Somontano

Het Spaanse Somontano (‘aan de voet van de bergen’) is een van de jongste en modernste wijngebieden van het land. Het was de provincie Aragón, die een investeringsmaatschappij stichtte waarmee wijnproducenten werden gefinancierd om de wijnbouw in het gebied van de grond te krijgen. Met succes: nu circa 30 jaar later behoren de wijnen van Somontano tot de betrouwbaarste en beste waar voor je geld in Spanje.

Lees verder...

Ligging

Somontano ligt, zoals de vertaling doet vermoeden, aan de voet van de bergen, de Pyreneeën om precies te zijn. De wijngaarden liggen op 350 tot 650 meter hoogte, circa 280 kilometer ten westen van de Spaanse Middellandse Zeekust.

Bodem

De bepalende factor in de bodem is zand, enigszins vergelijkbaar met (vooral de Rechteroever van) Bordeaux. Daarnaast is er op een aantal plekken kiezel en kalksteen te vinden. Opvallend is de lage kaliumwaarde in de bodem. Dit zorgt voor natuurlijk frisse wijnen.

Klimaat

Ondanks de nabijheid van de Pyreneeën is het niet deze bergketen, die wijnbouw hier mogelijk maakt. Het zijn de Sierra de Guara en Sierra de Salinas, direct ten noorden van Somontano, die een soort amfitheater van de wijnregio maken. Dit beschermt tegen koude noordelijke invloeden en maakt de streek verrassend warm en mild. Voor het Midden-Spaanse plateau is het er zelfs relatief nat, al is er met 500 mm regen per jaar sprake van een voor wijnbouw absoluut minimum.

Druivenrassen

Lokale rassen zijn moristel en parraleta. Deze druiven zien we er nog steeds, maar ze zijn naar de achtergrond gedrukt vanwege het gebruik van internationale druivenrassen. Zo staat er inmiddels veel chardonnay (waarvan de wijnen behoren tot de beste van Spanje), cabernet sauvignon en tempranillo aangeplant om de exportmarkt beter te kunnen bedienen.

Gecontroleerde gebieden

Het gebied zelf heeft de DO-status sinds 1984. Er zijn geen subgebieden binnen de DO Somontano, die zo’n 4700 hectare groot is.

Smaaktype

De wijnen van Somontano zijn aantrekkelijk plomp, maar nooit vermoeiend. Er zijn veel mondvullende rode wijnen van Bordeauxdruiven, verfrissende rode wijnen van tempranillo en uitstekende witte wijnen van chardonnay.

Wijn/spijs

De wijnen van Somontano zijn ideale wijnen voor alledag. Vanwege een goede combinatie van vulling en frisheid kunnen de wijnen goed gedronken worden als aperitief, als borrelwijn of als spijsbegeleiders.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen