Wijnen uit Portugal

Ruim duizend jaar voor Christus vestigden de Feniciërs een handelspost in de buurt van het huidige Cádiz in het zuiden van Spanje. Daarna trokken ze verder naar het zuiden van wat nu Portugal is, waar ze wijngaarden aanlegden en wijn introduceerden. Met de komst van de Romeinen rond het begin van de jaartelling kwamen er in het hele land wijngaarden. Tijdens de Moorse bezetting, die in 711 begon, werd alcoholconsumptie echter sterk ontmoedigd.

Lees verder...

Toen het gebied in 1250 met hulp van de Tempeliers werd terugveroverd, was de wijncultuur ernstig in verval geraakt en had tijd nodig om te herstellen. In de vijftiende eeuw bloeide de wijnbouw op dankzij de wijnhandel met Engeland. Een handel die eind zeventiende eeuw nog veel groter werd: er brak weer eens oorlog uit tussen Engeland en Frankrijk en de Engelsen importeerden daarom in plaats van Franse wijn liever port en madera. Ze zagen het als een vaderlandslievende daad om daar vooral ook veel van te drinken.

Gouden tijden, die duurden tot 1868, het jaar waarin de Phylloxera (druifluis) in Portugal toesloeg. Pas lang daarna konden er weer nieuwe wijnstokken geplant worden. De Eerste Wereldoorlog had rampzalige gevolgen voor de Portugese economie, met als resultaat een militaire dictatuur die begon in 1926 en pas eindigde in 1974. Het duurde tot 1986 – toen Portugal toetrad tot de Europese Gemeenschap – voor er hervormingen in de wijnbouw kwamen. Er werd een wijnwet ingesteld met onder andere een systeem voor herkomstbenamingen voor kwaliteitswijnen, de Denominação de Origem Controlada (DOC). Met veel financiële hulp volgde de noodzakelijke liberalisatie van de wijnmarkt, met eindelijk ruimte voor nieuwe, innovatieve en onafhankelijke quinta’s (wijngoederen) die gericht waren op kwaliteitswijn en port. 

Ook al is al klimaat er overwegend mediterraan, de invloed van de relatief koude Atlantische Oceaan is onmiskenbaar aanwezig in Portugal en dan natuurlijk vooral aan de kust. Het land kent een veelal westelijke wind, tamelijk natte en koele winters, hete droge zomers en een lang, warm najaar. Daarbij is er een behoorlijk verschil tussen het noorden en het zuiden.

Dat Portugal met versterkte wijnen als port en madera ongelofelijk sterke troefkaarten heeft, is natuurlijk overbodig om te vermelden. Het zijn producten met een buitengewoon ouderingspotentieel, niet te imiteren en volkomen authentiek. Maar ook de droge wijnen hebben een geheel eigen identiteit, die voornamelijk bepaald wordt door het gebruik van autochtone druivenrassen in combinatie met moderne wijnmaakmethodes. Er zijn ruim tweehonderd druivenrassen die alleen in Portugal voorkomen. Aangezien vrijwel alle Portugese wijnen assemblages zijn (dus samengesteld uit meerdere druivenrassen), worden eentonigheid en uniformiteit bijna vanzelfsprekend vermeden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen