Merlot

Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen.

Lees verder...

Smaaktype

De term ‘een lekker Merlotje’ wordt meer dan eens gebruikt om de sappige en soepel drinkbare variant aan te duiden, zoals die (bijvoorbeeld) veel in de Languedoc gemaakt wordt, met herkenbare aroma’s van rode bessen en kersen. De complexere versies, die zeer geschikt zijn voor lange rijping, geven vol-geconcentreerde wijnen met enorme diepgang.

Oorsprong

De merlot komt van origine uit Libourne, een dorp op de Rechteroever van de Bordeaux-streek, waar bekende appellaties als Saint-Émilion en Pomerol nog steeds teren op de naam en faam van merlot.

Locaties

Het zou gemakkelijker zijn om te benoemen waar merlot niet staat aangeplant. Omdat hij gemakkelijk te verbouwen is, staat hij zelfs meer aangeplant dan cabernet sauvignon, terwijl de sappigheid en frisheid van de wijnen alom gewaardeerd wordt. De grootste aanplant van merlot staat in Frankrijk, met name in Bordeaux (waar hij vaak geblend wordt met een cabernetachtige druif) en in de Languedoc. Vrijwel alle andere Europese wijnlanden verbouwen ook een aanzienlijke hoeveelheid merlot. Een groeiende en zeker interessante aanplant zien we in de VS, Chili, Zuid-Afrika en Australië.

Opvoeding

Merlot is een echte alleskunner. Het sap uit de rijpe druiven kan vrijwel rechtstreeks in een fles gebotteld worden: dit geeft sappige maar ook frisse, toegankelijke wijnen. De in goede wijngaarden verbouwde druiven, waar aandacht voor oogstbeperking is geweest, kunnen een rijke opvoeding op hout en (eventueel) op fles uitstekend verdragen om rijke, complexe wijnen te geven.

Synoniemen

Ondanks zijn populariteit zijn er weinig (bekende) synoniemen voor de merlot. Dit komt door de late verspreiding van de druif, die pas in de 20e eeuw een vlucht nam. Enkele zeer lokale synoniemen zijn bigney en crabutet.

Genetische overeenkomst

De merlot is een afstammeling van de cabernet franc en de magdeleine noire des Charentes. Middels gedetailleerd DNA-onderzoek is zelfs bewezen dat de cabernet franc de vader is en magdeleine de moeder. Het is een zeldzaamheid dat er zulke gedetailleerde familiebanden van een klassiek druivenras zijn vastgesteld. Met deze informatie staat ook vast dat merlot een halfbroer is van cabernet sauvignon en (dus) een neef van sauvignon blanc.

Moeilijkheidsgraad

Merlot is een eenvoudig te verbouwen druif. Hij kan in veel klimaten uitstekend gedijen, als het maar niet te koel is. Hij heeft de goede eigenschappen van zijn beide ouders overgenomen: tannines en anthocyanen (kleurstof) van cabernet franc en vroegrijpheid en vruchtbaarheid van magdeleine.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen