fumé.

Smaaktype

De smaaktypen zijn – natuurlijk – ook zeer divers in de Loire. De (veelal) witte wijnen uit Nantais (Muscadet) en Orléanais (Sauvignon Blanc) zijn vaak fris en stuivend. De gebieden daartussen geven rijke, minerale wijnen van chenin blanc (wit) en grondige, stevige wijnen van cabernet franc (rood). De overeenkomst tussen alle Loire-wijnen is echter wel de frisheid en verteerbaarheid ervan.

Wijn/spijs

Echte klassieke combinaties met Loire-wijnen zijn natuurlijk zeebanketten met Muscadet en jonge geitenkaas met Sancerre. Maar ook gevogelte combineert geweldig met de rijke Chenins Blancs uit Centraal-Loire.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen