Muscat / Moscato / Moscatel

Muscat – muscat blanc à petits grains om precies te zijn – is een wit druivenras uit het Middellandse Zeegebied. De muskaatdruif is een van de oudste druivenrassen en komt waarschijnlijk uit Griekenland. De Grieken hebben het naar Italië gebracht, vanwaaruit het ras zich over het Middellandse Zeegebied heeft verspreid en over de rest van Europa. Tegenwoordig staat muscat veel aangeplant in de Elzas en Languedoc-Roussillon.

Lees verder...

Veel mensen denken dat Clairette de Die, een mousserende wijn uit de Languedoc, gemaakt moet worden van clairette. Dat klopt niet helemaal; de wijn moet namelijk minstens 75% muscat bevatten en die mag eventueel aangevuld worden met clairette. Buiten Frankrijk kom je de druif onder andere tegen in Duitsland, Portugal, Hongarije, Spanje, Italië en Australië.

Meer over de druif en de wijn

De muscat is een alleskunner. Hij kan droge wijnen voortbrengen, zoals in de Elzas, Duitsland en Oostenrijk. Maar de druif staat ook bekend om versterkte, zoete wijnen zoals Muscat de Beaumes-de-Venise uit Frankrijk of Rutherglen Muscat uit Australië. Het dorpje Asti in Piemonte (Italië) staat bekend om Moscato d’Asti, een licht zoete bubbel van muscat.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

De stijl van de wijn is bepalend voor het gerecht. De zoete varianten combineren goed met fruitdesserts en fruitgebak. Een droge muscat uit de Elzas of de Languedoc is lekker bij asperges.

Bekendste synoniemen: moscato (Italië), muskateller (Duitsland), muskadel (Zuid-Afrika), sárga muskotály (Hongarije), muscat de Frontignan (Zuid-Frankrijk).

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen